Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  29.03.2004 11:10:59

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (29.3.2004)


Minulý týden ukončily světové akciové indexy ve smíšených výsledcích a bez výrazných změn. Vyjímkou je tokijský index Nikkei 225, který vzrostl o více jak 3%. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden se smíšenými výsledky. Technologický Nasdaq Composite vzrostl o 1% a Dow Jones Industrial Average o 0,26%. Naopak Standard & Poor’s 500 skončil s mírnou ztrátou. V pondělí došlo k poslednímu velkému poklesu, který byl způsoben obavou z následků zabití duchovního vůdce Hamasu Ahmena Jásína a nepokoji v Taiwanu. Naopak ve čtvrtek se hlavní indexy odrazily od svých 200-denních klouzavých průměrů a zamířily prudce vzhůru. Ostatní dny nebyla volatilita příliš výrazná.

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísla vycházela uplynulý týden až ve své druhé polovině. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly podle středeční zprávy Ministerstva Obchodu v únoru meziměsíčně o 2,5% ve srovnání s lednovým poklesem o 2,7%.

Prodeje nových domů oznámené ve stejný den vzrostly v únoru meziměsíčně o 5,8% na anualizovanou hodnotu 1,163 milionu. Jedná se o nejvyšší hodnotu od srpna roku 2003.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 1 tisíc a dosáhl hodnoty 339 tisíc.

Finální číslo HDP za poslední kvartál roku 2003 nepřineslo žádné překvapení a bylo v souladu s předchozím odhadem. Trochu obav se vyrojilo kolem klíčového ukazatele inflace. Ukazatel jádrových osobních spotřebitelských výdajů (PCE) byl revidován z 0,7% na 1,2%. Tento ukazatel je bedlivě sledován FEDem – a když trh slyší slovo inflace, začíná uvažovat o zvyšování úrokových sazeb.

Osobní příjmy vzrostly v únoru meziměsíčně o 0,4% oproti revidovanému lednovému růstu o 0,3%. Ekonomové očekávali nárůst o 0,3%. Růst osobních výdajů se v minulém měsíci zpomalil, když vzrostl meziměsíčně o 0,2% ve srovnání s lednovým růstem o 0,5%. Ekonomové očekávali nárůst o 0,4%.

Krátce po pátečním otevření trhů dala trhu dobrý signál lepší než očekávaná hodnota spotřebitelské nálady. Univerzita v Michiganu sdělila, že konečné březnové číslo činí 95,8 ve srovnání s únorovou hodnotou 94,4 a předběžnou březnovou hodnotou 94,1. Index současných podmínek vzrostl z 105,7 na 106,8 a složka očekávání vzrostla z 88,5 na 88,8. Hlavním důvodem obav je stále zaměstnanost.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Prodeje léku Taxus od firmy Boston Scientific vypadají velmi slibně. Od svého zavedení v tomto měsíci vygeneroval Taxus prodeje v hodnotě 42 milionů dolarů. Tento lék, který slouží na roztahování cév, je druhým výrobkem tohoto druhu po Cypheru od společnosti Johnson & Johnson. Boston Scientific směřuje k získání 70% tohoto trhu během pouhých 70 dnů.

Investiční banka Goldman Sachs výrazně předčila očekávání analytiků ohledně zisku v prvním čtvrtletí. Společnost vydělala 2,50 dolarů na akcii ve srovnání se ziskem 1,29 dolarů na akcii dosaženým ve stejném období předchozího roku. Výsledek byl o 85 centů lepší než se očekávalo. Příjmy vzrostly meziročně o 46,5%. Goldman Sachs tak navázal na dobré výsledky ostatních investičních bank.

Evropská Unie definitivně udělila pokutu společnosti Microsoft ve výši 612 milionů dolarů a nařídila jí drasticky změnit některé klíčové produkty. Investoři toto rozhodnutí očekávali a poslali akcie po zveřejnění této zprávy výše. Microsoft zopakoval svůj plán se proti rozhodnutí odvolat. Ve svém prohlášení sdělil, že rozhodnutí evropské komise sníží spotřebitelskou volbu a zraní evropské vývojáře softwaru. Analytici nebyli těmito zprávami příliš interesování. Investiční banka Smith Barney vydala doporučení pro investory, že mají akcie Microsoftu nakupovat při jakémkoliv scénáři. Analytik Gene Munster z Piper Jaffray nazval akcii velkým nákupem, když poukázal na silné fundamenty společnosti.

Americké podniky říkají, že největšími problémy, kterým bude v tomto roce americká ekonomika čelit, je slabý růst zaměstnanosti a rekordní fiskální deficit. Hrozba terorismu se umístila až na třetím místě s 19%, když v loňském roce byla na prvním místě s 41%. Tento přehled byl však dělán ještě před teroristickými útoky v Madridu. Deficit a zaměstnanost získaly 25% hlasů.

Demokratický prezidentský kandidát John Kerry odkryl svůj ekonomický plán, který obsahuje restrukturalizaci korporátních daní a úmysl eliminovat daňové výhody, které dávají podnikům motivaci umísťovat pracovní místa v zahraničí. Kerry hodlá prosadit sníženích firemních daní z 35% na 33%.

Merrill Lynch přidal akcie GE do listiny nejvíce doporučovaných.

