Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  17.07.2007 09:53:37

Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 28. týdnu

Trh se státními dluhopisy prodělal v minulém týdnu jen minimální změny. Investoři ve Spojených státech jsou v napětí před oznámením inflačních čísel, která by podle odhadů měla tentokrát naznačit pokles růstu. V Evropě situace naznačuje, že výnosy z minulých týdnů jsou již pro investory dostatečně atraktivní.

 

Americký trh se ve výnosech ustálil, do cen instrumentů byly zohledněny další problémy na americkém trhu s nekvalitními hypotékami. Již v minulosti se hovořilo o déle trvajícím dopadu v reálné ekonomice, pokles trhu s rezidenčními nemovitostmi ale překvapivě nepoškodil trh práce. Mnoho sezónních dělníků totiž v tomto sektoru pracuje nelegálně. Pokles hrubého domácího produktu z prvního čtvrtletí tak na trhu s dluhopisy vyvážily rostoucí obavy z inflace. A pokud připočteme fakt, že ani již zmiňovaný trh práce ani spotřeba amerických domácností nevykázaly do poloviny letošního roku významnější pokles, sehrály právě inflační očekávání nejdůležitější roli.

Inflace za červen bude v USA oznámena ve středu, trh odhaduje nejnižší růst od loňského listopadu, což by i nadále mělo hovořit ve prospěch celého dluhopisového trhu. Pokles pravděpodobnosti vyšších cen v budoucím období totiž naopak zvyšuje pravděpodobnost, že bude americký Fed více nakloněn možnému snížení úrokových sazeb.

 

I když v Evropě panuje stále dobrá nálada ohledně budoucího růstu ekonomiky a centrální autorita nemění nastavení své monetární politiky, minulý týden trh získal na cenách a ztratil na výnosech. Investoři reinvestují své zisky na rizikovějších typech aktiv právě na trzích s dluhopisy. Trhy v zemích eurozóny jsou pod vlivem situace ve Spojených státech, případný pokles tempa růstu v USA by podpořil také celý evropský trh.




Spojené státy:

O       V minulém týdnu se na trhu nejvíce projevila obava z pokračování krize v sektoru amerických rezidenčních nemovitostí. Papíry kryté klasifikovanými hypotékami s poklesem celého trhu výrazně ztratily, čímž se dostaly do  problémů fondy, které právě na nákupu takových instrumentů nejvíce participovaly. Ratingové agentury v minulém týdnu snižovali rating, čímž podpořily právě státní a vládní papíry, v úterý trh získal nejvíce za poslední čtyři měsíce.

O       Investoři také naznačily obavu o růst celé americké ekonomiky a možný pokles inflačních tlaků, na což trh reagoval poklesem výnosů po celé délce výnosové křivky. Dvouleté dluhopisy končily týden s výnosem 4,92 % p.a. do splatnosti, 32 bodů pod současným nastavením úrokových sazeb.

O       Tento týden ve středu budou oznámena čísla růstu spotřebitelských cen za měsíc červen. Očekává se slabší výsledek, což by mohlo zvýšit šance na snížení úrokových sazeb. Spíše ale čekejme stagnaci i v delším období.

 

Evropa:

O       DluhopisůmEvropě se minulý týden po delší době dařilo. Investoři jsou na současných úrovních velice aktivní, a také tvar výnosové křivky může napovídat leccos o dalším směřování evropského trhu. Kratší splatnosti nesou již téměř totéž, co investice do dluhového papíru s delší splatností. Rozpětí mezi dvouletými a desetiletými dluhopisy po minulém týdnu činí pouhých 10 bodů (téměř o 50 bodů méně než před rokem).

O       Také v rozhodování Evropské centrální banky se výrazně projevuje očekávání budoucí úrovně cenové hladiny. Ta červnová se v zemích eurozóny opět udržela pod cílem ECB na úrovni 1,9 %. Stabilita inflace uklidňuje také situaci na trhu, i když ten stačil do cen na trhu započítat od počátku letošního roku další dvě navýšení o 25 bodů.




 

Region střední Evropy:

O       Domácí, polský i maďarský trh se vyvíjely v minulém týdnu spíše v kontextu trhu evropského. Nová data svědčí dalšímu růstu jednotlivých ekonomik, což by pro dluhopisy nemělo být zase tak příznivé, i tak na trzích výnosy klesly.

O       Inflace se v regionu drží stále na přijatelných úrovních. To znamená prostor pro další snížení sazebMaďarsku. V Polsku a doma čekejme spíš růst nebo stagnaci. Polská centrální banka už překvapivě navýšila, obává se růstu mezd a mzdové inflace.

O       ČNB pod tlakem vývoje koruny zřejmě navýší už v červenci, i když se česká měna mezitím stihla velmi rychle vrátit z 28,80 až k 28,20 CZK/EUR. Svou roli sehrávají stejně jako jinde očekávání vyšších spotřebitelských cen.

 

Robert Šíbl

Atlantik AM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 11:26  JTPEG: Splnění kovenantu dluhopisového programu Research (J&T BANKA)
Čt 11:24  CPI PG: Upsány nové dluhopisy v objemu 500 mil. EUR Research (J&T BANKA)
Út   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za březen 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
25.04.2024  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

13.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 32. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 31. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 30. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 29. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.06.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 24. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688