Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  09.11.2003 19:59:50

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na akciových a devizových trzích (9.11.2003)


Minulý týden prožily americké i světové akciové indexy růstové období. Všechny tři hlavní americké akciové indexy ukončily týden v mírně kladných číslech, když největší přírůstek si připsal technologický Nasdaq.

 

Týden byl plný makročísel a ohlašování firemních výsledků. Nejdůležitějším makročíslem byla páteční zpráva o nezaměstnanosti, která vyšla velmi pozitivně. V říjnu bylo vytvořeno 126 tisíc pracovních míst, což je výrazně více jak se očekávalo ( 65 tisíc). Také srpnové a zářijové čísla byla revidována směrem nahoru. Míra nezaměstnanosti klesla v říjnu z 6,1% na 6%, což také předčilo očekávání. Spolu se čtvrtečními Jobless Claims, které udávají počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti ( byly nejnižší od února 2001) je to jasný důkaz zlepšování trhu práce. Jediným negativem je pokles pracovních míst ve výrobním sektoru.  Dobrá zpráva o zaměstnanosti by mohla zviklat názor FEDu a donutit centrální banku ke zvýšení úrokových sazeb dříve, než tak banka podle svého posledního prohlášení hodlá učinit. Druhou pozitivní zprávou je stále vysoké tempo růstu produktivity práce. Ta ve třetím čtvrtletí vzrostla o 8,1% na anualizované bázi. Růst produktivityve druhém kvartále byl revidován z 6,2% na 7%. ISM Manufacturing Index, který indikuje výrobní podmínky na celém území USA vykázal hodnotu 57%, což je nejvyšší hodnota od ledna roku 2000. Nejvýznamnější firmou, která ohlásila v uplynulém týdnu své výsledky, byl technologický gigant Cisco Systems, který obdobně jako ostatní firmy předčil očekávání analytiků a navíc poskytl velmi povzbudivý výhled do budoucna. Akcie této firmy se staly v uplynulém týdnu jedněmi z nejlepších.

 

Nejlepšími sektory uplynulého týdne byly polovodiče, které byly povzbuzeny zprávou asociace polovodičových firem o velmi dobrých prodejích ve třetím čtvrtletí, technologie a doprava.

 

Cena ropy v minulém týdnu vzrostla o  více jak 1,5 dolaru a přiblížila se hranici 31 dolarů za barel. Cena zemního plynu mírně klesla. Cena zlata nezaznamenala prakticky žádnou změnu. Výnosy z desetiletých dluhopisů zejména díky pátečnímu obchodnímu dni oproti předchozímu týdnu vzrostly a ceny dluhopisů klesly. Důvodem je dobrá zpráva o zaměstnanosti. Na devizovém trhu došlo k posílení amerického dolaru vůči všem hlavním světovým měnám.

 

Evropy stojí za zmínku ponechání úrokových sazeb ECB na hodnotě 2% a zvýšení úrokové sazby Bank of England z 3,5% o čtvrt procentního bodu. Pokračování měla také kauza ruského ropného gigantu Yukos. Dosavadní šéf Michail Chodorkovskij odstoupil z funkce generálního ředitele a stát mu navíc zmrazil jeho 44%-ní balík akcií. Ze světových indexů zaznamenal stejně jako předchozí týden největší nárůst německý DAX 30.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.04.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (26.4.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
19.04.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (19.4.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
05.04.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (5.4.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (29.3.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.03.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (22.3.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec