Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  18.01.2004 12:03:03

Nejvýznamnější ekonomické události týdne od 12. do 18. ledna



V týdnu od 12. do 18. ledna se v ekonomice staly tyto nejvýznamnější události:

V soutěži o Unipetrol zůstávají společnosti PKN Orlen, MOL, Royal Dutch Shell, KazMunaiGaz, Tatněfť a Penta. Vyřazeným uchazečem je kanadská společnost Norex Petroleum. ČIA to potvrdil zdroj blízký Fondu národního majetku (FNM), který si nepřál být jmenován. Předběžné nabídky na Unipetrol podalo 12. ledna sedm společností.

Zhruba 6,5 až 14,5 miliardy korun nabízí investoři za 63procentní státní podíl v holdingu Unipetrol. Část ceny, zhruba čtyři miliardy korun, ale připadá na balík pohledávek České konsolidační agentury za některými dceřinými společnostmi holdingu. Uvedly to Lidové noviny (LN).

Dluhopisy v celkovém objemu 103,64 miliardy korun plánuje vydat na úhradu schodku letošního státního rozpočtu ministerstvo financí. Jejich maximální doba splatnosti by neměla přesáhnout 35 let. Počítá s tím návrh zákona o státním dluhopisovém programu, který schválila vláda.

Zánik České konsolidační agentury (ČKA) do konce roku 2007 schválila vláda. Likvidaci České inkasní pak stát ukončí do konce května roku 2005. "Chceme vytvořit transparentní prostředí ve veřejných financích, kde nebude možné skrývat některé operace těchto institucí," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Koncepci Projektu internetizace knihoven schválila vláda. V rámci projektu by mělo být v letech 2004 až 2006 nově připojeno k internetu zhruba tři tisíce knihoven, což si vyžádá celkové náklady ve výši 339 milionů korun.

Kvůli klesajícím úrokům u hypotečních úvěrů schválila vláda nový systém výpočtu státní podpory hypoték. Podle stávajících pravidel totiž už v posledním období, tedy od loňského února do konce letošního ledna, ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) žádnou podporu novým hypotékám nemohlo vyplácet, protože její hodnota klesla na nulu.

Se ztrátou kolem jedné miliardy korun hospodařily podle předběžných výsledků v loňském roce České dráhy. V roce 2002 se ztráta pohybovala na úrovni pěti miliard korun. Dráhy loni přepravily 175 milionů cestujících, tedy stejně jako o rok dříve, a na tržbách z osobních dopravy utržily 5,2 miliardy korun.

Konečné řešení deregulace nájemného tak, jak ho navrhla současná vláda premiéra Vladimíra Špidly, skončí stejně jako předchozí návrhy v propadlišti dějin. Ministr financí Bohuslav Sobotka se totiž rozhodl, že navrhne výrazné úpravy návrhu projednávaného na půdě Poslanecké sněmovny, pokud ale koalice přistoupí na jeho řešení dočasného řešení deregulace.

Vládní návrh zákona o deregulaci nájemného, kterým by se v únoru měli ve druhém čtení zabývat poslanci, je pro lidovce nepřijatelný a to jak z hlediska sociálního tak z hlediska ústavní ochrany vlastnictví. Proto také navrhují jeho stažení a chtějí začít intenzivně jednat o jeho nové podobě. Vyplývá to z usnesení Celostátního výboru KDU-ČSL.

Přibližně desetiprocentní růst cen nových bytů a rodinných domků očekává v letošním roce generální ředitel společnosti Central Group Dušan Kunovský. Podle jeho slov bude pokračovat rostoucí zájem zejména o menší byty a rodinné domky i pozemky do jednoho tisíce metrů čtverečních. "Stále více se také bude prosazovat fenomén atraktivní lokality," řekl Kunovský ČIA.

Zakázky v hodnotě zhruba 15 milionů dolarů (390 milionů korun) už se podařilo získat českým firmám v Iráku. Jde především o dodávky pro ropný a strojírenský průmysl, vodohospodářství a dopravu. V hlavní zpravodajské relaci Události o tom informovala Česká televize. O dalších zakázkách pro české firmy v hodnotě kolem 200 milionů dolarů se ještě jedná.

Objem stavební produkce se loni v listopadu meziročně zvýšil o 14,3 procenta. Při zohlednění nižšího počtu pracovních dnů dosáhl růst dokonce 17,2 procenta. Stavebnictví vykazuje dvojciferné růsty již šestý měsíc po sobě. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytl Český statistický úřad (ČSÚ).

Český trh s novými osobními automobily vzroste v letošním roce o tři až pět procent. Tvrdí to předseda Výkonného výboru Svazu dovozců automobilů (SDA) Jindřich Nevrla. "Musí pokračovat obnova českého autoparku, tempo které je zatím přibližně poloviční vůči průměru Evropské unie," řekl Nevrla na dotaz ČIA.

Dlužné daně v objemu 330 milionů korun uhradili daňoví poplatníci v rámci loňské akce ministerstva financí zaměřené na výběr daňových nedoplatků. Ministerstvo v polovině loňského roku vyzvalo dlužníky, aby své závazky uhradili a slíbilo jim vstřícnější postup při stanovování penále.

Novinkou na Portálu veřejné správy (PVS) je od ledna bezplatný přístup do katastru nemovitostí. Uživatelé si mohou ověřit pořadí a průběh vyřizování žádostí o zápis do katastru a zjistit základní údaje o konkrétní parcele a budově.

Se zakoupením a využitím vlastních autobusů jako doplňku osobní železniční dopravy počítá do budoucna připravovaná strategie Českých drah (ČD). ČIA to řekl náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek, který je současně předsedou dozorčí rady ČD. Podle jeho slov je podobná praxe běžná například v Rakousku, kde tamní dráhy úspěšně provozují autobusovou dopravu.

Koncesionářské poplatky za veřejnoprávní média, tedy za Českou televizi a Český rozhlas, by se měly zvýšit. Naopak postupně snižovat by se měl podíl reklamy v obou uvedených médiích. Shodli se na tom lidovečtí poslanci na výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou.

Výstavba prvního ze dvou nizkoprahových jezů na dolním Labi u Malého Března na Ústecku má začít v závěru roku 2005. Podmínkou je, aby Poslaneckou sněmovnou schválený zákon o zajištění splavnosti dolního Labe podpořil v nejbližší době i Senát a prezident Václav Klaus.

Český plán na velkolepé dostavby silnic a dálnic spolu s modernizací železničních koridorů naráží na nedostatek peněz v rozpočtu. Proto se snaží státní Fond dopravy vládu přesvědčit, že cestou jsou evropské peníze. "V následujících třech letech chceme získat od Evropské investiční banky zhruba 15 miliard korun," řekl podle Mladé fronty Dnes šéf tohoto fondu Pavel Švagr.

Kvůli zpoždění, které nabírá výstavba dálnic a rychlostních silnic, přijde Česká republika o investice za miliardy korun a tisíce lidí o šanci najít nové zaměstnání. Zemanova vláda před pěti lety slíbila dostavět silniční síť do roku 2010, což je zejména pro zahraniční firmy důležité při plánování, kam investují své peníze.

Převod akcií společnosti Explosia z majetku státních společností Tatra Praha a Aliachem na rovněž státem vlastněný ČPP Transgas a Českou konsolidační agenturu schválila vláda. Kabinet však odmítl následnou privatizaci Explosie.

-joh-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688