Cianews.cz (ČIA)
Daně a účetnictví  |  27.01.2004 18:30:01

Restauratéři věří, že o DPH se bude v EU dále jednat



Zařazení stravovacích služeb do základní sazby daně z přidané hodnoty není podle českých podnikatelů v pohostinství definitivní. Přestože si ČR nevyjednala v přístupových smlouvách výjimku na jejich zařazení do snížené sazby, není podle nich ještě nic ztraceno. Stále totiž nebyla definitivně uzavřena jednání na úrovni ekonomických ministrů Evropské unie (EU), na kterých se diskutuje o novele směrnice, která by daňové zařazení stravování změnila. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala prezidentka sdružení podnikatelů v cestovním ruchu HO. RE. KA Mirka Luprichová. Eva Nováková z ministerstva financí (MF) však ČIA potvrdila, že MF již připravuje novelu zákona, která zařadí tyto služby do základní sazby DPH.

Snížení DPH u stravovacích služeb z 22 na pět procent v roce 2000 přineslo podle Luprichové oživení celého oboru. Potvrzuje to i studie společnosti Incoma Research, podle níž více než polovina podnikatelů v pohostinství u nás využila snížení DPH k investicím do technologií a vybavení restaurací, třetina provozovatelů přistoupila ke snížení cen. Více než dvě třetiny podnikatelů pak snížení DPH přivítalo jako příznivý krok k rozvoji svých podnikatelských aktivit. Tuzemský gastronomický trh od roku 2001 rostl zhruba o deset procent ročně a svou dynamikou předčil i retail. Podle průzkumu Incomy ze srpna loňského roku si provozovatelé jasně uvědomují důležitost kvality v poskytování služeb. Celkem 77 procent si uvědomuje rostoucí náročnost zákazníků a jejich poptávku po kvalitě, 71 procent je dokonce připraveno kvůli změnám preferencí zákazníků změnit tradiční postupy. Dvě třetiny restauratérů nechce konkurovat jen cenou, ale i dalšími kritérii, jako například kvalitou, kterou stejný podíl provozovatelů chápe jako svou konkurenční výhodu.

"Zvýšení DPH by mohlo ohrozit i konkurenceschopnost českých restaurací. Jedná se především o našeho hlavního konkurenta v turistickém ruchu, o Rakousko, kde nyní platí desetiprocentní DPH," podotkla Luprichová.

Sníženou sazbu DPH na restaurační služby v současné době v různé výši uplatňuje osm členských států EU, a to Lucembursko (tři procenta), Nizozemí (šest procent), Španělsko (sedm procent), Řecko (osm procent), Itálie (10 procent), Rakousko (10 procent), Portugalsko (12 procent) a Irsko (13,5 procenta). Dalších pět států zavedlo sníženou sazbu na jídla konzumovaná mimo provozovnu (tzv. "take away food"): Francie (5,5 procenta), Belgie (šest procent), Německo (sedm procent), Švédsko (12 procent) a Finsko (17 procent). Z přistupujících zemí si výjimku na zachování snížené sazby v pohostinství až do konce roku 2007 vyjednaly Kypr, Maďarsko, Polsko a Slovinsko.

-gs-, -td-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688