Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Okénko BIG EXPERT  |  10.05.2024 19:40:14

Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 3. díl

Kam investovat? Jakou strategii zvolit? Sám nebo využít služeb odborníků? To jsou otázky, které mohu potvrdit, že si klade stále více investorů a najít na ně odpověď není úplně jednoduché. Z vlastní zkušenosti vím, že informací není nikdy dost. Zveřejňujeme třetí díl seriálu ČSNF, kde nám poskytl odpovědi zástupce společnosti CYRRUS.

 

Myslíte si, že už inflace naučila konzervativní Čechy investovat?

Investoři obecně nepřesně definují, co to je ten „konzervativní“ přístup k investování. Doopravdy nejsem toho názoru, že to znamená „investovat“ peníze na spořicím účtu. Také to ovšem neznamená investovat do nástrojů bez volatility. Byl bych nadšen, kdyby si investoři osvojili základy strategické alokace aktiv, a hlavně investovali s dlouhým investičním horizontem, kde se může jejich konzervativnost nakonec projevit jako investice do akcií.

 

Měl by investor využívat služeb profesionálních poradců a společností nebo investovat po vlastní ose?

V dnešní době máme všichni velké množství možností. To platí i pro investování. Pakliže se bavíme o regulovaných subjektech, tak si myslím, že je víceméně jedno, který ze subjektů si investor vybere. Primárně jde o to doopravdy vědět a chápat účel investování. Pakliže Vám s tím pomůže profesionál anebo v tom máte jasno, tak to už je podle mě pak jenom o tom, kolik do toho chcete investovat peněz a vlastního času na přípravu.

 

S jakým typem investora/klienta se nejčastěji setkáváte? (má jasno o strategii nebo očekává rady a tipy, stačí základní info nebo požaduje detailní informace, apod…)

V CYRRUS je naše pole působnosti doopravdy velmi široké. Setkáváme se s kvalifikovanými investory, ale také s absolutními začátečníky. Pro všechny skupiny investorů máme specifické investiční nástroje. V poslední době se o investování naštěstí mluví více a více. I začátečníci k nám chodí a chtějí investovat do S&P 500. Přidáme-li k tomu i důkladnou analýzu potřeb a očekávání, tak se dá vytvořit velmi dobré portfolio, které bude fungovat v jakémkoliv burzovním „počasí“. Já osobně již dnes hovořím spíše s klienty z řad dolarových milionářů a je zajímavé sledovat jejich uvažování a výslednou alokaci jejich portfolií. Věřím, že všechny investory spojuje touha po poznání a rádi svým investicím rozumějí. To samé doporučuji i všem investorům, kteří se na trzích prozatím jen rozkoukávají.


Kdo patří k vašim typickým investorům a jaká je nejčastější výše jejich investic do fondu?

V návaznosti na předchozí odpověď máme to štěstí, že máme vhodné služby pro širokou škálu klientů. Investice na 1000 CZK / měs. dává ve své podstatě stejný smysl, jako investice 100mio CZK. V obou případech jde o odložení aktuální spotřeby pro budoucí užitek. Rozdílem je snad jenom možnost alokace. V CYRRUS investují investoři s různými očekáváními i možnostmi.

 

Řeší vaši klienti diverzifikaci své investice?

Tipnul bych si, že slovo diverzifikace je jedno z nejpoužívanějších termínů v jakékoliv publikaci na téma investování. Přesto se neustále setkávám s investory, kteří mají ve svém portfoliu velmi rizikové nástroje a diverzifikace jim nic neříká. Často opomíjenou složkou je také plná závislost na vlastním podnikání, nebo například přílišná alokace jen v jediné měně. Takto bychom mohli pokračovat dále a dále. Diverzifikace je základ silného portfolia a stojí za to si ji promyslet. Zvládnete alokaci, diverzifikaci a své emoce a investice budou radost, nikoliv jen starost.

 

Co připravujete pro letošní rok pro klienty/investory nového?

CYRRUS je v produktech silný. Wealth management v našem pojetí není převlečený prodej vlastních produktů a máme velmi těsné spolupráce napříč kapitálovým trhem. V tomto kontextu neočekávám, že bychom tento rok viděli nějakou velkou revoluci. Spíše půjde o postupnou evoluci našich služeb. Momentálně zařazujeme i alternativní investice do umění a využíváme produktů s fixním výnosem.

 


Filip Stropek

Ředitel externí distribuce CYRRUS, a.s.

 

 

_________________________________________________________________________________________

Disclaimer: Fond je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, jeho akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný investor dle paragrafu 272 tohoto zákona. Hodnota investice do fondu může klesat i stoupat a návratnost původně investované částky není zaručena. Výkonnost fondu v předchozích obdobích nezaručuje stejnou nebo vyšší výkonnost v budoucnu.

Sdělení klíčových informací fondu (KID) je k dispozici na http://www.avantfunds.cz/informacni-povinnost/. V listinné podobě lze uvedené informace získat v sídle společnosti AVANT investiční společnost, a.s., City Tower, Hvězdova 1716/2b, 140 00 Praha 4 – Nusle. Další důležité informace pro investory na: https:www.avantfunds.cz

Uvedené informace mají pouze informativní charakter a nepředstavují návrh na uzavření smlouvy nebo veřejnou nabídku podle ustanovení občanského zákoníku

 

Lukáš Hrma

Obchodní ředitel a člen dozorčí rady a investičního výboru fondu ČSNF SICAV, a.s.

Od roku 2019 působí ve skupině ČSNF Group a.s.. Aktuálně zodpovídá za správu investičních produktů fondu kvalifikovaných investorů (FKI) ČSNF SICAV, a.s. a za dluhopisový program tohoto fondu, jejich nastavení a umístění v rámci kapitálového trhu. Má na starosti komunikaci s institucionálními partnery, obchodními a distribučními sítěmi v rámci celého trhu a prezentaci aktivit skupiny na konferencích, kongresech a odborných akcích s tématikou investic a investování nejen do nemovitostí. Podílí se na založení Asociace Fondů kvalifikovaných investorů (AFKI), která má za úkol edukovat a budovat větší povědomí mezi odbornou i neodbornou veřejností o investování v rámci FKI.


ČSNF SICAV, a.s.

Investiční a nemovitostní fond kvalifikovaných investorů ČSNF SICAV, a.s. má od svého založení v roce 2017 jednoduchou filozofii se zaměřením na development. Burzovně obchodovatelný fond investuje tam, kde to dává smysl. Diverzifikuje své portfolio do menších projektů, jimiž zajišťuje stabilní chod společnosti, a také do větších, kde řeší celou urbanistickou koncepci lokality. Tato strategie fondu přináší investorům konzistentní výnos v jakékoli době.

Fond se zaměřuje na výstavbu rezidenčních nemovitostí – bytových a rodinných domů u developerských projektů jako jsou např. Rezidence U mlýna v Královicích, Rezidence Kolovraty nebo Královský statek na Karlštejně či Resort Slapy.

Více na https://csnf.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Pá   9:58  Jih Evropy je na tom tak špatně, že ho během pár let předběhneme. Bohužel mzdy to... Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
Čt 18:07  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 4. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
St 14:20  Investice do kanadských aktiv mohou být sázkou na jistotu David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688