Ing. Pavel Balga (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Měny-forex  |  23.05.2000 18:27:08

Komerční banka JO-JO-PAPER Akciové zpravodajství (23.5.)

 

Domácí akcie v úterý mírně oslabily. Obchodování ve SPAD probíhalo v režii dvou titulů – Komerční banky a Českého Telecomu. Dopoledne se téměř veškerý zájem soustředil do Komerční banky, která v jeden okamžik vzrostla až o 6%. Odpoledne byl naopak znát prodejní tlak u Českého Telecomu. Obchody s těmito dvěma tituly dnes představovaly 70% veškerého objemu obchodů uskutečněných ve SPAD. 

Index PX-50 během dnešního obchodování poklesl o 0,26% na 577,6 bodu, PX-D oslabil o 0,22%. Objem obchodů ve SPAD ve srovnání s pondělkem opět vzrostl, tentokrát na 929 mil. .

Na západoevropských trzích dnes převládal zájem o akcie telekomunikačních firem. Posilovaly Deutsche Telekom, Alcatel a Marconi. Deutsche Telekom po dosažení pátečního šestiměsíčního minima dnes vzrostl o 2,75 EUR na 58,8 EUR (+4,9%), Marconi těžil ze zvýšeného odhadu budoucích zisků ze strany CSFB. Pozitivní vývoj kursů zahraniční telekomunikačních titulů se na našem trhu neodrazil a Telecom, stejně jako České Radiokomunikace, dnes ztrácel.

Nejzajímavějším titulem dnes byla Komerční banka. Zájem se strany zahraničních investorů dokázal během dne vyhnat kurs až nad 870 . Ještě v pátek se přitom KB obchodovala pod úrovní 800 . Odpoledne se nákupní aktivita začala vytrácet a KB uzavírala na 840,60 , což představuje nárůst o 2%.

K rostoucím titulům se přidal ČEZ, jenž vzrostl na 107,85 (+1,12%) a Unipetrol. Objemy obchodů s Unipetrolem jsou stále nízké, dnešních osm obchodů představovalo objem 19,86 mil. . Zvýšení dodavatelských cen České rafinérské se v kursu neodrazilo a Unipetrol uzavíral na 55,98 (+0,32%).

Český Telekom zásluhou odpolední prodejní vlny oslabil o 1,32% na 720,50 . Další pokles v řadě zaznamenaly České Radiokomunikace. Tentokrát pokles činil zanedbatelných 0,12%.

Česká spořitelna stagnovala na 206,50 . Po delší době byl opět zájem o akcie RIF, který posílil o 0,60% na 1507 .   

Nejvýraznější  ztrátu z titulů obchodovaných ve SPAD utrpěla IPB (-1,61%), což představuje pokles na 87 . Nadále skomírá kurs IPS Praha, závěrečná hodnota jejich akcií činí 125,63 (-0,41%).

I nadále pokračuje vysoce volatilní vývoj obchodování s technologickými tituly v USA. Grafy denního vývoje indexu NASDAQ připomínají pohyb jo-jo. Během včerejška NASDAQ dokázal téměř vymazat svoji více než pětiprocentní ztrátu a uzavíral pouze s 0,8% poklesem. NASDAQ oslabil už čtvrtý den v řadě a nachází se na letošním minimu. Ačkoli letošní minima dokázaly přilákat některé investory k nákupům, objemy obchodů zůstávají stále nízké.

V nejbližší době neočekáváme žádné zprávy, které by mohly výrazněji ovlivnit kursy domácích akcií. Opět se bude projevovat úzká míra korelace se zahraničními trhy, doprovázená výkyvy způsobenými objednávkami větších investorů.

 

Pavel Balga, FINANCE Zlín, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688