Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  05.04.2004 11:01:31

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (5.4.2004)


Minulý týden ukončily světové akciové indexy v kladných číslech. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden se slušnými zisky. Nejvíce si připsal technologický Nasdaq Composite, který vzrostl o necelých 5%, Dow Jones Industrial Average si připsal zisk 2,5% a Standard & Poor’s 500 mírně nad 3%. Výrazné vzestupy přišli zejména v pondělí a v pátek.  

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísla vycházela uplynulý týden převážně až ve své druhé polovině. Index spotřebitelské důvěry zůstal v březnu prakticky beze změn, když klesl z únorové hodnoty 88,5 na 88,3. Ekonomové očekávali pokles na 86. Index současné situace vzrostl z 83,3 na 84,1 a index očekávání klesl z 91,9 na 91.

 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly podle středeční zprávy Ministerstva Obchodu v únoru meziměsíčně o 2,5% ve srovnání s lednovým poklesem o 2,7%.

Ukazatel NAPM-Chicago, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti Chicaga zaznamenal zpomalení expanze. Oproti únorové hodnotě 63,6 vykázal v březnu číslo 57,6, přičemž ekonomové očekávali hodnotu 61.

Ministerstvo obchodu ve středu sdělilo, že výrobní objednávky vzrostly v únoru meziměsíčně o 0,3%. Lednové číslo bylo revidováno na pokles o 0,9%. Wall Street očekával únorový růst o 1,5%.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nězaměstnanosti klesl o 3 tisíce a dosáhl hodnoty 342 tisíc.

ISM-Manufacturing Index, který mapuje výrobní aktivitu na celém území USA vzrostl v březnu na 62,5 ve srovnání s únorovou hodnotou 61,5.

Nejdůležitější zprávou uplynulého týdne, byla březnová zpráva o nezaměstnanosti, která byla zveřejněna v pátek. Pro investory byl klíčový ukazatel Non-farm payrolls, který značí počet nově vzniklých pracovních míst. Ten v březnu vzrostl o 308 tisíc. Nejlepším číslům za poslední čtyři roky pomohlo silné najímání pracovníků ve stavebnictví. Také lednové a únorové číslo bylo revidováno směrem nahoru. S těmito revizemi vytvořila ekonomika v prvním čtvrtletí 517 tisíc pracovních míst. Míra nezaměstnanosti vzrostla z únorové hodnoty 5,6% na 5,7%. Zaměstnanost ve výrobním sektoru zůstala beze změn. Podle vyjádření analytiků bude FED nadále trpělivý se zvyšováním úrokových sazeb, dokud neuvidí podobně silný růst i v několika dalších měsících.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Společnost Prudential Securities upgradovala akcie společnosti General Motors s odůvodněním, že očekává překonání současných expektací ohledně zisku v prvním čtvrtletí. Jako důvod však neuvedla domácí prodeje automobilů, nýbrž zlepšený obchodČíně.

Akcie firmy QLogic ztratily téměř čtvrtinu své hodnoty poté, co společnost snížila výhled na současné čtvrtletí. Jako důvod uvedla pokles objednávek. Příjmy by měly dosáhnout hodnoty 128 milionů dolarů, což je o 10 milionů méně než tvrdil předchozí odhad.

Společnost Best Buy oznámila zisk za své čtvrté fiskální čtvrtletí ve výši 1,42 dolarů na akcii ve srovnání se ziskem 1,16 dolarů ve stejném období předchozího roku. Důvodem tohoto nárůstu je silná poptávka po počítačích, plochých TV a produktů pro vybavení kanceláří. Analytici očekávali zisk 1,39 dolarů na akcii.

Manažeři společnosti Hollywood Entertainment  souhlasili s odkupem společnosti za 890 milionů dolarů.

Jednou z klíčových zpráv uplynulého týdne bylo oznámení ropného kartelu OPEC a snížení denní těžební kvóty o 1 milion barelů, což představuje asi 4% produkce OPECu. Ceny ropy však v New Yorku klesly. Toto snížení se odehrává v době, kdy jsou ceny benzínuUSA na několikaletém maximu, což přináší stížnosti amerických spotřebitelů na celém území. K růstu cen benzínu přispěla také exploze v třetí největší rafinérii v USA.

Dohoda firmy American Express s Commercial Bank of China o poskytování kreditních karet na čínském trhu.