Po dvou letech se ve světové obchodní kumunitě znovu objevila kouzelná slova „udělejme obchod“. Podpořen nabídkou Comcastu na nákup Walt Disney Co. v hodnotě 66 miliard dolarů a nabídkou Sanofi Synthelabo na převzetí firmy Aventis v hodnotě 68,7 miliardy dolarů, vzrostl objem navrhovaných globálních fúzí a akvizicí (M&A) v prvních třech měsících roku 2004 na hodnotu 567 miliard dolarů. Data ukazují, že zatímco počet obchodů se snížil z 5341 na 4954, velikost obchodů vzrostla. Na území USA vzrostl objem fúzí a akvizicí na 292 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 237%. Pět z deseti největších M&A bylo ohlášeno v USA. Boom zasáhl téměř všechny sektory. Největšího nárůstu bylo dosaženo v sektoru finančních služeb, kde objem vzrostl o 175%. Také aktivity v sektoru zdravotnictví, volného času a telekomunikací zaznamenaly výrazný vzestup.

Růst globální ekonomiky se za posledních 6 měsíců podle prohlášení ministra financí USA Johna Snowa zrychlil. Snow však stále vyzívá Evropu a Japonsko, aby přijaly kroky směřující k úsilí zvýšit výkon svých ekonomik. „Navzdory pozitivnímu výhledu jsme přesvědčeni, že je nezbytné přijmout kroky pro silnější globální růst, který je udržitelný a méně závislý pouze na jednom motoru – USA“, řekl Snow ve svém projevu před Finančím výborem. Snow opět vyzval Čínu, aby co nejrychleji změnila svůj kursový režim na floating. Podle jeho názoru je tato výzva v souladu s jeho podporou silného dolaru, jenž je národním zájmem USA.

Výkonní představitelé německého výrobce čipů Infineon Technologies sdělili na konferenci v Mnichově, že CEO společnosti Ulrich Schumacher ve čtvrtek rezignoval z osobních důvodů. Šok způsobený rezignací poslal akcie Infineonu dolů. „Infineon však nadále hodlá zůstat u strategie snižování nákladů a outsourcingu,“ sdělil CFO  Peter Fischl. Dodal, že společnost očekává, že zůstane zisková.

Počet majitelů domů, kteří hledají refinancování svých hypoték vzrostl v minulém týdnu na nejvyšší úrověň za posledních 8 měsíců. Index nových hypoték klesl o 0,8%, zatímco index refinancování vzrostl o 0,1%. Počet refinancování je nejvyšší od července roku 2003. Refinancování nyní tvoří 63,1% všech žádostí o hypotéky. Průměrná úroková míra z 30-tiletých hypoték nyní činí 5,38%.

Investiční banka Morgan Stanley zvýšila cílové ceny akcií výrobců mobilních telefonů Nokia a Ericsson a základě zvýšené předpovědi příjmů v roce 2004 v bezdrátové komunikaci z 3,5%-ního poklesu na 2% růst. Cílové ceny však nadále zůstávají pod současnými tržními cenami. Cílová cena Nokie byla zvýšena ze 14 na 15 euro, u Ericssonu došlo ke zvýšení z 8 na 11 SEK. Cílová cena třetího významného výrobce mobilních telefonů, francouzské společnosti Alcatel zůstala nezměněna na 6,5 eurech. Morgan Stanley poznamenal, že očekává výrazné zpomalení prodejů mobilních telefonů v druhé polovině roku a za rok 2005 očekává nulový nárůst příjmů.

CEO švýcarské farmaceutické společnosti Novartis (NVS) Daniel Vasella sdělil v interview pro Wall Street Journal, že negativní postoj francouzské vlády negativně ovlivňuje rozhodování Novartisu ohledně nabídky na převzetí Aventisu. Novartis by vstoupil do jednání s Aventisem pouze na základě výzvy správní rady této francouzsko-německé společnosti a při neutrálním postoji francouzské vlády. Vasella dále sdělil, že zpráva z tohoto týdne, že Novartis by nabídl 15%-ní prémii k akciím Aventisu je výmysl. Aventis nedávno odmítl nabídku na převzetí od svého menšího konkurenta Sanofi-Synthelabo.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit zaznamenaly smíšené pohyby. Cena ropy klesla k hranici 35 dolarů za barel. Stejně tak klesla cena zemního plynu. Příčinou poklesu cen ropy je nátlak Bushovy administrativy na OPEC, aby zvýšila dodávky. Cena zlata pokračovala v uplynulém týdnu ve výrazném růstu a uzavřela na hodnotě 423 dolarů za trojskou unci. Výnosy z desetiletých dluhopisů mírně vzrostly. Na devizových trzích nedošlo k žádným výrazným změnám.

 

Zprávy ze světa

 

Ifo Institute sdělil, že německý obchodní sentiment v březnu opět klesl, když vykázal hodnotu 95,4 ve srovnání s únorovou hodnotou 96,4. Pokles je blízký očekáváním ekonomů, kteří předpokládali hodnotu 95,7.

Ernst Welteke, prezident německé centrální bankyBundesbank, řekl na tiskové konferenci, že obnovení ekonomického růstuNěmecku bude v tomto roce „o něco slabší“ než se očekávalo. Welteke je také členem governing councilu ECB.

Hlavní ekonom společnosti Morgan Stanley Stephan Roach tvrdí, že růst čínské ekonomiky se zpomalí. „Vedoucí představitelé Číny se obávají rizika přehřátí ekonomiky a tyto obavy převádějí do akcí, které by mohly vyústit ve značnou deceleraci růstu HDProce 2004“, sdělil Roach. „Pro světové finanční a komoditní trhy, které očekávají že boom bude v Číně pokračovat by mohlo tzv. „měkké přistání“ znamenat překvapení.“



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste