Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  09.10.2024 08:58:14

Ranní okénko - Jak obhájí Fed snížení úrokových sazeb?

Vprostřed pracovního týdne bude množství nových dat omezené, dnes se budeme věnovat pouze zahraničí. Den již před několik okamžiky otevřela statistika obchodní bilance v Německu za měsíc srpen. Trh očekával, že saldo zůstane aktivní a mírně se zvýší z červencových 16,8 mld. na 18,4 mld. EUR. Skutečnost však byla ještě lepší, když export posílil výrazněji a zahraniční obchod vykázal přebytek ve výši 22,5 mld. EUR. Pozitivní výsledek jde ruku v ruce se včerejším zlepšením v průmyslu, kde objem produkce v srpnu meziměsíčně vzrostl o překvapivých 2,9 %, což je zatím nejvyšší nárůst v jinak slabém letošním roce.

V průběhu dne budou investoři sledovat zejména zprávy o průběhu konfliktu na Blízkém východě, v jehož důsledku panuje vyšší volatilita na trzích. Ve večerních hodinách pak bude zveřejněn zápis z posledního měnově-politického zasedání amerického Fedu. Materiál by měl přiblížit debatu, která i v převážně centristickém až „jestřábím“ prostředí Federálního výboru pro otevřený trh vedla k razantnímu zahájení cyklu uvolňování měnové politiky, kdy Fed v září snížil úrokové sazby o 50bb. V souvislosti s překvapivě silnými novými daty z trhu práce trh do konce roku zaceňuje postupné snižování sazeb už jen o 25bb (listopad a prosinec), naše prognóza čeká jedno ze snížení ve výši 50bb.

Včera byl zveřejněn vývoj maloobchodních tržeb v tuzemské ekonomice v měsíci srpnu, kdy došlo k překvapivému zlepšení. Bez prodejů aut tržby meziročně vzrostly o 5,3 %, naše i tržní prognóza přitom očekávala růst poblíž 4 %. Hlavním faktorem za tímto nárůstem byly ceny pohonných hmot, které v průběhu srpna klesaly, což zřejmě stimulovalo řidiče k větším nákupům a předzásobení. Ke zrychlení růstu došlo i v případě nepotravinářského zboží, kde tržby rostly o 7,2 %. U potravinářského zboží byl meziroční nárůst výrazně nižší (1,6 %) a ve srovnání s předchozím měsícem zde došlo dokonce k poklesu o 1,2 %. To ukazuje na poměrně omezenou ochotu spotřebitelů utrácet v obchodech, ačkoli oproti propadům v minulém roce jde o značné zlepšení. Podobný vývoj by měl přetrvávat i ve zbytku roku, což by se projevilo cca 4% růstem maloobchodu za celý rok.

Současně s maloobchodem byla publikována i aktuální míra nezaměstnanosti dle MPSV ke konci září, která mírně vzrostla na 3,9 % (vs 3,8 % v srpnu). Růst evidovaných uchazečů byl o něco rychlejší, než očekávala naše i tržní prognóza. Přesto však trh práce zůstává v solidní kondici, když na jednoho uchazeče v průměru připadá 0,91 otevřených pracovních míst a míra nezaměstnanosti neohrožuje hospodářský růst. Zaměstnavatelé se spíše snaží udržet stávající zaměstnance, což ponechává prostor pro silný růst mezd otevřený.


Akciovým trhům ve Spojených státech se včera dařilo v souvislosti s určitým poklesem napětí ohledně konfliktu na Blízkém východě, když se objevila naděje na uzavření míru mezi Izraelem a hnutím Hizballáh. Cena ropy v souvislosti s těmito zprávami klesla o více než 4 %. Výkonnost evropských trhů byla horší, německý index DAX poklesl o 0,2 %, pražský index PX zakončil den takřka beze změny. Koruna mírně posílila a ve večerních hodinách se obchodovala kolem úrovně 25,32 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   9:39  Německý průmysl velmi příjemně překvapil Research (Česká spořitelna)
St   9:37  Český trh práce bez větších změn (9.10.2024) Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688