Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  01.10.2004 09:58:01

Proventus Finance - souhrn 30.9. na trzích USA


Propad Merck ukončil mizerné čtvrtletí

 

Včera jakoby existovaly dva akciové trhy, z nichž jeden samostatný tvořily jen obchodyakciemi výrobce léků Merck. Ve čtvrtek se zobchodovalo 130 milionů kusů těchto cenných papírů poté, co společnost oznámila stažení svého léku Vioxx proti artritidě z trhu. Důvodem byly klinické zkoušky, které prokázaly vedlejší účinky léku zvyšující riziko kardiovaskulárních chorob a infarktu. Vioxx se prodává ve více než 80 zemích po celém světě a tržby za jeho prodej se v roce 2003 vyšplhaly na 2,5 miliardy dolarů. Akcie Merck se po oznámení této zprávy propadly o téměř 27%, přičemž obchody s nimi tvořily 8,33% celkového objemu na trhu Nasdaq a byly hlavní příčinou, proč objem na NYSE (1,74 miliard akcií) převýšil objem na Nasdaqu (1,61 miliard).

Index Dow Jones Industrial se tak hlavně díky akciím Merck propadl o 56 bodů. S&P 500 ztratil nepatrných 0,22 bodu. Jeho nejslabším článkem byl opět Merck, následován Delta Air Lines (-4,36%) a Fannie Mae (-4,3%). Zajímavé však je, že celkem 355 z 500 titulů v S&P skončilo výše. Jediným hlavním indexem, který posílil se tak s tříbodovým ziskem stal Nasdaq Composite. Zasloužily se o to především biotechnologické, hardwarové a čipové akcie.

Třetí čtvrtletí skončilo a kdo nebyl zainestován v sektorech zlata, ropy, zemního plynu, nemovitostí, stavebnictví či utilit, musí říct chválabohu. Dow Jones Industrial v tomto období ztratil 3,6%, S&P500 2,5% a Nasdaq Composite dokonce 7,4%. A co nás čeká v posledním čtvrtletí? Býci vidí silnější ekonomiku se stále nízkými sazbami, vyššími korporátními investicemi a výraznější tvorbou pracovních míst. Svůj optimismus ale zmírňují. Podle průzkumů CNBC finanční manažeři, kteří dříve odhadovali, že index S&P 500 do konce roku posílí o 5 až 10%,  nyní snížili své odhady na 1-5%.

Zprávy společnosti Merck nebyly jedinými, které včera ovlivňovaly trh. Důležité byly také tři makroekonomické zprávy. Stejně jako každý čtvrtek vyšlo číslo jobless claims udávající počet lidí, kteří si v uplynulém týdnu poprvé zažádali o podporu v nezaměstnanosti. V týdnu od 20. do 24. září tak učinilo celkem 369 000 lidí, což je o 18 000 žádostí více, než v týdnu předchozím.

Růst mezd se podepsal na zvýšení osobních příjmů obyvatel USA v měsíci srpnu o 0,4%, což je v souladu s všeobecnými předpoklady ekonomů. Reálné i nominální příjmy zůstaly nezměněny, zejména díky klesajícím výdajům na zboží dlouhodobé spotřeby. Vzhledem k tomu, že příjmy vzrostly a výdaje zůstaly stejné, vzrostla míra úspor na 0,9% oproti rekordně nízké červencové hodnotě 0,5%.

Obchodní aktivita v oblasti amerického středozápadu expandovala více než se očekávalo. Index NAPM – Chicago, který tuto aktivitu mapuje, vykázal za srpen hodnotu 61,3%. Toto číslo znamená nárůst o 4 procentní body oproti srpnové hodnotě 57,3%. Ekonomové posílení expanze čekali, ale ne v takové míře. Tržní konsensus se před ohlášením tohoto ukazatele pohyboval okolo 58,4%. Připomeňme, že veškeré hodnoty indexu nad 50% znamenají expanzi.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2004Proventus Finance - souhrn 30.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.09.2004Proventus Finance - souhrn 23.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.09.2004Proventus Finance - souhrn 22.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.09.2004Proventus Finance - souhrn 21.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
21.09.2004Proventus Finance - souhrn 20.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688