Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.05.2024 12:26:26

Pražská burza druhý týden v řadě klesla, přesto vlastně zároveň dosáhla nových historických maxim


Akciové trhy mají za sebou poměrně živý volatilní týden. Ovlivněný primárně zasedáním Fedu a výsledkovou sezónou v USA, což se náladou propisovalo i do Evropy. Zatímco byl nejprve znát návrat k jižnímu směrování, výsledky gigantů v závěru týdne napomáhaly k nádechu. Pražská burza jako by si hledala svou vlastní cestu. Nakonec zaznamenala větší ztráty než evropské trhy, resp. index PX odepsal 1,5 % a klesl tak již třetí týden v řadě. Své však výrazně znovu sehrály dividendy (rozhodný den pro nárok). Reálně zkrátka pražská burza druhý týden v řadě vzrostla. Sesterský index PX-TR, zahrnující i výplatu dividend, si totiž nakonec v týdnu připsal 0,41 %.Od počátku roku přidává přes 11 %.

Po předcházející MONETě tentokrát díky rozhodnému datu pro nárok na dividendu zatlačila konkurenční KB. Navíc zároveň bankou v pátek zveřejněné hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí přinesly spíše negativní překvapení. Titul zkrátka ztratil o více než hrubou dividendu. Již šestý týden v řadě každopádně dominoval pražské burzelikviditě.

Nezvykle druhé nejobchodovanější byly druhý týden v řadě akcie ERSTE, kde zveřejněné hospodářské výsledky naopak ukázaly na pokračující růst byznysu. Titul se v domovské Vídni v návaznosti ocitl již u v minulosti zmiňované výrazné technické hranice 45 EUR, od které se však v pátek právě odrážel níže. Z finančních titulů si tak nakonec v týdnu polepšily, bez nových zpráv, jen akcie VIG.

 

Lídrem se však v týdnu staly akcie COLT, které po proražení dřívějších historických maxim zažívají vlnu euforie. V pátek posílily již sedmou seanci v řadě, navíc o nejvýraznějších 3,3 %. Nově tak s výkonností již 29 % letos dominují pražské burze.

Pátek naopak výrazně nepřál akciím PRIMOCO, které se před reportem výsledků rázem ocitly na 4měsíčních minimech. Již pátý týden ztrát vykázaly akcie PILULKA, které tak dále posunuly svá historická minima. Trh zkrátka nadále nervózně čeká na květnové firemní zprávy o hospodaření, potažmo o restrukturalizaci firmy.

Zveřejněná Výroční zpráva PHOTON ENERGY ukázala na ještě slabší čísla než firmou v únoru předběžně reportovaná. Titul se v návaznosti posunul na nová 2letá minima. Další směrování zřejmě určí report výsledků za 1. čtvrtletí plánovaný na 16. května.

Před čtvrtečním reportem výsledků možno zmínit také jižní směrování akcií GEN DIGITAL, které se na domovském trhu Nasdaq ocitly nejníže od poloviny prosince. V pátek se zde nakonec nadechly, když mohla zapůsobit technika, resp. hranice pádu do medvědího trhu. Titul totiž od letošních maxim z konce ledna ztrácel téměř 20 %. Každopádně u nás nadále přetrvává jeho obchodování s výraznou prémií.

Po lednovém vstupu na hlavní trh stále nemohou nalézt pozitivní impuls akcie GEVORKYAN, když firma přitom oznámila další akvizice, potažmo vylepšení výhledu růstu byznysu. Z indexu PX jsou nově svou letošní výkonností nejhorší. Na druhou příčku tak v tomto ohledu odsunuly akcie ČEZ. Hlavní domácí titul opět vykázal podprůměrný zájem investorů o obchodování. Ceny elektřiny mírně rostly, na titulu však v druhé polovině týdne naopak převažovali prodejci. Vyčkává se nejspíše na rozhřešení ohledně windfall tax či report hospodářských výsledků 14. května.

 

Závěrem stojí za zmínku trh START, když řada emisí především v návaznosti na zveřejňované výsledky zažila neobvykle živé obchodování. Vyčnívaly zejména akcie mmcité, které v týdnu poskočily o více než 26 % na historická maxima. Výrobce městského mobiliáře překvapil loňským skokovým nárůstem čistého zisku na 85 mil. . Oproti v únoru zveřejněným číslům sice zaostal s příjmy, avšak naopak výrazně překonal provozním ziskem takřka 150 mil. . Pro letošek ve výhledu potvrdil vlastně meziročně horší hospodaření (až na tržby), na investory však nejspíše zapůsobila „minulá“ čísla a oznámená první dividenda 3,33 . Zmínit lze dále například téměř 7% posun akcií KARO LEATHER, kde se nejspíše stal impulsem vydaný analytický pohled Fio s cílovou cenou 200 .

Okomentovat na twitteru


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688