Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.03.2008 16:32:01

ČS - koment k rozhodnutí ECB (6.3.2008)

  • ECB na svém dnešním zasedání rozhodla o ponechání sazeb beze změny na 4,0%.
  • Duch prohlášení se proti předchozím zasedáním prakticky nezměnil. Inflace je nadále hlavním tématem a cenová stabilita jediným nepochybným cílem ECB. ECB sice také zmiňuje rizika pro růst, která spíše narůstají a mají nyní  řadu podob, ale je jasné, že při rozhodování v situaci kdy inflace i inflační prognóza jsou nad cílem a výraznější zpomalení růstu v EMU je pouze rizikem, ne realitou, může ECB těžko uvažovat o snížení úrokových sazeb.
  • Přes aktuální situaci je naším hlavním scénářem mírný pokles úrokových sazeb ve střednědobém horizontu (25bp. ve druhém a třetím čtvrtletí). Vycházíme z toho, že především kvůli trvajícímu silnému napětí na kreditních trzích a z toho plynoucím omezením v dostupnosti úvěrů dojde k materializaci rizik pro růst. Výsledná nižší poptávka by měla přispět ke snížení poptávkových tlaků a omezit sekundární vlivy růstu cen komodit, což by mělo umožnit ECB měnovým uvolněním mírně podpořit růst v EMU. Ve druhé řadě je též možné uvažovat o vlivu stále sílícího eura na měnové podmínky jako o faktoru, který potenciálně může ECB částečně uvolnit ruce. Podstatnou podmínkou našeho scénáře ovšem je, že nedojde k růstu inflačních očekávání a jejich promítnutí jak do cenotvorby tak do mzdových vyjednávání. Pokud by ECB detekovala tvorbu inflační spirály přistoupila by velmi pravděpodobně k zvýšení sazeb.
  • Na tiskové konferenci J-C. Trichet nepřímo intervenoval proti posilování eura, když pomocí citace mantry amerických ministrů financí („silný dolar je v zájmu USA“) naznačil, že je též silný dolar v zájmu EMU. Naznačil také, že současné posilování eura k dolaru považuje za projev nežádoucí volatility.
  • Trichet se také vyjádřil ke komoditám. Řekl, že očekávanému poklesu tempa růstu světové ekonomiky by odpovídal spíše pokles cen komodit než jejich růst a uvedl, že se v současnosti může v cenovém vývoji projevovat vliv kartelů.
  • Trichet opět opakovaně zdůraznil, že ECB se nikdy nezavazuje ke střednědobým krokům a že je přibarvena reagovat na vývoj situace. To se týká nejen sazeb, ale také možných dalších masivních operací na peněžním trhu, pokud by se současné náznaky opětovného zhoršování situace na peněžním trhu potvrdily.
  • Jednoznačná silně protiinflační politika ECB částečně pomáhá krotit inflaci i ČNB. Jednak jsme značně provázaní na vývoj cen v EMU a cenová stabilita v EMU významně přispívá k udržení cenové stability v ČR a jednak měnová politika ECB přispívá k síle eura a tím nepřímo k síle koruny. Politika ECB tedy zmenšuje potřebu růstu sazeb ČNB a může eventuelně nepřímo (především přes kurz koruny) přispět k případnému poklesu sazeb ČNB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.06.2011ČS - koment 10.6. - finální HDP, inflace, ECB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.05.2011ČS - koment k rozhodnutí ČNB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.11.2010ČS - koment k rozhodnutí ČNB - překvapivá prognóza Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.11.2009ČS - koment k rozhodnutí světových centrálních bank Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688