Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  25.02.2004 09:19:10

MF - materiály pro jednání vlády 25.02.


INFORMACE O MATERIÁLECH, KTERÉ PŘEDKLÁDÁ MINISTERSTVO FINANCÍ NA JEDNÁNÍ VLÁDY DNE 25. 2. 2004

 

1. Návrh na schválení návrhu zákona o registračních pokladnách

 

Jedním z  cílů druhé fáze reformy veřejných financí je boj s šedou ekonomikou. Zákon o registračních pokladnách je z okruhu opatření zaměřených na potírání této nelegální činnosti. Povinnost evidovat přijímané platby v hotovosti pomocí registračních pokladen povede k  omezení daňových úniků, ke zvýšení daňové spravedlnosti a přispěje  ke zlepšení podnikatelského prostředí.

 

Registrační pokladny budou muset podle nového zákona používat  osoby podnikající na základě živnostenského oprávnění v oboru maloobchodu a pohostinství. Veřejnost bude viditelným štítkem upozorněna na obchodníkovu povinnost vydat pokladní blok z registrační pokladny. Evidenci a kontrolu používání registračních pokladen budou provádět živnostenské úřady a Česká obchodní inspekce ve spolupráci s příslušnými finančními a celními úřady. 

Za porušení zákona hrozí obchodníkům sankce až do výše půl miliónu korun.

Účinnost tohoto zákona je navrhovaná od 1. ledna 2005.

 

2. Návrh zákona o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586 /1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů

 

Zákon o povinném značení lihu je, stejně jako zákon o zavedení registračních pokladen, jedním z opatření, které ministerstvo financí předkládá v rámci boje proti šedé ekonomice.  Od 1. 1. 2005 by každé spotřebitelské balení lihu, které je určeno pro tuzemský trh, mělo být označeno kontrolní páskou,  a to takovým způsobem, aby při otevření došlo k jejímu znehodnocení. Bez kontrolní pásky by se do 31.12.2005 mohly doprodat inventarizované zásoby lihu.

 

Kontrolní pásky budou ceninou, budou tedy obsahovat speciální ochranné prvky proti padělání a pozměňování. Výrobou kontrolních pásek bude pověřena Státní tiskárna cenin,  na základě současných údajů předpokládáme, že by se jednalo o odběr cca 200 miliónů kusů  kontrolních pásek ročně a cena jedné by se tak měla přibližně pohybovat v rozmezí od 0,20 do  0,36 v závislosti na formátu pásky. 

 

Náklady na nákup kontrolních pásek, včetně nákladů na jejich skladování, distribuci a evidenci ponesou výrobci a dovozci lihu, těm bude na druhou stranu ulehčeno zavedením  možnosti jednorázových odpisů nových etiketovacích zařízení. 

 

7. Návrh nařízení vlády, kterým se stanoví další výčet věcí určených k bezúplatnému převodu z vlastnictví české republiky do vlastnictví Federace židovských obcí v České republice nebo židovských obcí v České republice za účelem zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem a postup při jejich převodu.

 

 

V pořadí čtvrté nařízení vlády by mělo zajistit bezplatný převod dalších položek z vlastnictví České republiky za účelem zmírnění majetkových křivd způsobených holocaustem. Jedná se osm položek tvořených  pozemky v katastrálních územích Staré Brno, Brno - Pisárky, Brno střed - Zábrdovice, Lomnička u Plesné, Libešice u Žatce, Chyše a Tachov, a budovou  v katastrálním území Brno střed – Zábrdovice.

 

Ministerstvo financí prověřilo všech cca 1500 požadavků ze seznamu věcí, které byly předloženy Federací židovských obcí, všechny ty, které zákonné podmínky splňovaly, byly ji navrženy nařízeními vlády k bezúplatnému převodu. Předložený návrh je v tomto směru návrhem posledním. I z tohoto důvodu je nutné zaujmout konečné stanovisko ve věci převodu pozemku v katastrálním území Brno – Pisárky a budovy ČSSZ v katastrálním území Brno střed  - Zábrdovice, u kterých  Ministerstvo vnitra, resp.  Ministerstvo práce a sociálních věcí, uplatnilo připomínky s tím, že tyto položky nesplňují  podmínky pro jejich převod. Tyto položky byly již vyjmuty z předchozího nařízení vlády.

 

 

11. Doplnění usnesení vlády ČR ze dne 10. ledna2001 č. 51 o Zásadách vypořádání ekologických závazků vzniklých před privatizací

 

V důsledku vlastnických změn, vznikajících na základě  následných převodů majetku, k nimž dochází po privatizaci, již neodpovídají v uzavřených  ekologických smlouvách uvedené smluvní strany a jejich práva a povinnosti faktickému stavu.   Z tohoto důvodu se navrhuje doplnit usnesení vlády tak,  aby případné korekce původních ekologických smluv nebyly zpochybňovány jako svévolný akt FNM , ale aby vycházely jednoznačně z metodiky postupu daného usnesením vlády.

 

Dojde – li  tedy po uzavření ekologické smlouvy k převodu vlastnického práva k nemovitému majetku, na němž vázne ekologická zátěž a k němuž se vztahuje uzavřená ekologická smlouva, a tímto i k přechodu práv, povinností a závazků na dalšího nabyvatele ze zákona, pokračuje FNM ČR v plnění smlouvy.  Nedojde – li k přechodu práv, povinností a závazků ze zákona na nového nabyvatele (jedná se např. o situaci při použití kupní smlouvy dle občanského zákoníku nebo darovací smlouvy), posoudí FNM ČR, po předchozím vyjádření Ministerstva životního prostředí, na základě pravidel odborně ekologických, ekonomických a právních, zda bude v plnění podmínek podle stávající ekologické  smlouvy, po dohodě s novým nabyvatelem ekologicky zatížených nemovitostí, pokračovat.

 

 

 

 

 

 

 

 






AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:40  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 3. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Pá 18:36  Bitcoin klesá o 3,20 % a testuje podporu 61 000 USD X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

24.05.2005MFČR - materiály pro jednání vlády 25.5. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.06.2004MF - materiály pro jednání vlády 2.6. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.01.2003Materiály MF pro jednání vlády 13.01. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.01.2003Materiály MF pro dnešní jednání vlády Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.12.2002Materiály MF pro jednání vlády 16.12.2002 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688