Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  19.04.2004 10:58:26

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (19.4.2004)


Minulý týden ukončily světové akciové indexy ve smíšených číslech. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden s různými výsledky. DJIA si připsal mírný zisk, S&P 500 mírnou ztrátu. Technologický Nasdaq Composite ukončil týden se ztrátou téměř 3%. Celému týdnu dominovalo ohlašování výsledků.

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísla vycházela uplynulý týden prakticky v každém dni. V úterý sdělilo Ministerstvo obchodu sdělilo, že březnové maloobchodní prodeje vzrostly meziměsíčně o 1,8%, což je mnohem více než se čekalo.

Druhou pozitivní makroekonomickou zprávou byl vysoký nárůst zásob zboží, což je signál, že společnosti očekávají do budoucna výrazné zlepšení současné situace. Obchodníci proto začali mluvit o zvýšení odhadu růstu HDP v prvním čtvrtletí a to na více jak 5%.

Hlavním tématem středečního obchodování byla inflace. Ministerstvo práce ještě před otevřením trhů oznámilo, že index spotřebitelských cen vzrostl v březnu meziměsíčně o 0,5%. Ekonomové očekávali nárůst o 0,3%. Jádrový CPI, který nezahrnuje ceny potravin a energií, vzrostl o 0,4%, což představuje nejvyšší nárůst za posledních dva a půl let. Ekonomové očekávali nárůst o 0,2%. Tato čísla přispěla k obavám, že Greenspan přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb dříve, než se očekává.

Ministerstvo obchodu USA sdělilo, že deficit bilance zboží a služeb klesl v únoru o 3,2% na 42,1 miliardy dolarů. Výsledné číslo bylo lepší, neboť ekonomové očekávali deficit ve výši 42,7 miliardy dolarů. Exporty vzrostly v únoru o 4% na hodnotu 92,4 miliardy dolarů. Jedná se o největší měsíční nárůst od října roku 1996. Importy vzrostly o 1,6% a dosáhly hodnoty 134,5 miliardy dolarů. Americký obchodní deficitČínou se rozšířil na 8,3 miliardy dolarů ve srovnání s hodnotou 7,6 miliardy ve stejném období minulého roku. Importy z Číny byly nejnižší od loňského března.

Výroba v oblasti Philadelphie expandovala v dubnu vyšším tempem. Philadelphia Fed Survey Index vzrostl z březnové hodnoty 24,2 na 32,5. Jedná se o jedenáctý měsíc v řadě, kdy index dosahuje vyšší hodnoty jak nula, což indikuje expanzi. Nárůst byl vyšší než se očekávalo. Ekonomové předpokládali nárůst pouze na hodnotu 25,9. Index nových objednávek vzrostl z 21,9 na 26,1. Index zaměstnanosti mírně klesl stejně jako index očekávání.

pátek byly zveřejněny tři makročísla. Nově započaté stavby vzrostly v březnu meziměsíčně o 6,4% a dosáhly anualizované hodnoty 2,007 milionu jednotek, čímž výrazně překonaly odhady ekonomů, kteří předpokládali hodnotu 1,9 milionů. Jedná se o největší nárůst od května roku 2003. Počet stavebních povolení vzrostl o 1,9%. Spotřebitelé stále využívají výhod nízkých hypotečních sazeb.

Předběžné dubnové číslo spotřebitelské nálady vykázalo hodnotu 93,2, ve srovnání s březnovou hodnotou 95,8. Ekonomové přitom očekávali vzestup na 97,0. Obě komponenty – současné podmínky a očekávání – mírně klesly.

Průmyslová produkce v březnu klesla meziměsíčně o 0,2%, přičemž ekonomové očekávali nárůst o 0,3%. Využití výrobních kapacit bylo také menší než se očekávalo.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Společnost Intel oznámila, že vydělala v prvním čtvrtletí 1,7 miliardy dolarů, což je 26 centů na akcii při příjmech 8,1 miliardy dolarů. Zisk byl o 1 cent nižší než se očekávalo, meziročně však vzrostl o 86%. Výsledky byly podpořeny zvýšenou poptávkou po celém světě. Příjmy vzrostly meziročně o 20%. Za druhé čtvrtletí Intel očekává příjmy mezi 7,6 a 8,2 miliardami dolarů.

Finská společnost Nokia ztrácí svůj tržní podíl. Výhled na další čtvrtletí indikuje zhoršení oproti předchozím předpovědím. Nokia sdělila, že zisk za druhé čtvrtletí bude mezi 0,13 a 0,15 eur, zatímco analytici očekávali zisk 0,18 eur. Tyta slabost se přenáší také na dodavatele čipů do mobilních telefonů, jako jsou firmy RF Micro Devices, Texas Instruments a TriQuint Semiconductor.

