Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.03.2004 09:39:32

Proventus Finance - souhrn 1.3. na trzích USA (2.3.2004)


Nejlepší dnes byly komoditní akcie

 

Lepší začátek měsíce jsme si nemohli přát. Akcie pod vlivem dobrých ekonomických zpráv ráno vyskočily nahoru a během dne své zisky ještě zvýšily. Dow Jones industrials uzavřel o 94 bodů výše, když jednu chvíli byl v zisku 105 bodů. Nasdaq Composite a Standard & Poor’s 500 získaly přes 1%. Vítězi pondělní seance nebyly technologické tituly, nýbrž komoditní akcie. Jejich ceny reflektovaly vyšší ceny podkladových komodit jako hliník, měď, dřevo, ocel a ropa. Akcie U.S. Steel vzrostly dnes o 6,3%, akcie hliníkového gigantu Alcoa  o 2,5%. Negativní je relativně nízký objem obchodů, který byl na Nasdaqu o 17% a na NYSE o 13% nižší než je průměr.

Naopak velmi pozitivním číslem byl ISM Manufacturing Index, který mapuje výrobní aktivitu na celém území USA. Za únor bylo oznámeno číslo 61,4 ve srovnání s lednovým číslem 63,6, které však bylo nejvyšší za posledních 20 let. Jakákoliv hodnota nad 50 znamená expanzi. Nejvíce povzbuzující byla složka zaměstnanosti, která vzrostla na 56,3, což je nejvyšší hodnota od prosinice roku 1987. To trhům řeklo, že dlouho očekávaný obrat na trhu práce by se mohl v několika dalších týdnech objevit.

 Ministerstvo obchodu ráno sdělilo, že osobní příjmy vzrostly v lednu o 0,2% ve srovnání s revidovaným prosincovým růstem o 0,3%. Ekonomové očekávali nárůst o 0,5%. Osobní výdaje vzrostly v lednu meziměsíčně o 0,4%, přičemž odhady ekonomů předpokládaly nárůst o 0,3%. Ministerstvo dále oznámilo, že stavební výdaje v lednu neočekávaně klesly o 0,3%, přičemž ekonomové očekávali mírný vzestup.

Akcie farmaceutické firmy Sepracor vystřelily v podnělí ráno o 40% poté, co společnost přes víkend obdržela podmínečný souhlas k novému léku na spaní Estorra. Akcie svůj zisk během dne zvyšovaly a ukončily obchodování se ziskem 60%. Tato zpráva znamená, že již nejsou potřeba žádné nové klinické testy a lék může ještě tento rok vstoupit na trh, což dává roční náskok před rivaly testujícími podobné léky.

J.P. Morgan zdowngradoval dva polovodičové giganty. Největší výrobce čipů na světě Intel dostal downgrade z „overweight“ na „neutral“. Odůvodněním je pomalé zlepšení v prodejích laptopů a očekávání, že Intel nezvýší svůj mezikvartální výhled. Akcie společnosti Advanced Micro Devices byly zdowngradovány z „neutral“ na „underweight“ s odůvodněním cenového tlaku při prodejích pamětí. Akcie na tyto zprávy však příliš nereagovaly. Akcie Intelu vzrostly o 1%, akcie AMD se obchodovaly beze změn.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.03.2007Proventus finance - souhrn 2.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.03.2007Proventus finance - souhrn 1.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
08.03.2005Proventus Finance - souhrn 7.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.02.2005Proventus Finance - souhrn 1.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
04.01.2005Proventus Finance - souhrn 3.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec