Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.12.2002 10:21:04

Materiály MF pro jednání vlády 16.12.2002


Návrh materiálů MF pro jednání vlády 16.12.2002

2. Návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2003

Jedná se o zákon technického charakteru, který vychází ze zákona o státním rozpočtu na rok 2003. Tento návrh nemohl být součástí zákona o státním rozpočtu, protože jeho schvalovací proces je zjednodušen. Navrhovaný dluhopisový program umožní Ministerstvu financí vydat na rozpočtovaný schodek roku 2003 státní dluhopisy, které budou mít dobu splatnosti delší než 1 rok, již v průběhu roku 2003.

K úhradě rozpočtovaného schodku na rok 2003 budou vydány státní dluhopisy ve výši 106,5 mld. , zbývající část předpokládaného schodku ve výši 4,2 mld. bude uhrazena dlouhodobými úvěry a použitím finančních prostředků na účtech státních finančních aktiv. Státní dluh se na konci roku 2003 vydáním těchto dluhopisů zvýší na 514,9 mld. .

19. Postoupení pohledávek České konsolidační agentury za společností KORADO, a.s. a prodej majetkové účasti České konsolidační agentury v této společnosti

Tento materiál je předkládán vládě na základě ukončeného výběrového řízení České agentury.

Z něho vyplývá:

  • návrh na postoupení pohledávek České konsolidační agentury za společností KORADO, a.s. za úplatu ve výši 1 123 mil. K, společnosti Czech Radiators B.V. sníženou o celkovou výši splátek jistiny těchto pohledávek zaplacených ČKA v roce 2002.

  • návrh na prodej majetkové účasti ČKA ve společnosti KORADO v celkové jmenovité hodnotě 287,7 mil. za cenu 47 mil. minoritnímu akcionáři společnosti KORADO, a.s. Ing. Bedřichu Brabcovi na základě jeho předkupního práva nebo pokud tohoto práva nevyužije, pak společnosti Czech Radiators B.V.

20. Nabytí obchodního podílu v První česko-ruské bance, s.r.o. od První investiční společnosti, a.s. Českou konsolidační agenturou

Na základě usnesení vlády byla mezi MF, ČKA a společností Strojtransgaz uzavřena dohoda o vstupu zahraničního investora do První česko-ruské banky, a to prostřednictvím navýšení základního kapitálu PČRB společností Stojtransgaz na dvojnásobek.

ČKA v současnosti vlastní 97,32 % obchodního podílu nabytého z ČSOB, tzn., že po navýšení kapitálu by vlastnila méně než 50%. Po vstupu zahraničního investora Strojtransgaz a.s. je potřebné zajistit alespoň rovnocenný podíl na základním kapitálu První česko-ruské banky. Proto se navrhuje vládě souhlasit s úplatným nabytím 2,68 % podílu, dosud vlastněným První investiční společností, a to za cenu 188 859,34 USD. Tato transakce se navrhuje uskutečnit po dokončení kapitálového vstupu společnosti Strojtransgaz do První česko- ruské banky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Návrh opatření k zamezení růstu zadluženosti zdravotnických zařízení

Návrh je předkládán mimo plán nelegislativních úkolů vlády jako opatření, směřující k zamezení dalšího zadlužování příspěvkových zdravotnických zařízení růstem investičních nákladů a ztrát z jejich hospodaření.

Státní příspěvkové zdravotnické organizace zřizované Ministerstvem zdravotnictví nebo okresními úřady, jejichž financování je napojeno na veřejné zdravotní pojištění prostřednictvím smluvního vztahu se zdravotními pojišťovnami, nemají pevně stanovený finanční vztah (příspěvek) k rozpočtu svého zřizovatele.

S ohledem na nedostatečné kontrolní mechanismy a nedůsledné plnění zřizovatelských funkcí, které se projevuje ve větší míře zvláště v současném období, kdy je ukončována činnost okresních úřadů, je nutné, aby vláda přijala kroky ještě před ukončením jejich činnosti, které by nekontrolovanému růstu zadluženosti čelily, a to jak růstu objemu závazků po lhůtě splatnosti peněžních plnění, tak i růstu tzv. vnitřního dluhu, který mimo jiné vzniká peněžně nekrytou tvorbou fondu reprodukce majetku odpisy.

Z toho důvodu je nezbytné zařadit mezi základní požadavky, které je nutno splnit pro souhlas se zahájením nových investičních akcí reprodukce majetku zdravotnických zařízení požadujících účast státního rozpočtu, i průkaz vyrovnaného hospodaření zdravotnických zařízení a přednostní použití prostředků fondu reprodukce investičního majetku těchto zařízení.

Vzhledem k tomu, že situace ve veřejných rozpočtech je obdobná, navrhuje se, aby toto regulační se opatření k účasti státního rozpočtu na programovém financování vztahovalo na veškerá zdravotnická zařízení, nikoliv jen na ta, jejichž zřizovatelem je stát.

 

 

46. Návrh textu Smlouvy o rámcovém úvěru mezi Českou republikou a EIB na projekt odstraňování povodňových škod z roku 2002

Přijetí úvěru vychází z celkové koncepce vlády pro krytí povodňových škod.

Předkládaná smlouva je smlouvou soukromoprávního charakteru. Bude se řídit lucemburským právním řádem, stejně jako všechny úvěrové smlouvy EIB s kandidátskými zeměmi. Vzhledem k tomu, že se v některých ustanovení liší od vzorových smluv, je nutné ji předložit ke schválení Vládou.

Úvěrové prostředky v celkovém objemu 400 miliónů EUR budou konkrétně použity na následující programy:

Základními parametry jsou:

  • splatnost 30 let
  • odklad splátek 7 let
  • možnost čerpání v korunách
  • možnost financování akcí až do 100 % nákladů
  • pokud ČR nevyčerpá celou částku úvěru, nebudou ze strany EIB uplatněny žádné poplatky či sankce
  • jednotlivé akce budou v rámci vybraných programů (viz výše) schvalovány postupně
  • postupné čerpání úvěru
  • samostatný splátkový kalendář pro každé čerpání části úvěru (celkem může být tento úvěr čerpán v 10 tranších, poslední možný den čerpání je 30. červen 2005)
  • použití úrokové sazby bude záviset na konkrétních podmínkách při čerpání jednotlivých tranší.


Zdroj: MF



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2003MF - materiály pro pondělní jednání vlády (4.4.2003) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.03.2003MF - materiály pro dnešní jednání vlády (19.3.2003) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.02.2003MF - materiály pro pondělní jednání vlády (14.2.2003) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.01.2003Materiály MF pro jednání vlády 13.01. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.01.2003Materiály MF pro dnešní jednání vlády Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688