Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  27.09.2004 09:13:38

Proventus Finance - souhrn 24.9. na trzích USA


Smíšené výsledky indexů

 

Akcie mohly v pátek prožít krásné rally, ale díky vysokým cenám ropy se nic podobného nestalo. Index Dow Jones Industrial skončil výše jen o 8,3 bodů, S&P 500 přidal 1,75, avšak Nasdaq Composite ztratil téměř 7 bodů. V pátek se nedařilo polovodičům, biotechnologiím a bankám. Akciové indexy těchto sektorů vykázaly všechny více než 1%-ní ztrátu. Naopak se dařilo společnostem zabývajících se těžbou ropy, zemního plynu a zlata a stavebním firmám. Pro celý týden byly příznačné nízké objemy obchodování a pátek nebyl výjimkou. Na NYSE se zobchodovalo 1,25 miliard kusů akcií, na Nasdaqu jen o 110 milionů více.

Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím trh  byla opět cena ropy, která tentokrát vzrostla o 42 centů a výrazně se přiblížila hranici 49 dolarů za barel. Hlaví příčinou tohoto růstu byly opět obavy z meteorologických předpovědí spojených s bouří v Mexickém zálivu a blížícím se hurikánem Jeane. K pátečnímu dni byla cena ropy oproti začátku roku 2004 již o 50% vyšší.

Největší  událostí příštího týdne bude čtvrteční konec třetího čtvrtletí, které bylo lidově řečeno pod psa. Některé důležité sektory v tomto období vykázaly obrovské ztráty. Např. hodnota Philadelphia Semiconductor indexu, který mapuje vývoj v sektoru polovodičů, klesla ve třetím čtvrtletí o 21%. Ještě hůře se dařilo akciím aerolinek, jejichž hodnota poklesla o celou čtvrtinu. Index Dow Jones ztratil oproti konci června 3% a Nasdaq Composite dokonce 8%. Pro vývoj na akciových trzích budou pro nadcházející týden rovněž důležité hospodářské výsledky některých významných firem, mezi něž určitě patří PepsiCo, McCormick & Co. nebo Micron Technology.

Vraťme se ale zpět k pátečním událostem. Ministerstvo obchodu USA oznámilo, že počet zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby bez započtení volatilních zakázek na dopravní prostředky o velmi silných 2,3%. Pokud objednávky na dopravní prostředky započteme, klesl tento ukazatel o 0,5%. Ekonomové předpokládali, že ukazatel objednávek dlouhodobé spotřeby by bez zahrnutí dopravních prostředků měl vzrůst pouze o 1%.  Zveřejněný výsledek tak naznačuje, že ekonomika je přeci jen poměrně silná.

Méně příznivé zprávy přinesly údaje o prodejích existujících domů, které v srpnu klesly o 2,7% na anualizovanou sezónně upravenou hodnotu 6,540 milionů. Ekonomové očekávali, že prodeje domů klesnou, ale ne tak výrazně. Jejich předpovědi se pohybovaly okolo 6,63 milionů prodaných domů, což by znamenalo pokles pouze o 1,3%. Na meziroční bázi vzrostl počet prodaných domů o 2,3%. Červencové údaje o prodaných existujících domech zůstaly nezměněny.

Obavy o společnosti Fannie Mae a Freddie Mac, které se zabývají financováním hypoték pokračují. Regulatorní autority nařídili společnosti Fannie Mae očistit účetní záznamy. Sonda Office of Federal Housing Enterprise totiž objevila záměrné manipulace se ziskem za účelem dostižení předpokladů analytiků z Wall Street. Akcie Fannie Mae na tuto zprávu reagovaly poklesem o 2,4%. Konkurent Fannie Mae, společnost Freddie Mac, v pátek ráno přehodnotila svůj čistý zisk za rok 2003 z původních 4,89 na 4,82 miliardy dolarů. Akcie této společnosti v pátečním obchodování naopak mírně posílily.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.05.2005Proventus Finance - souhrn 9.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.01.2005Proventus Finance - souhrn 24.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.10.2004Proventus Finance - souhrn 30.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.09.2004Proventus Finance - souhrn 29.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.09.2004Proventus Finance - souhrn 28.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688