Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  26.04.2004 10:56:17

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (26.4.2004)


Minulý týden ukončily světové akciové indexy v kladných číslech. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden se zisky. Nejvíce si připsal technologický Nasdaq Composite a sice 2,7%. DJIA a S&P 500 si připsaly pouze mírné zisky. První polovina týdne byla negativní, když se investoři obávali zvýšení úrokových sazeb. Čtvrteční rally, které následovalo po pozitivních výsledcích, však vytáhlo indexy do plusu. Celému týdnu dominovalo ohlašování výsledků.

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísel nebylo uplynulý týden mnoho. Leading Indicators, které se skládají z deseti ukazatelů, které mají tendenci předvídat budoucí ekonomický vývoj, vzrostly v březnu meziměsíčně o 0,3%. Ekonomický růst v prvním čtvrtletí byl silný. V druhém čtvrtletí by mohl podle Leading Indicators být stejný nebo dokonce lepší.

Velkoobchodní ceny potraviny přispěly k březnovému růstu indexu cen průmyslových výrobců o 0,5%. Jádrový PPI vzrostl o 0,2%. Obě čísla jsou v souladu s očekáváními. V únoru vzrostly PPI i jádrový PPI o 0,1%. Ceny potravin vzrostly v březnu o 1,5%, což je nejvíce za posledních 5 měsíců.

Počet lidí, kteří šli minulý týden poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl o 9 tisíc a vykázal hodnotu 353 tisíc.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly v březnu meziměsíčně o 3,4%, což je výrazně lepší číslo, neboť ekonomové očekávali nárůst o 0,7%. Únorový nárůst byl revidován z 2,5% na 3,8%.

Silnější ekonomický růst je vidět ve většině regionů USA a téměř ve všech sektorech, jak konstatuje Beige Book, která je vydávána vždy 14 dní před zasedáním FOMC a která hodnotí vývoj podmínek od posledního zasedání centrálních bankéřů. „Ekonomická aktivita se rozprostírá po celém území,“ říká Beige Book. K výraznému zlepšení došlo u maloobchodních prodejů, zatímco výroba, těžba, turistika i služby nadále rostou. Mnoho regionů ohlásilo mírně vyšší spotřebitelské ceny. Téměř všechny však indikovaly výrazné zvýšení cen komodit a vstupů.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Ministr financí USA John Snow souhlasí s Alanem Greenspanem, který tvrdí, že inflace nepředstavuje nebezpečí navzdory „množství dobrých zpráv“ o silném ekonomickém růstu. Snow dále uvedl, že není pochyb o tom, že snížení daní bylo pro americkou ekonomiku rozhodující změnou. Opět argumentoval, že snížení daní by mělo být permanentní, aby udrželo ekonomiku zdravou. Růst ekonomiky by pak přispěl ke snížení vládních deficitů.

Konglomerát 3M ohlásil, že čistý zisk v prvním čtvrtletí dosáhl hodnoty 722 milionů dolarů, což je 90 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 63 centů dosaženým ve stejném období předchozího roku. Analytici očekáváli zisk 87 centů na akcii. Příjmy vzrostly meziročně o 14% a dosáhly hodnoty 4,94 miliardy dolarů, což také předčilo očekávání analytiků. Společnost zároveň zvýšila výhled zisku na rok 2004 z pásma 3,52 – 3,62 dolarů na akcii na 3,60 – 3,70 dolarů na akcii. V druhém čtvrtletí firma očekává zisk mezi 94 a 96 centy na akcii, zatímco analytici očekávají 91 centů na akcii.

Po smrti CEO společnosti McDonald's, který náhle zemřel na následky infarktu, se investoři začali obávat o další vývoj této společnosti a proto nastal výprodej akcií.

Největší poskytovatel hypotékUSA, společnost Fannie Mae ohlásila zisk za první čtvrtletí ve výši 2,03 dolarů na akcii, což je o 13 centů více než se očekávalo. Společnost zároveň potvrdila výhled na druhé čtvrtletí.

Farmaceutická firma Eli Lilly ohlásila za své první čtvrtletí zisk 70 centů na akcii, přičemž analytici očekávali výsledek o 4 centy horší. Tržby vzrostly meziročně o 17%. V druhém čtvrtletí očekává společnost zisk mezi 67 a 69 centy na akcii, což je v souladu s očekáváními analytiků.

Alan Greenspan ve své proslovu před Bankovní komisí Senátu řekl, že bankovní systém je v dobrém stavu. Poté přidal: „mnoho bank věří, že při nárůstu úrokových sazeb – což, je pravděpodobné s vyšším ekonomickým růstem – mohou zvýšit úrokové sazby na úvěry více než úrokové sazby na depozita. Šéf FEDu tedy přímo neřekl, že sazby budou zvýšeny. Místo toho sdělil, jak budou bankéři počítat s rostoucími sazbami a co by způsobilo zvýšení sazeb. Ve skutečnosti Greenspan řekl, že cenová síla společností se obnovila, a že nebezpečí deflace je zažehnáno.

Výrobce mobilních telefonů Motorola ohlásil mnohem lepší výsledky, než se očekávalo. Motorola zvýšila svůj podíl na celosvětovém trhu mobilních telefonů. Společnost ohlásila za první čtvrtletí zisk ve výši 609 milionů dolarů, což je 25 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 7 centů na akcii dosaženýmve stejném období předchozího roku. Po odečtení jednorázových položek vydělala Motorola 18 centů na akcii, což je o 7 centů více než se čekalo. Tržby dosáhly hodnoty 8,56 miliardy dolarů, přičemž analytici očekávali 6,76 miliardy dolarů. Společnost také předpovídá lepší než očekávané výsledky v druhém čtvrtletí. Akcie reagovaly výrazným nárůstem.

Největší světový výrobce automobilů na světě General Motors ohlásil za první čtvrtletí zisk ve výši 1,3 miliardy dolarů, což je 2,25 dolarů na akcii, ve srovnání se ziskem 1 miliardy dolarů dosaženým ve stejném období předchozího roku. Tržby vzrostly meziročně o 3,1% a dosáhly hodnoty 47,8 miliardy dolarů. Analytici očekávali zisk 1,79 dolarů na akcii. Společnost sdělila, že poslední výsledky reflektují „postupné zlepšování“, ačkoliv GM čeká ještě hodně práce, aby zlepšila ziskovost. GM zároveň zvýšil výhled zisku na celý rok 2004, který by podle nynějších odhadů měl dosáhnout 7 dolarů na akcii. Předchozí předpovědi hovořily o zisku mezi 6 a 6,5 dolary na akcii.

Největší tabáková firma světa Altria ohlásila zisk za první čtvrtletí ve výši 2,19 miliardy dolarů, což je 1,07 dolaru na akcii. Zisk je stejný jako v prvním čtvrtletí předchozího roku. Výsledky zohledňují vliv restrukturalizačních nákladů, které činily 9 centů na akcii. Příjmy vzrostly meziročně o 12,7% a dosáhly hodnoty 21,8 miliardy dolarů. Vhodné devizové transakce přispěly k tržbám 1,3 miliony dolarů. Společnost také potvrdila očekávání ohledně ziskuroce 2004, který by měl dosáhnout hodnoty mezi 4,57 a 4,67 dolarů na akcii.

Největší farmaceutická firma světa a nově také člen Dow 30, Pfizer ohlásil za první čtvrtletí zisk ve výši 52 centů na akcii, což je o 1 cent více než se čekalo. Příjmy vzrostly, zejména díky akvizicím, meziročně o 47%. Pfizer také potvrdil svůj výhled na rok 2004, ve kterém počítá se ziskem 2,13 dolarů na akcii a příjmy v hodnotě 54 miliard dolarů.

Internetový prodejce eBay výrazně předčil očekávání analytiků ohledně zisku i tržeb. Společnost vydělala 30 centů na akcii při tržbách 756,2 milionů dolarů. Analytici očekávali zisk 26 centů na akcii a tržby v hodnotě 716,6 milionů dolarů. Tržby vzrostly meziročně o 59%, zisk o 67%. eBay sdělil, že obchodyUSA vzrostly meziročně o 39% a mezinárodní obchody o 87%. Investoři byli těmito zprávami nadšeni a poslaly akcie na after-marketu o 5% výše.

Investory potěšil také výrobce telekomunikačního vybavení Qualcomm. Společnost oznámila za druhé čtvrtletí zisk 58 centů na akcii, což je o 10 centů více než se očekávalo. Tržby vzrostly meziročně o 20% a dosáhly hodnoty 1,2 miliardy dolarů.

Pět členů Dow 30 ohlásilo ve středu své výsledky. Konglomerát Honeywell ohlásil zisk 34 centů na akcii, což je o 4 centy více než se očekávalo. Společnost vidí solidní poptávku po svých leteckých produktech, ale vysoké penzijní náklady silně ovlivnily výsledný zisk. Honeywell zvýšil výhled zisku na celý rok. J.P. Morgan Chase oznámil zisk 92 centů na akcii, což je o 5 centů více než se čekalo a znamená to meziroční nárůst o 38%. Coca-Cola ohlásila mziroční nárůst zisku o 35%. Tomuto výsledku nejvíce pomohla silná poptávka v Evropě. Ziskem 46 centů na akcii překonala Coca-Cola očekávání o 2 centy. Zisk telekomunikačního gigantu SBC Communication klesl na 37 centů na akcii, avšak i tak překonal očekávání o 2 centy. Posledním členem Dow 30, který ohlásil své výsledky byla společnost United Technologies, která díky silné poptávce z Asie dosáhla zisku 1,14 dolaru na akcii, což je také o 2 centy více než se očekávalo. Společnost zároveň potvrdila výhled na rok 2004.

Softwarový gigant Microsoft ohlásil za své třetí fiskální čtvrtletí zisk ve výši 34 centů na akcii, přičemž analytici očekávali zisk 28 centů na akcii. Tržby vzrostly meziročně o 17% a dosáhly hodnoty 9,2 miliardy dolarů. CFO společnosti John Connors sdělil, že všechny divize splnily nebo překonaly očekávání. Microsoft vidí zvýšené výdaje na technologie a předpokládá zdravou poptávku do konce svého fiskálního roku. Na svůj čtvrtý kvartál očekává Microsoft tržby mezi 8,9 a 9 miliardami dolarů, což by znamenalo meziroční nárůst nejméně o 10%. Zisk by měl podle odhadů činit 28 centů na akcii. Za celý rok očekává firma zisk mezi 1,31 a 1,33 dolaru na akcii.

Největší biotechnologická firma na světě, Amgen ohlásila za první čtvrtletí vyšší zisk na základě rostoucích prodejů léků na artritidu a anemii. Čistý zisk dosáhl hodnoty 690,2 milionů dolarů, což je 52 centů na akcii. Tržby vzrostly meziročně z 1,8 na 2,3 miliardy dolarů.

Společnost Amazon.com ohlásila zisk ve výši 26 centů na akcii, přičemž analytici očekávali zisk ve výši 20 centů na akcii. Ve stejném období předchozího roku dosáhla firma ztráty 3 centů na akcii. Nyní se jedná o třetí ziskové čtvrtletí za sebou. Tržby dosáhly hodnoty 1,53 miliardy dolarů, což je také více než se očekávalo. Předpověď tržeb na další období však byla o něco nižší, než analytici předpovídali.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit zaznamenaly v uplynulém týdnu výrazný pokles a to zejména během středečního obchodování. Cena ropy oproti předchozímu týdnu klesla o více jak 3%. Cena zlata v uplynulém týdnu klesla pod psychologickou hranici 400 a ukončila týden na hodnotě 395,7 dolarů za trojskou unci. Na základě proslovu Alana Greenspana rostly výnosy z desetiletých dluhopisů a ceny dluhopisů klesly naopak klesaly. Očekávaní dřívějšího zvýšení úrokových sazeb stálo i za posílením amerického dolaru, který tak posílil proti všem klíčovým světovým měnám.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste