Export (export.cz)
Export  |  28.05.2024 14:19:00

Singapur? Ideální odrazový můstek do Asie a Pacifiku

IDEA StatiCa je první českou firmou, jež se rozhodla pro zřízení pobočky v Singapuru po znovuotevření české ambasády před třemi lety. „Pokud někdo zvažuje expanzi do regionu Asie a Pacifiku, tak podle mě není lepší místo pro založení pobočky než Singapur,“ říká Lukáš Maňásek, obchodní ředitel společnosti.

Ilustrační foto Shutterstock

Mohl byste krátce popsat vaši firmu, produkty a pobočky po světě?

IDEA StatiCa je přední mezinárodní rodinná společnost se sídlem, která vyvíjí inženýrský software pro návrh a posouzení styčníků, průřezů, nosníků a dalších detailů. Vznikla v roce 2009 a v průběhu let otevřela pobočky ve Velké Británii, Německu, Nizozemsku a Spojených státech. V roce 2018 obdržela společnost významné ocenění Česká hlava a v roce 2020 pak majitelé Juraj a Luboš Šabatkovi získali titul EY Technologický podnikatel roku.

CHTĚLI JSME VYTĚŽIT POTENCIÁL REGIONU

Proč jste si pro expanzi vybrali právě jihovýchodní Asii a Singapur?

Po otevření poboček v Evropě a USA jsme přemýšleli, jak nejlépe podpořit naše obchodní partnery a zákazníky v Asii. V regionu jsme již měli několik obchodních partnerů a generovali jsme tam obrat přes 500 tis. eur. Bylo nám však jasné, že bez lokálních lidí nebudeme schopni plně vytěžit potenciál regionu, který je mnohonásobně větší. Problém poskytování podpory z Česka netkví jen v časovém posunu, ale roli hrají i významné kulturní rozdíly a také jazyk.

Jak dlouho trval celý proces od prvních úvah až k vyslání pracovníka do země?

Od začátku jsme chtěli mít v Singapuru okolo pěti lidí s tím, že chceme relokovat jednoho člověka z Česka. Založení pobočky jsme si dali jako úkol na loňský rok. V prvním kvartále jsme si udělali analýzu trhu a zjistili, co vše bude potřeba udělat. Pak jsme našli místní společnost, která nám pomohla se založením pobočky a vypsali jsme inzeráty na nově otevřené pozice. Ve třetím kvartále byla společnost založena a přijali jsme prvního místního zaměstnance. Zároveň jsme pronajali kancelář a vybrali interně kolegu pro relokaci do Singapuru. Následně jsme najmuli další 3 místní zaměstnance a kolega z se z Česka společně s celou rodinou přestěhoval do Singapuru. V průběhu daného roku vyrostl obrat v regionu o 25 % oproti předchozímu roku. V roce 2024, kdy jsou již kolegové zaškoleni a plně podporují naši obchodní síť, rosteme přes 65%

Zarazila vás nějaká překážka, a co vás naopak potěšilo?

Potěšila nás rychlost celého procesu založení pobočky a to, že jsme mohli všechny věci zařídit vzdáleně.

DO SINGAPURU POSÍLÁME KOLEGY NA ZKUŠENOU

Jaké máte nyní plány?

Budujeme v jihovýchodní Asii síť našich obchodních partnerů a prezentujeme naše produkty na lokálních trzích. Posilujeme také náš tým: v dubnu nastoupil další produktový inženýr a jednu pozici máme stále otevřenou. Mezitím průběžně vysíláme do Singapuru kolegy z různých oddělení na dvou – až čtyřtýdenní pracovní cesty. Do budoucna se chceme pak více zaměřit na Taiwan, Jižní Koreu, Hongkong a Japonsko.

Můžete na základě dosavadních zkušeností doporučit expanzi do Singapuru?

Pokud někdo zvažuje expanzi do regionu Asie a Pacifiku, tak podle mě není lepší místo pro založení pobočky než Singapur. Náklady za kancelář a lidi jsou zde sice mnohem vetší než v okolích zemích, ale proces založení pobočky je rychlý a transparentní. Navíc je to velmi bezpečná a krásná země, kam jsou lidé ochotni cestovat, případně se tam přesunout s rodinou. Zároveň zákazníci v regionu vnímají velmi pozitivně, pokud má společnost pobočku v Singapuru; je to určitá prestiž.

V případě zájmu o založení pobočky či proniknutí na trh s vaším produktem či službou, můžete kontaktovat ekonomický tým českého velvyslanectví v Singapuru v čele s velvyslankyní Michaelou Froňkovou.

Petr Manoušek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Singapuru

Ladislav Graner, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Sigapuru

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688