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson ohlásila zisk ve výši 83 centů na akcii ve srovnání se ziskem 69 centů dosaženým ve stejném období minulého roku. Předpověď analytiků činila 80 centů na akcii. Výsledky byly podpořeny silnými prodeji léků Risperdal na schyzofrenii, antibiotika Levaquin, Topamax na léčbu epilepsie a Remicade na léčbu artritidy.

Výrobce čipů Texas Instruments sdělil, že v prvním čtvrtletí vydělal 21 centů na akcii, což je téměř třikrát více než před rokem a v souladu s očekáváními. Příjmy dosáhly hodnoty 2,94 miliard dolarů, což znamená meziroční nárůst o 34%. Tyto dobré výsledky byly zveřejněny i přes určitou slabost největšího zákazníka, Nokie. Na druhé čtvrtletí očekává firma zisk mezi 23 a 26 centy na akcii a příjmy v rozmezí 3,08 a 3,33 miliardy dolarů.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů do osobních počítačů Advanced Micro Devices sdělil, že vydělal v prvním čtvrtletí 12 centů na akcii, ve srovnání se ztrátou 42 centů na akcii dosaženou ve stejném období předchozího roku. Příjmy vzrostly meziročně o 73,5%. Společnost jako důvod uvedla silnější poptávku po osobních počítačích.

Bank of America ohlásila za první čtvrtletí zisk ve výši 2,68 miliard dolarů, což představuje 1,83 dolarů na akcii. Ve stejném období minulého roku činil zisk 1,59 dolaru na akcii. Analytici očekávali zisk ve výši 1,80 dolarů na akcii. Příjmy vzrostly meziročně o 5,7%.

Výrobce motocyklů Harley-Davidson's ohlásil za první čtvrtletí zisk ve výši 68 centů na akcii, což je o 4 centy více než se očekávalo. Tržby vzrostly meziročně o 4,7%. Akcie při středečním obchodování vzrostly o 6,8%.

Výrobce počítačů IBM ohlásil zisk za první čtvrtletí ve výši 93 centů na akcii, což je v souladu s očekáváními. Jedná se o páté po sobě jdoucí čtvrtletí růstu zisku. Příjmy vzrostly meziročně o 11% a dosáhly hodnoty 22,2 miliardy dolarů. Akcie na after-marketu klesly téměř o 3%, neboť nárůstu příjmy bylo dosaženo zejména díky cenovým ziskům spojeným s devizovým kursem. Pokud bychom nárůst od těchto zisků očistily, činil by něco kolem 3%.

Největší banka na světě Citigroup ohlásila zisk za první čtvrtletí ve výši 1,01 dolaru na akcii, ve srovnání se ziskem 79 centů dosaženým ve stejném období předchozího roku. Wall Street očekával zisk 95 centů na akcii. Citigroup ohlásila dvouciferný nárůst zisku ve všech produktových liniích a ve všech globálních regionech. Příjmy vzrostly meziročně o 16% a dosáhly hodnoty 21,49 miliardy dolarů.

Společnost Sun Microsystems ohlásila výraznou ztrátu, která byla v souladu s očekáváními. Výsledky byly ovlivněny vysokými restrukturalizačními náklady. Příjmy klesly již dvanácté po sobě jdoucí čtvrtletí. Sun ohlásil ztrátu 23 centů na akcii, ve srovnání se ziskem jednoho centu ve stejném období předchozího roku. Příjmy klesly meziročně o 5,2%.

Největší zdravotní pojišťovna UnitedHealth Group ohlásila zisk ve výši 80 centů na akcii, což je o 1 cent více než se čekalo. Společnost však vykázala méně příjmů než se čekalo, na což akcie reagovaly poklesem o 6%.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Cena ropy oproti předchozímu týdnu ještě mírně vzrostla. Naopak cena zlata v uplynulém týdnu prudce klesla. Zajímavý byl vývoj úrokových sazeb. Po zveřejnění indexu spotřebitelských cen a silných maloobchodních prodejů se začali investoři obávat dřívějšího zvýšení úrokových sazeb se strany FEDu. Výnosy z desetiletých dluhopisů tak výrazně vzrostly a ceny dluhopisů klesly. Americký dolar posílil proti všem klíčovým světovým měnám. Na konci týdne se po dlouhé době dostal pod hranici 1,2 EUR/USD.

 

 

 

Zprávy ze světa

 

Podle vládního sdělení vzrostl HDP Číny v prvním čtvrtletí meziročně o 9,7%, což zvýšilo obavy, že ekonomika se přehřívá. HDP vzrostl podle Národního statistického úřadu (NBS) na 328 miliard dolarů. NBS varuje sdělením, že ekonomika ukazuje známky přehřátí, když rostoucí investice do fixních aktiv tlačí na energetický sektor a přispívá k inflačním tlakům. V neděli přistoupila čínská centrální banka ke zvýšení povinných minimálních rezerv, aby omezila nárůst půjček.

Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste