Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  24.09.2004 09:03:24

Proventus Finance - souhrn 23.9. na trzích USA


Mírné zisky amerických indexů

 

Průběh včerejšího dne na amerických trzích naznačoval, že přijde poměrně slušné rally. Ceny ropy ráno padaly, když se zdálo, že hurikán Ivan nenatropí tolik škod na ropných vrtech v Mexickém zálivu. Vláda navíc oznámila příznivé hodnoty inflace. Poté se však všechno otočilo a Dow Jones Industrial, který v průběhu dne byl již o 50 bodů nad svou středeční uzavírací hodnotou, skončil se ziskem pouhých 13 bodů. Nasdaq Composite přidal 7,5 a S&P 500 3 body. Hlavní příčinou rychlého konce rally byl zvrat v cenách ropných futures, které uzavřely obchodování o 30 centů výše na 43,88 dolarech za barel. Druhá možná příčina je ta, že indexy narazily na pásma technického odporu a jednoduše spadly zpět. Například DJIA se dotknul  10-ti a 200-denního klouzavého průměru a nedokázal svou sílu udržet. Na druhou stranu objemy obchodování byly velmi nízké. Na NYSE se nezobchodovala ani 1 miliarda akcií a objem 1,2 mld. na Nasdaqu rovněž není nijak závratné číslo. Nízké obchody se dají očekávat i ve čtvrtečním obchodování. Na trhy dorazí zprávy o náladě spotřebitelů a výsledky společnosti Circuit City.

Co způsobilo růst cen ropy? Odpověď není jednoznačná. Jednak to mohlo být pokrývání shortů a jednak špatné zprávy od ropných společností ohledně jejich plošin v Mexickém zálivu. Například společnost Diamond Offshore oznámila, že jedna z jejích vrtných plošin se uvolnila a byla nalezena o 12 mil mimo. Jak ovlivní hurikán pojišťovny? Ivan za sebou sice nechává velkou neplechu a dokonce způsobil smrt 18 lidem, ale ceny akcií pojišťoven nijak neztrácejí. Velké škody totiž pojišťovnám dovolí nasadit vyšší ceny svých produktů. Původní odhady škod se pohybovaly od 5 do 20 miliard dolarů a vypadá to, že konečné číslo se bude pohybovat spíše na spodním okraji tohoto rozmezí, mezi 8 a 10 miliardami.

Akcie Nortel Networks byly ve čtvrtečním obchodování jedním z nejhorších titulů. Tato kanadská komunikační společnost totiž oznámila, že očekává snížení tržeb za třetí čtvrtletí pod hranici 2,6 miliardy, které dosáhla ve čtvrtletí předchozím. Celkový výhled na fiskální rok 2004 vypadá takto: meziroční růst 5% by měl vyprodukovat tržby 10,29 miliardy o 30 milionů méně než předpoklady analytiků. Akcie Nortelu se propadly o 8%. Lawson Software, které se propadly o 13% rovněž po oznámení nižšího výhledu na zisk za právě probíhající čtvrtletí. Opět byly bity také akcie společnosti Coca-Cola, která ve středu oznámila, že výsledky za druhé čtvrtletí budou nižší než se původně předpokládalo. Akcie Coca-Coly se propadly o 3%, za tento týden klesly již o 7% a za celý rok ztratily více než pětinu své hodnoty.

Zdá se, že inflace je v USA stále pod kontrolou. Americký idex spotřebitelských cen vzrostl v srpnu jen mírně, o 0,1%. V jádrovém vyjádření (bez vlivu změn cen potravin a energií) CPI vzrostl také o 0,1%. Jádrová inflace je tak stejná již třetí měsíc po sobě, přičemž ceny energií druhý měsíc po sobě klesaly.  Ekonomové předpokládali, že tempo cenového růstu by mělo být vyšší v obou případech o 0,1 procentního bodu. Za posledních 12 měsíců spotřebitelské ceny vzrostly o 2,7% v celkovém a o 1,7% v jádrovém vyjádření. Poměrně pozitivní zpráva dorazila také v podobě jobless claims udávajících počet lidí, kteří si šli v uplynulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti. V uplynulém týdnu tak učinilo celkem 333 000 lidí, což je sice znamená nárůst o 16 000 oproti předchozí hodnotě, ale ekonomové předpokládali, že toto makročíslo vyjde o dalších 8 000 hůře.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

24.05.2005Proventus Finance - souhrn 23.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.09.2004Proventus Finance - souhrn 28.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.09.2004Proventus Finance - souhrn 24.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.09.2004Proventus Finance - souhrn 22.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.09.2004Proventus Finance - souhrn 21.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688