Bylo oznámeno, že s účinností od 8.dubna se mění složení Dow 30. Namísto společností AT&T, Eastman Kodak a International Paper budou nyní v indexu pojišťovna American International Group, výrobce léků Pfizer a telekomunikační společnost Verizon. Jedná se o první změny po více jak čtyřech letech.

Švédský výrobce mobilních telefonů Ericsson sdělil, že očekává v prvním čtvrtletí vyšší hrubou ziskovou marži ve srovnání s posledním kvartálem roku 2003. Hlavním důvodem zlepšení jsou lepší než očekávané benefity z redukce prodejních nákladů.

Investiční banka Merrill Lynch snížila rating velkému množství retailových firem, včetně dvou největších Wal-Mart Stores a Target.

Významnou zprávou z technologického sektoru je dohoda mezi firmami Microsoft a Sun Microsystems o vyřešení prvního sporu. Microsoft zaplatí Sun 1,6 miliardy dolarů. Obě firmy navíc uzavřely smlouvu o technické spolupráci. Sun zároveň ohlásil, že propustí 3 300 pracovníků, což je 9% celkové pracovní síly. Očekávání společnosti ohledně výsledku v prvním čtvrtletí se snížila na rozmezí  6-8 centů na akcii, což je vyšší ztráta, než očekávají analytici.

Globální příjmy z polovodičů dosáhly podle zprávy Asociace polovodičového průmyslu v únoru hodnoty 15,58 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o 31%. Tomuto vysokému nárůstu pomohl zejména počátek obnovení růstu sektoru mobilních telekomunikací a zvýšené firemní výdaje na informační technologii. V Americe vzrostly příjmy o 20%, v Evropě o 21%, Japonsku o 30% a v asijskopacifické oblati o 43%. Asociace očekává podobný trend po celý rok 2004.

Investiční banka Lehman Brothers snížila odhad zisku a příjmů největšího světového výrobce čipů Intel Corp. za druhé čtvrtletí kvůli sníženému výhledu na prodej notebooku a sezónnosti. Lehman nyní očekává v druhém čtvrtletí mezičtvrtletní pokles o 2,5% oproti předchozí předpovědi -2%. Snížen byl také odhad zisku na akcii a sice o 1 cent na 25 centů.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit nezaznamenaly příliš výrazné pohyby. Cena ropy klesla i přes snížení těžební kvóty OPECu pod hranici 35 dolarů za barel. Cena zemního plynu naopak vzrostla. Cena zlata ukončila uplynulý týden prakticky na stejné hodnotě na jaké ho začala. Výnosy z desetiletých dluhopisů výrazně vzrostly a ceny dluhopisů klesly, když hlavním důvodem byla páteční pozitivní zpráva o zaměstnanosti. Americký dolar posílil proti všem klíčovým světovým měnám. V průběhu týdne se objevila spekulace o tom, že Alan Greenspan prodělal infarkt, na což dolar reagoval pádem. Po dementování této zprávy dolar své ztráty částečně vymazal a v pátek po zprávě o zaměstnanosti prudce posílil.

 

Zprávy ze světa

 

Evropská cetrální banka ponechala podle očekávání svoji klíčovou krátkodobou úrokovou sazbu na hodnotě 2%. Ekonomové předpovídají, že ECB sníží sazby v září, aby podpořila ekonomický růst eurozóny.

Naproti tomu švédská centrální banka snížila úrokové sazby o půl procentního boduna 2%. Tento pohyb byl vynucen výrazně nižší inflací, která klesla téměř k nule.

Japonsko utratilo v březnu podle zprávy Ministerstva Financí na operacích spojených s kursovými intervencemi 4,7 bilionů yenů, což je 45,2 miliard dolarů. Japonsko nakupuje dolary a prodává yeny, aby udrželo kontrolu nad posilováním yenu vůči dolaru. Tato měsíční data následují 7,15 bilionů yenů utracených v lednu a 3,34 bilionů v únoru. Japonsko tedy v prvních třech měsících utratilo na intervencích přes 15 bilionů yenů ve srovnání s rekordní částkou 20,06 bilionů yenů v roce 2003.

Francouzský statistický úřad snížil svůj odhad ekonomického růstu Francie v prvním polovině letošního roku na 1,4% oproti předchozímu odhadu 1,7%. Snížená předpověď však podle něj zůstává konzistentní s vládní předpovědí růsturoce 2004 o 1,7%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste