Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.06.2024 12:43:11

Pražská burza díky dividendám zakončila pololetí na novém historickém maximu. Letos nabídla téměř 17% zhodnocení


Pražská burza předvedla letos jedno z nejlepších 1. pololetí ve své historii. A to přestože měřeno indexem PX již v červnu posílit nedokázala a nerozšířila tak svou rekordní růstovou šňůru na 10 měsíců. Každopádně od počátku roku přidává 9,33 %, resp. po zahrnutí vyplacených dividend 16,85 %. Tedy dle sesterského indexu PX-TR, který tak rekordní růstovou šňůru na již 10 měsíců rozšířil a vyšvihl se tak zároveň na nová historická maxima. Právě dividendy společně s přetrvávající světovou euforií na akciových trzích byly letos hlavním motorem nadprůměrného růstu.

Pražská burza dokázala posílit v posledním červnovém týdnu o solidních 0,94 % navzdory 6% kurzovému propadu akcií ČEZ, u kterých došlo na technickou korekci v návaznosti na rozhodný den pro nárok na dividendu 52 . Po čtvrtletní aktualizaci indexů u nich navíc v úvodu týdne proběhlo snížení jejich předtím nadlimitní téměř 22% váhy, resp. díky i zmiňovanému kurzovému poklesu aktuálně pražskou burzu ovlivňují „jen“ z 18,3 %. Tedy jsou až třetím nejvlivnějším titulem po ERSTE (20,27 %) a KB (19,76 %). Každopádně zůstávají letošní hlavní brzdou pražské burzy, když od počátku roku ztrácejí přes 8 %. Vzhledem k vidině dalšího poklesu ziskovosti firmy (více zde) je navíc jejich směrování na pováženou. Regulatorní hlášení poodkrylo, že vlastně těsně před letošní dividendou se akcií ČEZ nevýrazně zbavovala světově největší investiční skupina BlackRock. Zatímco dříve jich vlastnila rovné procento, k 24. červnu „jen“ 0,98 %. Od posledního hlášení za zhruba 6 týdnů zkrátka prodala cca 112 tis. akcií ČEZ. Nicméně nadále zůstává kvalifikovaným akcionářem, když díky i finančním instrumentům navázaných na akcie ČEZ ovládá na hlasovacích právech celkově 1,33 %. Ke sledovaným cenám elektřiny možno zmínit, že dlouhodobé kontrakty zaznamenaly v polovině týdne více než měsíční minima, aby následně uzavřely na týdenní bázi prakticky beze změny. Například kontrakt pro příští rok na 94 EUR/MWh.

 

V červnu červeně zakončily z indexu PX již jen akcie PHOTON ENERGY, které klesly na nová více než 2letá minima, a akcie ERSTE. Bankovní titul však měl za sebou předchozí výraznou 3měsíční rally. Firmapátek měla spustit nový program odkupu vlastních akcií schválený v objemu 500 mil. EUR. Ještě předtím v posledním zhruba měsíci již nakoupila 595 tis. akcií v souvislosti také s akciovým motivačním programem pro zaměstnance/management.

Každopádně výrazné jižní směrování předvedly v červnu akcie PILULKA, které ztratily pátý měsíc v řadě. Své nové historické dno 112 vytvořily 11. června. U firmy lze vysledovat snahu o co největší prodeje, když akce střídá akci. Například v úvodu týdne PILULKA dokonce nabídla vlastně 10% slevu na vše.

 

Naopak svůj květnový propad dokázaly v červnu vymazat akcie PRIMOCO, když investory uklidnil uzavřený rekordní kontrakt na firemní bezpilotní letouny. Svou vahou jsou však letošním tahounem pražské burzy primárně finanční tituly. Své kurzové ztráty navíc po letošní dividendě nejvíce dokázaly umazat akcie MONETA, které se tak výrazně přiblížily zpět svým historickým maximům. U titulu investoři nyní čekají, resp. možná právě spekulují, na další posun v akcionářské struktuře. Stav k 30.6. by banka měla zveřejnit v následujícím týdnu.

V polovině roku jsou každopádně letošním kurzovým králem akcie COLT, s posunem o 27,5 %. Distanční valná hromada dle očekávání posvětila meziročně stejnou dividendu 30 . Titul se s nárokem bude obchodovat naposledy v úterý, následně si akcionáři budou moci zvolit hotovostní či akciovou výplatu. Ještě týden, resp. i 8. června se pak s nárokem budou obchodovat z indexu letos dividendově „poslední“ akcie KOFOLA, kde valná hromadapátek také posvětila dividendu v nezměněné výši 13,50 .

 

Závěrem možno zmínit, že dividendu lze ještě z menších emisí vyhlížet u „klikaře“ M&T, kde by valná hromada „pozdě svolaná“ až na 30. července měla posvětit dividendu 1 000 . Tedy méně než v minulosti avizovaných opět 1 250 . Naopak o více než 100 % navýšenou rekordní dividendu 29,20 již posvětila v polovině června valná hromada E4U a akcionáři tak vyhlíží 20. září coby rozhodný den pro nárok. I přes zřejmě rekordní letošní účast celkem 6 akcionářů valná hromada E4U proběhla za 27 minut, zatímco například v pondělí konaná valná hromada ČEZ trvala přes 14 hodin…

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688