Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  18.06.2007 14:38:59

Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 24. týdnu

Vývoj dluhopisového trhu (18. 6. 2007)

 

Celý trh se ve Spojených státech připravoval na vyšší inflační čísla, skutečnost pak v závěru týdne poslala výnosy velmi rychle níže. I přesto trh v kontextu celého týdne ztratil. Evropský trh pokračoval dále v poklesu, když investoři neúnavně zohledňovali předpoklad pokračujícího ekonomického oživení i v dalším průběhu letošního roku.

 

Očekávat zlepšení na dluhopisových trzích ve Spojených státech však příliš nemůžeme. Inflační očekávání jsou stále na vysokých úrovních, a i když v pátek inflace dopadla lépe než trh předpokládal, mohou v dalším období opět převážit názory na přiostření měnové politiky. Podle agentury Bloomberg někteří analytici očekávají opětovný návrat k 5,25 % i u delších splatností, protože pokles inflace nebude v letošním roce dostatečný, aby umožnil americkému Fed snížit úrokové sazby.

 

Evropské bunds se obchodují zase s o něco vyššími výnosy. Rétorika i důvody zůstávají stejné: očekávání dalšího nárůstu úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky. Desetileté výnosy se v současnosti pohybují nejvýše za posledních téměř pět let. V aktuálním týdnu se očekává další růst výnosů a pokles cen dluhových instrumentů, především v souvislosti s vysokými očekávanými čísly indikátorů ekonomické důvěry.

Spojené státy:

O       Očekávané číslo růstu spotřebitelských cen bylo oznámeno až v pátek. Inflace sice skončila o trochu výše než trh očekával, výnosy ale reagovaly spíše na nižší růst jádrových cen (bez cen energií a potravin), který v meziročním porovnání skončil na úrovni 2,2 % namísto očekávaných 2,3 %.

O       Překvapení pro investory přinesla také čísla indexu spotřebitelského sentimentu. Jelikož je spotřeba domácností hlavním tahounem americké ekonomiky, má jakákoliv změna v očekávání velký vliv také na dluhopisové trhy. Index spotřebitelského sentimentu byl zveřejněný také minulý pátek. Pokles přitom zaznamenalo hodnocení současné situace i složky očekávání.

O       Rozhodně ale situace z druhé poloviny týdne nevypadá na změnu sentimentu. Další propad japonského jenu v minulém týdnu potvrzuje pokračujíc tzv. carry trades (využívání japonské měny při investování do amerických cenných papírů). Také američtí analytici jsou, co se týče budoucnosti a vývoje v USA, spíše zdrženlivější. Pravděpodobným scénářem tak zůstává stagnace sazeb, na kratším konci trh však nyní počítá s jedním snížením sazeb v horizontu jednoho roku. Další vývoj bude úzce spjat s vývojem inflace

Evropa:

O       Ani minulý týden jsme se nedočkali změny v rétorice Evropské centrální banky. Prezident Trichet potvrdil, že ECB hodlá úrokové sazby dále navyšovat. Evropský trh s vládními papíry také proto zaznamenal další ztráty a současně nejdelší období týdenních poklesů.

O       Růst výnosů a pokles cen jednotlivých instrumentů ženou především lepší projekce růstu ekonomiky celé Evropské unie. To s sebou přináší také zvýšení odhadů pro růst inflace, která by se měla brzy podívat nad úroveň 2,0 %.

O       Květnové hodnoty inflace, i přes varování představitelů ECB, zůstaly pod hranicí 2,0 % (+1,9 %). Meziměsíční růst byl dokonce o 0,1 pb nižší než trh původně očekával a ve struktuře se na růstu nejvíce podílel růst cen energií.


 


Region střední Evropy:

O       Kombinace silný růst poptávky domácností a slabší kurz české koruny může přinést dřívější růst sazeb. Koruna totiž minulý týden prorazila psychologickou úroveň 28,50 CZK/EUR a trh se růstem výnosů připravuje na možný nárůst úrokových sazeb již v tomto červenci.

O       Výnosy na domácím trhu s dluhopisy vzrostly více na delším konci, očekávají se vyšší sazby a slabší koruna měla vliv také na slabou poptávku po novém patnáctiletém státním dluhopisu, jehož průměrný výnos dosáhl 4,82 %.

O       Polský trh pokračoval v růstu výnosů, středeční stagnující růst inflačních čísel ve srovnání s očekávaným poklesem nastavil trh na další růst sazeb v tomto roce. Opakem je vývoj v Maďarsku, kde se investoři postupně připravují na snižování sazeb. Inverzní výnosová křivka tomu také odpovídá.

 

Robert Šíbl

Atlantik AM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 32. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 31. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 30. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 29. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 28. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688