Restauratéři věří, že o DPH se bude v EU dále jednat
Zařazení stravovacích služeb do základní sazby daně z přidané hodnoty není podle českých podnikatelů v pohostinství definitivní. Přestože si ČR nevyjednala v přístupových smlouvách výjimku na jejich zařazení do snížené sazby, není podle nich ještě nic ztraceno. Stále totiž nebyla definitivně uzavřena jednání na úrovni ekonomických ministrů Evropské unie (EU), na kterých se diskutuje o novele směrnice, která by daňové zařazení stravování změnila. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala prezidentka sdružení podnikatelů v cestovním ruchu HO. RE. KA Mirka Luprichová. Eva Nováková z ministerstva financí (MF) však ČIA potvrdila, že MF již připravuje novelu zákona, která zařadí tyto služby do základní sazby DPH. Snížení DPH u stravovacích služeb z 22 na pět procent v roce 2000 přineslo podle Luprichové oživení celého oboru. Potvrzuje to i studie společnosti Incoma Research, podle níž více než polovina podnikatelů v pohostinství u nás využila snížení DPH k investicím do technologií a vybavení restaurací, třetina provozovatelů přistoupila ke snížení cen. Více než dvě třetiny podnikatelů pak snížení DPH přivítalo jako příznivý krok k rozvoji svých podnikatelských aktivit. Tuzemský gastronomický trh od roku 2001 rostl zhruba o deset procent ročně a svou dynamikou předčil i retail. Podle průzkumu Incomy ze srpna loňského roku si provozovatelé jasně uvědomují důležitost kvality v poskytování služeb. Celkem 77 procent si uvědomuje rostoucí náročnost zákazníků a jejich poptávku po kvalitě, 71 procent je dokonce připraveno kvůli změnám preferencí zákazníků změnit tradiční postupy. Dvě třetiny restauratérů nechce konkurovat jen cenou, ale i dalšími kritérii, jako například kvalitou, kterou stejný podíl provozovatelů chápe jako svou konkurenční výhodu. "Zvýšení DPH by mohlo ohrozit i konkurenceschopnost českých restaurací. Jedná se především o našeho hlavního konkurenta v turistickém ruchu, o Rakousko, kde nyní platí desetiprocentní DPH," podotkla Luprichová. Sníženou sazbu DPH na restaurační služby v současné době v různé výši uplatňuje osm členských států EU, a to Lucembursko (tři procenta), Nizozemí (šest procent), Španělsko (sedm procent), Řecko (osm procent), Itálie (10 procent), Rakousko (10 procent), Portugalsko (12 procent) a Irsko (13,5 procenta). Dalších pět států zavedlo sníženou sazbu na jídla konzumovaná mimo provozovnu (tzv. "take away food"): Francie (5,5 procenta), Belgie (šest procent), Německo (sedm procent), Švédsko (12 procent) a Finsko (17 procent). Z přistupujících zemí si výjimku na zachování snížené sazby v pohostinství až do konce roku 2007 vyjednaly Kypr, Maďarsko, Polsko a Slovinsko. -gs-, -td- Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o. |
Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:
Přečtěte si také:
Prezentace
02.05.2024 SCHLIEGER loni zaznamenal čtyřnásobný nárůst...
30.04.2024 Tesla po špatných výsledcích roste, Meta po...
Okénko investora
Miroslav Novák, AKCENTA
Michal Brothánek, AVANT IS
Petr Lajsek, Purple Trading
Mgr. Timur Barotov, BHS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Ali Daylami, BITmarkets
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Okénko pro podnikatele
Jitka Weiss, SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.
Okénko finanční rady
Petr Holub, Zoxo Financial s.r.o.
Tomáš Vrňák, Ušetřeno.cz
Fixace cen energií: Jak mít jistotu a ušetřit v nejistých časech
Richard Bechník, Swiss Life Select
Lukáš Kaňok, Kalkulátor.cz
Distribuční sazba nebo poplatek za jistič. Co všechno ovlivňuje cenu elektřiny?
Petr Holub, MojeNebankovka
Zuzana Dubová, RekvalifikacniKurzy.cz
Financování vašeho vzdělávání: Přehled možností financování rekvalifikačních kurzů
Iva Grácová, Bezvafinance
Marek Pokorný, Portu