Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  13.06.2024 09:02:15

Ranní okénko - Nižší inflace v USA, Fed se snižováním sazeb ale spěchat nebude

Po včerejší spotřebitelské inflaci se dnes dozvíme ze Spojených států také květnový údaj o výrobní inflaci. Trh v meziměsíčním srovnání očekává zpomalení dynamiky růstu cen ve výrobě z 0,5 % na 0,1 %, meziročně se ovšem předpokládá zvýšení z 2,2 % na 2,5 %.

Z eurozóny dorazí údaje o vývoji průmyslové produkce za měsíc duben. Ta by ve srovnání s březnem měla podle trhu vzrůst o 0,2 %. Pokud by se tato predikce naplnila, pokračoval by sice třetí měsíc v řadě trend rostoucí výroby, ale s postupně se snižujícím tempem. To by bylo v souladu s výsledky indexů nákupních manažerů (PMI) mezi únorem až dubnem, kdy se jeho hodnota ve zpracovatelském sektoru mírně snižovala.

Posledním údajem z české ekonomiky bude v rámci tohoto týdne stav platební bilance. Ta se od loňského září drží v plusu, přičemž v mnoha případech byl výsledek výrazně vyšší oproti predikcím trhu. V dubnu skončila bilance s historickým přebytkem více než +64 mld. , mediánový odhad pro květen činí přibližně +30 mld. .

Pohled zpět:

Ekonomický svět včera dychtivě sledoval dění ve Spojených státech amerických. Tam byla nejprve v odpoledních hodinách zveřejněna výše květnové inflace. Ta poklesla z 3,4 % na 3,3 %, přičemž trh očekával stagnaci. Rovněž výsledek jádrové inflace dopadl lépe, než se očekávalo (3,5 %), když došlo k jejímu poklesu z 3,6 % na 3,4 %. V souvislosti s tímto výsledkem se víra finančních trhů, že Fed sníží sazby ještě v letošním roce, opět zvýšila. Americký dolar v reakci na inflační vývoj ztrácel, když proti euru oslabil až 0,8 % a ve srovnání s korunou až 1,2 %. EUR/USD se v tu chvíli obchodoval za 1,083 a USD/CZK se vrátil z úrovně 23,00, kam se dostal v minulém týdnu, na 22,74, kde se pohyboval před minulým týdnem.

Ve večerních hodinách Fed rozhodl dle očekávání o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni 5,25-5,50 %. Fed bude i v dalších měsících opatrný, jelikož jejich nová makroekonomická predikce počítá se setrvalejší inflací, když byl zvýšen průměrný odhad cenového indexu PCE pro tento rok z 2,4 % na 2,6 %, v případě jádrové složky PCE z 2,6 % na 2,8 %. Inflace by se měla i v příštím roce pohybovat nad 2% cílem a její návrat by měl proběhnout až v roce 2026. To se promítlo do tzv. dot-plotu, dle kterého se medián měnového výboru kloní k pouze jednomu snížení sazeb v tomto roce, zatímco v březnu většina tíhla až ke třem snížením. Nicméně rozdělení mezi jednotlivými členy pro jedno nebo dvě snížení bylo téměř shodné. Pro příští rok jsou načrtnuty čtyři snížení sazeb, březnové vydání naznačovalo pouze tři. Zároveň byla posunuta směrem výše dlouhodobá neutrální úroková míra z 2,6 % na 2,8 %. Fed se bude dále rozhodovat na základě příchozích dat a měnový výbor potřebuje více důkazů a vyšší míru důvěry, že bude dosaženo inflačního cíle v dlouhodobém horizontu. Trh vidí v tuto chvíli nejpravděpodobnější termín zahájení cyklu uvolňování měnové politiky v září, ale velmi bude záležet na dalších datech o inflaci a z trhu práce. Rovněž naše prognóza nadále počítá s prvním snížením sazeb v září. Dolar následně mírně posiloval a částečně korigoval ztráty po odpoledním zveřejnění inflace.

Včerejší ekonomické události měly konsekvence i pro akciové trhy, když americký index S&P 500 zejména v důsledku nižší inflace rostl, a nakonec den zakončil se ziskem 0,85 %. Pozitivní nálada z USA se přelila i do Evropy, kde německý DAX získal dokonce 1,4 % a pražská burza 0,5 %.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688