Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  22.03.2004 10:54:14

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (22.3.2004)


Minulý týden pokračovaly světové akciové indexypoklesu. Jedinými vyjímkami byly český index PX 50 a japonský Nikkei 225. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden v záporných číslech, když největší ztrátu si připsal technologický Nasdaq a sice přes 2%. Obchodování bylo v celém týdnu velmi volatilní. Volatilita by podle některých analytiků měla pokračovat i v několika nejbližších týdnech. Index volatility vzrostl z hodnoty 14,48 naměřené 5.března na hodnotu 20,35.

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísla vycházela uplynulý týden rovnoměrně po celý týden. Nejdůležitější událostí uplynulého týdne bylo pravidelné zasedání FOMC, které se konalo v úterý. FOMC na svém zasedání ponechala úrokové sazby na nezměněné hodnotě 1%. Centrální bankéři indikovali, že k růstu v nejbližší době nedojde. Rozhodnutí se čekalo a tak investoři více čekali na slova, kterými bude rozhodnutí doprovázeno. Problémem americké ekonomiky stále zůstává nízký nárůst zaměstnanosti a také proto se bývalý šéf FEDu Laurence Meyer domnívá, že k růstu sazeb nedojde dřív než v lednu roku 2005.

V pondělí byla zveřejněna průmyslová produkce, která vzrostla v únoru meziměsíčně o 0,7%, přičemž se očekával nárůst o 0,4%. Využití výrobních kapacit vzrostlo z lednové hodnoty 76,1% na 76,6%.

Ve stínu rozhodnutí FEDu bylo druhé úterní makročíslo, které se týkalo nově započatých staveb. Ty v únoru klesly meziměsíčně o 4% na anualizovanou hodnotu 1,855 milionů. Ekonomové očekávali hodnotu 1,94 milionů. Počet stavebních povolení vzrostl na anualizovanou hodnotu 1,903 milionů a mírně tak předčil očekávání ekonomů. Pokles v započatých stavbách byl způsoben špatným počasím na počátku února.

Spotřebitelské cenyUSA vzrostly v únoru meziměsíčně o 0,3%, když ceny energií pokračovaly v růstu, sdělilo Ministerstvo práce. Ceny energií vzrostly o 1,7%. Jádrový CPI, který nepočítá s cenami potravin a energií vzrostl meziměsíčně o 0,2%. Ekonomové očekávali nárůst CPI o 0,3% a nárůst jádrového CPI o 0,1%. Meziročně se zvýšila jádrová inflace o 1,2%, což znamená mírný vzestup z 38 letého minima 1,1%, kterého bylo dosaženo v listopadu, prosinci a lednu.

Ve čtvrtek byly zveřejněny Jobless Claims, které udávají počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti. Počet se opět snížil a to o 6000 na 336 000 lidí. Ekonomové očekávali mírný nárůst na 345 000.

PPIindex cen výrobců - vzrostl v lednu o 0,6% v porovnání s růstem 0,2% v prosinci. Analytici  očekávali růst 0,4% .Jádrové PPI vzrostlo o 0,3% ve srovnání s 0,1% propadem za předchozí měsíc. Bylo to více, než se očekávalo.

Index vedoucích ekonomických indikátorů byl v únoru beze změny. Zpráva je horší než se očekávalo. Předpověď Wall Streetu hovořila o nárůstu o 0,1%. Došlo také k revizím předchozích měsíců. Lednové Leading Indicators byly sníženy z 0,5% na 0,4%. Naopak prosincový index byl revidován směrem nahoru. Šest z deseti indikátorů vykázalo v únoru nárůst, ovšem tyto zisky byly vykompenzovány snížením očekávání spotřebitelů. Ekonomové říkají, že i přes zpomalení růstu v posledních měsících signalizuje index stále relativně silný ekonomický růst v blízkém období.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

3M Company zvýšila svůj odhad zisku na první čtvrtletí, které končí 31.března z předchozího pásma 80-82 na 86-88 centů na akcii. Stejně tak učinila na celý rok 2004, kde nyní očekává zisk mezi 3,52 a 3,62 dolary na akcii, ve srovnání s předchozím odhadem 3,46-3,52 dolarů. Růst příjmů by v prvním čtvrtletí měl přesáhnout 10%. Společnost Smith Barney jako reakci na tuto zprávu zvýšila rating akcií 3M z „hold“ na „buy“.

Společnost Lehman Brothers oznámila za první čtvrtletí čistý zisk ve výši 670 milionů dolarů, tedy 2,21 dolarů na akcii ve srovnání se ziskem 301 milionů ve stejném období předchozího roku. Investiční banka vykázala rekordní výsledky za jednotky kapitálových trhů a klientských služeb. Analytici předpokládali zisk 1,62 dolarů na akcii. Příjmy vzrostly z hodnoty 1,7 na 3,1 miliardy dolarů.

Společnost AMR Corp., která je mateřskou společností American Airlines oznámila, že operativní náklady se tento rok výrazně sníží. Náklady na dostupné sedadlo na jednu míli je plánován na první čtvrtletí na 9.48 centů ve srovnání s 11.42 centy ve stejném období předchozího roku. Důvodem je masivní snížení platů.

