Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.09.2004 09:36:35

Proventus Finance - souhrn 1.9. na trzích USA


Ropa podražila, akcie skončily různě

 

Dnes začneme špatnou zprávou. Ceny ropy po sedmi dnech poklesu vzrostly a vzrostly výrazně - na 44 dolarů za barel. Dobrou zprávou však je, že akciové trhy na tento růst příliš nereagovaly. Jen index Dow Jones Industrial ukončil obchodování s malou ztrátou, Nasdaq Composite i S&P 500 mírně posílily. Mezi nejvýkonější tituly včera patřily akcie energetických společností. Philadelphia Oil Service Index, Amex Natural Gas Index i Amex Oil Index přidaly více než 1% své hodnoty.

Proč trh s růstem ceny ropy o 4,5% nezpanikařil? Jedním z důvodů je fakt, že mnoho investorů z Wall Streetu je tento týden na dovolené (objemy obchodování na NYSE i na  Nasdaqu zůstavají nízké). Největším důvodem však pravděpodobně je myšlení investorů, kteří se domnívají, že vrchol ceny ropy byl 50 dolarů před 14 dny a včerejší cenový skok byl jenom korekcí sestupného trendu. 

A proč cena ropy vůbec vzrostla? Zprávou, která přerušila již započatou býči seanci, byl neočekávaný propad amerických zásob surové ropy. Zásoby americké ropy klesly minulý týden o 4,2 milionu barelů na 287,1 milionu barelů, investoři přitom očekeváli mírný růst nebo alespoň nezměněnou hodnotu. Neklid trhu dodal také další teroristický akt v Rusku, kdy několik ozbrojenců zajalo ve škole poblíž čečenských hranic 120 rukojmích, přičemž většinu z nich tvoří malé děti.

Situace na trhu je obecně velmi náladová, investoři přehnaně reagují prakticky na jakoukoliv bizarní zprávu. Např. jedna z kancelářských budov ve Washingtonu, D.C. musela být vyprázdněna, protože parta  teenagerů stříkla do ventilačního systému pepřový sprej. Washingtonští pohotovostní úředníci situaci na klidu nepřidali, když ji označili za masový útok. Než vyšlo najevo, co se skutečně stalo, Dow Jones ztratil 30 bodů během několika minut. 

Akcie pojišťoven včera oslabovaly díky blížícímu se hurikánu Frances. Předchozí hurikán Charley připravil o zisky mnoho významných pojišťoven. Například poslední odhady pojišťovny St. Paul Travelers říkají, že tato společnost bude muset vyplatit celkem 140 milionů dolarů. Odhady celkových výplat pojišťoven se pohybují až na hranici 7 miliard dolarů. Akcie téměř padesáti pojišťoven včera reagovaly propadem na zprávu, že hurikán Frances bude přinejmenším tak silný jako jeho předchůdce Charley.

Srpen byl nepříznivým měsícem pro výrobce aut. Dvě největší americké automobilky, General Motors a Ford Motor, oznámily znepokojující zprávy o svých tržbách. Jednička na americkém trhu, General Motors, oznámila, že od rekordní hodnoty v srpnu minulého roku její prodeje automobilů klesly o 7%, přičemž prodeje osobních aut byly o 2% nižší a prodeje nákladních aut o 10% nížší. Prodeje osobních aut společnosti Ford klesly o 22% a prodeje nákladních aut o 1% vzrostly.

Na závěr ještě jedna makroekonomická zpráva. Index ISM Manufacturing, který mapuje výrobní aktivitu ve Spojených státech, vykázal za srpen pokles na 59%. Tento výsledek znamená pokles indexu o 3 procentní body oproti červenci. Index ISM se držel nad hranicí 60% devět měsíců v řadě, což bylo nejdelší období více než 60%-ních hodnot od roku 1972. Ekonomové předpokládali, že index poklesne o něco méně, na 60%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.05.2005Proventus Finance - souhrn 9.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.10.2004Proventus Finance - souhrn 30.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.09.2004Proventus Finance - souhrn 29.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.09.2004Proventus Finance - souhrn 28.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.09.2004Proventus Finance - souhrn 24.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688