Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.01.2004 09:33:30

Vývoj cen zahraničního obchodu 11.a 12.2003


Pozitivní přínos strojů pro vývoj cen zahraničního obchodu
Indexy cen dovozu a vývozu a světových cen surovin a potravin - listopad, prosinec 2003

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR
Listopad 2003

Meziměsíční srovnání:
- Dovozní i vývozní ceny zaznamenaly již druhý měsíc pokles, i když tentokrát pouze minimální. V listopadu klesly o 0,2 %, resp. 0,1 %.
V dovozu se nejvíce snížily ceny nerostných paliv (o 2,0 %, zejména uhlí, ropy a ropných výrobků). Měly i největší vliv na snížení celkového indexu cen dovozu a jejich ceny klesaly nejrychleji ze všech sledovaných skupin již třetí měsíc. Významný vliv měl i pokles cen strojů a dopravních prostředků, které se snížily o 0,2 % (hlavně kancelářských strojů a výpočetní techniky). Z významnějších skupin rostly především ceny potravin o 0,8 %, surovin o 0,6 % a polotovarů o 0,3 %.
Ve vývozu výrazně klesly ceny ve skupině nápoje a tabák (o 9,1 %, zejména u tabáku). Naopak zvýšily se především ceny potravin (o 1,1 %, v prvé řadě masa a mléčných výrobků) a nerostných paliv (o 0,7 %, hlavně ropných výrobků). Ceny strojů a dopravních prostředků byly vyšší o 0,2 % (především stroje a zařízení v průmyslu).

- Směnné relace dosáhly hodnoty 100,1 %. Nejvyšší byla tato hodnota u nerostných paliv 102,8 %. Směnné relace u strojů a dopravních prostředků dosáhly hodnoty 100,4 %. Nepříznivé byly směnné relace zejména u surovin 98,7 %.

Meziroční srovnání:
- Dovozní ceny v listopadu rostly již pátý měsíc, tentokrát o 0,5 %. K významnému nárůstu došlo u surovin o 4,8 %. Největší vliv na zvýšení celkového indexu dovozních cen však měl růst cen polotovarů o 2,6 % společně se zvýšením cen nerostných paliv (o 3,4 %, zejména plynu). Největší pokles cen byl meziročně zaznamenán již druhý měsíc ve váhově nejvýznamnější skupině strojů a dopravních prostředků (o 1,4 %, hlavně kancelářských strojů a výpočetní techniky). Jejich snížení tak významně ovlivnilo celkový meziroční růst dovozních cen.

- Vývozní ceny pokračovaly v růstu od dubna roku 2003. V listopadu vzrostly o 1,7 %. Zejména rostly ceny nerostných paliv (o 8,1 %, hlavně topného plynu) a surovin o 2,8 %. Největší vliv na zvýšení celkového indexu vývozních cen však mělo zvýšení cen polotovarů o 1,9 % a cen strojů a dopravních prostředků o 1,4 % (především kancelářských strojů a výpočetní techniky). Klesly pouze ceny nápojů a tabáku o 9,2 %.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 101,7 % a pokračovaly tak v příznivých hodnotách již od května roku 2001. Nejvyšší byla tato hodnota u nerostných paliv 104,5 %. Dlouhodobě příznivé hodnoty byly také u strojů a dopravních prostředků a u hotových výrobků (102,8 %, resp. 102,7 %).


Index světových cen ČSÚ 1)
Prosinec 2003

Meziměsíčně:
- Světové ceny zahrnuté do indexu se v úhrnu zvýšily o 2,0 %. Ceny dvou váhově nejvýznamnějších sledovaných surovin ropy Brent a zemního plynu se zvýšily o 2,8 %, resp. o 1,8 %. Rostly i ceny všech sledovaných kovů (celkem o 5,7 %) a v úhrnu i potravin. Klesly především ceny textilních surovin a kaučuku.

Meziročně:
- Světové ceny byly v úhrnu vyšší o 11,6 % (celoročně v průměru o 17,3 %), především z důvodu meziročního vzestupu cen zemního plynu o 18,2 % (celoročně o 26,4 %). Cena ropy Brent vzrostla o 7,4 % (celoročně o 13,7 %). Rostly i ceny ostatních sledovaných komodit, zejména kovů (růst o 24,0 %, celoročně o 9,1 %). Snížily se pouze ceny potravin (pokles v úhrnu o 8,8 %, celoroční růst však o 0,6 %).

1) Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.





AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688