Investiční banka Bear Stearns svými výsledky za první čtvrtletí předčila očekávání trhu. Společnost vydělala 2,57 dolarů na akcii ve srovnání s odhadem 2,03 a s výdělkem 2 dolary ve stejném období předchozího roku. Příjmy vzrostly meziročně o 14%.

Trh byly ovlivněny samozřejmě také obavami z terorismu a to zejména díky dvěma útokům na Irácké hotely v Bagdádu a Basře. Vzhledem k hrozbě teroristického útoku byla uzavřena část železničního tunelu pod kanálem La Manche. Pakistánské jednotky ohlásily, že sledují vysoký cíl, kterým by mohl být druhý muž Al-Kajdy. Prezident Bush v pátek pronesl řeč k válce v Iráku, která byla zahájena přesně před rokem.

Další významnou politickou  zprávou je postřelení taiwanského prezidenta Chen Shuj-biana, které je dáváno do souvislostí s víkendovými volbami. Tyto zprávy pomohly akciovým indexůmpoklesu.

pátek proběhlo quadruple witching, což znamená vypršení futures na indexy, options na indexy, futures na akcie a options na akcie.

Společnost General Electric vyjádřila důvěru, že zisk v prvním a druhém čtvrtletí bude na horní hranici cílového pásma, tedy  32 respektive 39 centů na akcii. Analytici očekávají zisk 31 centů za první čtvrtletí a 38 centů za druhé čtvrtletí. GE zároveň potvrdila nákup společnosti InVision za 900 milionů dolarů.

Podle mluvčí firmy InVision provede společnost General Electric akvizici se společností InVision Technologies v hodnotě 900 milionů dolarů. Mluvčí potvrdila zprávu Wall Street Journal, který citoval osobu blízkou tomuto obchodu. Tato akvizice by měla dát konglomerátu a členovi Dow 30 důležité postavení na trhu detekčních technologií proti explozím. GE si cení akcií InVisionu na 50 dolarů, což představuje 21%-ní prémii k páteční zavírací ceně. Technologie InVisionu je používáná zejména při kontrolách cestujících na letištích.

Společnost Duke Energy sdělila, že souhlasí s prodejem svých energetických aktiv v oblasti Asie a Pacifiku, včetně všech aktiv v Austrálii a na Novém Zélandu společnosti Alinta Ltd. Za 1,238 miliardy dolarů. Duke Energy sdělila, že tento pohyb je součástí dříve oznámené strategie koncentrovat své mezinárodní aktivity do Severní a Latinské Ameriky.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit pokračovaly v uplynulém týdnu v růstu. Cena ropy vzrostla přes hranici 38 dolarů za barel, když jedním z důvodů je oznámení OPECu, že by mohl snížit těžební kvótu. Cena zlata zaznamenala v uplynulém týdnu výrazný nárůst a uzavřela na hodnotě 412 dolarů za trojskou unci. Výnosy z desetiletých dluhopisů se prakticky nezměnily, stejně jako kurs EUR/USD.

 

Zprávy ze světa

 

Britský ministr financí Gordon Brown vylíčil výdajové plány britské vlády od roku 2005, při kterých očekává, že britská ekonomika poroste v letech 2004 a 2005 mezi 3 a 3,5%. Ekonomové očekávají nárůst HDP v letošním roce o 2,8%, v roce 2005 o 2,6%.

Francouzský předseda vlády Jean-Pierre Raffarin intervenuje podle zprávy Financial Times v bitvě o převzetí francouzsko-německého výrobce léků Aventis. Švýcarská skupina Novartis sdělila, že zkoumá nabídku, kterou by udělala protiúder k nežádané nabídce na převzetí firmy Aventis jejím menším francouzským rivalem Sanofi-Synthelabo. Raffarain cituje obavy týkající se osudovosti vakcín, které by byly užitečné při francouzském boji s terorismem. Raffarian řekl: „Francouzská vláda sleduje vývoj globálního farmaceutického průmyslu s ostražitostí. Vznik velké evropské farmaceutické skupiny, která je označena Francouzsko-Německými vztahy je pro Francii strategický.“ Jeho poznámka je vnímána je varování výkonému řediteli firmy Novartis Danielu Vasellovi, aby se zdržel jakýchkoliv nabídek.

Společnost The Gillette Company sdělila, že hodlá investovat 120 milionů euro do stavby nové továrny v Polsku. V Lodži se budou holící strojky a ostatní holící produkty vyrábět i balit a distribuoavat produkty společnosti po celé Evropě. Továrna by měla být uvedena do provozu v roce 2007 a zaměstnat by měla kolem 1 150 lidí.

Indikátor ZEW, který měří ekonomickou náladu v Německu v březnu výrazně klesl, když vykázal hodnotu +57,6 bodu. Předpověď ekonomů činila +66 bodů, když v únoru byla naměřena hodnota 69,9 bodu. Hlavní příčinou není teroristický útok v Madridu. Důležitější je obava, že pomalé obnovování amerického trhu práce by mohlo potvrdit myšlenku, že nárůst americké ekonomiky není udržitelný, což by velmi zapůsobilo na také německou ekonomiku.

Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste