OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.07.2024 20:00:00

Letní finanční bouře? Wefox je na hraně a varuje před insolvencí

Evropská pojišťovna a chválený startup Wefox, který byl ještě před dvěma lety oceněn na 4,5 miliardy USD, podle informací Sky News upozornil akcionáře na možné riziko platební neschopnosti.

Podle této zprávy ze zdroje Sky News popsal nový výkonný předseda a generální ředitel společnosti Wefox Mark Hartigan ve zprávě rozeslané akcionářům dříve během června neutěšenou finanční situaci firmy. Společnost, která se může pochlubit téměř 3 miliony zákazníků, čelí vážným regulačním a finančním problémům, které by mohly vést k jejímu krachu, pokud nebudou přijata významná opatření.

Společnost Wefox, jejímiž investory jsou mimo jiné banky Barclays a JP Morgan, byla spuštěna v roce 2015, se nyní potýká se ztrátami v několika svých provozech. Mark Hartigan, bývalý generální ředitel britské vzájemné pojišťovny LV=, údajně varoval, že pokud bude současná trajektorie pokračovat, holding by se mohl dostat do platební neschopnosti do srpna nebo dokonce i dříve. Hartigan provádí snižování počtu pracovních míst v centrálních funkcích; v poslední době již redukoval počet zaměstnanců o 60 pozic a očekává se další propouštění.

V červenci 2022 si zajistila společnost Wefox injekci 400 milionů USD, což vedlo k ocenění aktiv Wefoxu na 4,5 miliardy USD, čímž se zařadila mezi největší evropské fintech firmy. Toto oživení následovalo po předchozím s investicí 650 milionů USD v květnu 2021, kdy byla společnost ceněna na 3 miliardy USD. To svědčí o silném nadšení investorů pro růst s potenciálem významného globálního dopadu. Před rokem navíc společnost Wefox získala 55 milionů USD v rámci kapitálového financování a stejnou částku v rámci dluhového financování od společností Barclays a JP Morgan.

V prohlášení mluvčího společnosti Wefox pro Sky News se uvádí: „V obecném prohlášení opakujeme to, co jsme řekli, když Mark Hartigan 6. března převzal funkci generálního ředitele: s podporou představenstva, v němž jsou zastoupeni nejvýznamnější investoři, a společně se současným manažerským týmem provede Hartigan společnost další fází rozvoje. Po rychlém růstu v posledních letech to bude znamenat také konsolidaci a koncentraci mezinárodních aktivit společnosti Wefox. Zjednodušení našeho obchodního modelu nám umožní ušetřit náklady a poskytne nám finanční flexibilitu, abychom mohli pokračovat v naplňování našich ambicí, kterými jsou chytřejší, efektivnější a účinnější distribuce pojištění prostřednictvím technologií."

Setrvalý tlak

Společnost se naléhavě snaží zmírnit finanční tlaky tím, že řeší ztráty ve své italské entitě, uzavírá operace v Německu, prodává část svého podnikání v Polsku a nerealizuje společný podnik ve Švýcarsku. Tyto kroky jsou součástí širší strategie, jejímž cílem je stabilizovat společnost a zabránit její platební neschopnosti.

Nedávno jmenovaný výkonný předseda a generální ředitel Mark Hartigan, který vystřídal spoluzakladatele Juliana Teickeho, informoval investory o pokroku v restrukturalizaci společnosti v memorandu. Teicke, který nastoupil do funkce prezidenta v březnu, uvedl, že se chce více zaměřit na podporu nových podniků. Hartigan se ve své zprávě zaměřil na důležitost pokračujícího restrukturalizačního úsilí a na potenciál udržitelné budoucnosti za předpokladu, že společnost dokáže konsolidovat své peněžní toky a dokončit plánované prodeje majetku.

„Můj klíčový závěr z analýzy je, že byznys v Itálii fungoval na základě systematicky chybných provozních předpokladů... a nyní je bez pokračující peněžní podpory skupiny nesolventní. Zvyšující se nároky na hotovost skupiny vyplývající z požadavků zemí na udržení solventnosti, z regulačních požadavků na počáteční nosný kapitál, z narušení podnikání v důsledku zvýšené aktivity médií, které vedou k nejistotě partnerů, z kontroly hotovosti a zvýšených nákladů souvisejících s [Revolving Credit Facility], mě vedou k velkým obavám, že dojde k závažnému narušení rovnováhy,“ uvedl Mark Hartigan.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688