Forvis Mazars (Forvis Mazars)
Daně a účetnictví  |  30.09.2024 14:06:18

Jaké daňové povinnosti čekají na absolventy?

V srpnu nebo v září často v praxi nastupují do svého prvního zaměstnání úspěšní absolventi středních a vysokých škol. Jaké daně se odvádí v prvním zaměstnání? Jak je to s daňovými slevami a povinným pojistným

Absolventi by si v praxi při pohovorech se zaměstnavatelem měli dát pozor, že zaměstnavatelé mluví o hrubé mzdě, tedy o částce před zdaněním. Důvodem je skutečnost, že dva zaměstnanci se stejně vysokou hrubou mzdou mohou mít v závislosti na čerpání odlišných daňových slev rozdílnou čistou mzdu. „Čistá mzda, kterou dostávají zaměstnanci na účet, je přitom vždy nižší než hrubá mzda, např. u průměrné mzdy téměř o 21 %,“ vypočítává Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.

Z hrubé mzdy odvádí všichni zaměstnanci pracující na základě klasické pracovní smlouvy sociální a zdravotní pojištění. Vypočtenou částku sociálního a zdravotního pojištění nelze nijak snížit, při výpočtu povinného pojistného se neuplatňují žádné slevy, tak jako je tomu u daně z příjmu fyzických osob. Povinné pojistné platí stejně vysoké zaměstnanci s více dětmi i bezdětní zaměstnanci, pokud mají stejnou hrubou mzdu. „Sazba sociálního pojištění placeného zaměstnancem činí 7,1 % z hrubé mzdy a sazba zdravotního pojištění 4,5 % z hrubé mzdy, celkem tedy 11,6 %,“ doplňuje Gabriela Ivanco.

Jak vysoké jsou daňové sazby
Sazby daně z příjmu jsou pro všechny daňové poplatníky stejně vysoké, tedy i pro absolventy. Do hrubé měsíční mzdy ve výši 131 901 je sazba daně 15 %, teprve hrubá mzda nad tuto částku podléhá sazbě daně 23 %. „Vyšší sazbě daně z příjmu podléhá až velmi vysoká hrubá měsíční mzda, téměř všichni absolventi tak platí ze své hrubé mzdy stejnou 15% sazbu daně z příjmu,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Forvis Mazars.

Sleva na studenta již nenáleží
Již od první výplaty je možné při výpočtu zálohové daně z příjmu uplatňovat daňové slevy. Každý zaměstnanec má nárok na slevu na poplatníka ve výši 2 570 . Dalšími slevami jsou např. na invaliditu prvního a druhého stupně, invaliditu třetího stupně, průkaz ZTP/P nebo daňové zvýhodnění na děti. Daňová sleva na studenta byla od letošního roku zrušena.  „Absolventi většinou uplatňují pouze základní daňovou slevu na poplatníka, proto např. při hrubé mzdě 38 000 činí vypočtená daň z příjmu 3 130 Kč,“ upřesňuje Gabriela Ivanco.

Hrubá versus čistá mzda
Průměrná hrubá mzda za první čtvrtletí letošního roku činila 43 967 Kč, přičemž po odvodu daně z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění obdrží zaměstnanec čerpající pouze základní daňovou slevu na poplatníka částku 34 836 Kč. „Za výpočet a odvod přímých daní ze mzdy je přitom zodpovědný zaměstnavatel a zaměstnanci nemají daňové starosti,“ sděluje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.

Forvis Mazars

Forvis Mazars je přední světová síť profesionálních služeb. Síť působí pod jedinou značkou po celém světě a má pouze dva členy: Forvis Mazars LLP ve Spojených státech a Forvis Mazars Group SC, mezinárodně integrované partnerství působící ve více než 100 zemích a teritoriích. Obě členské firmy sdílejí závazek poskytovat klientům nejkvalitnější služby, a to v oblasti auditu, daní a poradenství po celém světě.

Více informací najdete na: www.forvismazars.com/cz/cs

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Pá 11:26  Chcete žádat o vrácení DPH z EU? Zbývá pár dnů Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Út   8:38  Daňové důsledky povodní v České republice V4 Group (V4 Group)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688