Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Měny-forex  |  01.10.2007 10:26:04

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (1.10.2007)


CZK/EUR
 
Týdenní komentář
Zkrácený týden znamenal pro korunu stagnaci v pásmu 27,50 – 27,60 CZK/EUR. Nízká volatilita domácí měny byla zejména díky skromnému přísunu zpráv jak z domácí, tak z evropské scény. Trhy se soustředily především na ekonomické indikátory ze zámoří.
Během uplynulého týdne zasedaly všechny čtyři centrální banky zemí středoevropského regionu. Zatímco maďarská snížila úrokovou sazbu o 0,25 % na 7,50 %, ostatní, tedy NBS, NBP a ČNB, sazby ponechaly na stávajících úrovních. Zasedání bankovní rady ČNB bylo pro korunu zprávou číslo jedna, přestože výsledek v podobě stagnace sazeb se všeobecně očekával. Domácí inflace je zatím pod kontrolou a silná koruna působí výrazně protiinflačně. Do konce roku by se však situace mohla změnit, přičemž my předpokládáme ještě minimálně jedno zvýšení domácích úrokových měr.

Ani tento týden nepřinesou domácí měně podporu žádná domácí data. Ze zpráv z eurozóny můžeme jmenovat především úterní výsledek indexu cen výrobců za srpen.

Domácí měna by se podle všeho měla držet stále velmi podobných hodnot jako dosud. Nadále může krátkodobě těžit z propadů dolaru, avšak výrazných korunových zisků bychom se dočkat neměli. Pro tento týden předpokládáme pohyb kurzu v pásmu 27,40 – 27,70 CZK/EUR.

 
Dlouhodobý výhled
Minulý týden koruna oscilovala kolem hranice 27,50 CZK/EUR. Očekáváme, že nyní se koruna stabilizuje na současných úrovních, ale výhled zůstává nadále pozitivní a do konce roku očekáváme, že se koruna bude obchodovat na nových maximech pod hladinou 27,40 CZK/EUR.
 
CZK/USD
 
Týdenní komentář
Domácí měna příliš nereagovala ani na pohyb na eurodolarovém trhu. Vůči americké měně si vystačila s pásmem pohybu 19,35 – 19,55 CZK/USD.
Bez nadsázky můžeme říct, že s každým dnem dolar stanovoval svá nová historická minima vůči společné evropské měně. Jeho dno jsme zaznamenali na hranici 1,4277 USD/EUR.
Z nejdůležitějších zpráv uplynulého týdne, které měly největší vliv na pád dolaru můžeme zmínit především negativní výsledek indexu spotřebitelské důvěry za září, který se dokonce propadl pod 100 bodů a sice 99,8 bodů (trhy čekaly 104 bodů). Další zprávou, která poslala dolar na slabší hodnoty bylo zpomalení objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ty zpomalily o 4,9 %, ale trh čekal jejich deceleraci jen o 3,1 %.

Během týdne se budeme soustředit zejména na výsledky 1) indexu aktivity v průmyslu za září (pondělí), 2) zářijového počtu nově vytvořených pracovních míst v privátním sektoru (středa), 3) počtu nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti (čtvrtek), 4) průmyslových objednávek za srpen (čtvrtek), 5) zářijové nezaměstnanosti (pátek).


V průběhu tohoto týdne se dá očekávat další oslabení americké měny na základě špatných fundamentů. Z toho by mohla koruna vůči dolaru těžit a posunout tak svá historická maxima. Pro tento týden předpokládáme pohyb kurzu koruny v pásmu 19,20 – 19,60 CZK/USD.

 
Dlouhodobý výhled
Náš negativní scénář pro dolar se naplnil rychleji, než jsme očekávali a dolar se již nyní obchoduje za 19,30 CZK/USD. Americká měna je nyní pod velkým tlakem. I když se nedá vyloučit ještě další pokles, z pohledu dalších týdnů se prostor pro další ztráty zmenšuje. Dolar klesá téměř bez přestávky rychlým tempem. V kurzu jsou již zapracovány nejčernější scénáře vývoje americké ekonomiky a úrokových sazeb. Ze střednědobého hlediska je možné, že se dočkáme drobných korekcí, ale v horizontu několika měsíců je možné, že se dolar propadne až k hranici 1,4500 USD/EUR. To by znamenalo jeho pád pod 19,00 CZK/USD.

CZK/SKK
 
Týdenní komentář
Uplynulý týden se domácí měna jevila klidně také vůči slovenské koruně. Po celé čtyři dny se nevymanila z pásma 0,8150 – 0,8060 CZK/SKK.

Zcela v souladu s očekáváním trhu se zachovala NBS když ponechala úrokovou sazbu na stávající úrovni 4,25 %. Slovenská koruna je nyní úročena o 0,25 % více než euro. Guvernér NBS upozornil, že budoucí inflační rizika, pocházející z růstu cen potravin a služeb, nedovolují měnovou politiku uvolnit, tedy snížit úrokovou sazbu.

V pondělí se dočkáme výsledku hospodaření slovenské vlády za září. Dá se říct, že toto je jediná zpráva v tomto týdnu, kterou můžeme u našich sousedů sledovat.
Jak domácí měna, tak slovenská koruna budou sledovat dění na eurodolarovém trhu a my předpokládáme pohyb kurzu v pásmu 0,8050 – 0,8200 CZK/SKK.

 
Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás nyní existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české, díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám. Díky tomu předpokládáme, že česká koruny bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem k 0,8500 SKK/CZK
 
 
Kalendář událostí pro tento týden
 
Pondělí 1. 10. 2007
USAindex aktivity v průmyslu za září

 Úterý 2. 10. 2007
Eurozóna  - index průmyslových cen za srpen

Středa 3. 10. 2007
USA – počet nových pracovních míst v privátním sektoru za září
USA – počet hypoték za září

 
Čtvrtek 4. 10. 2007
USAprůmyslové objednávky za srpen
USA – počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti
 
Pátek 5. 10. 2007

USAnezaměstnanost za září

 





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.01.2011Týden na devizovém trhu (10.1.2011) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
10.12.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (10.12.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
15.10.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (15.10.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
08.10.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (8.10.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
04.06.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (4.6.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688