Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  16.04.2024 09:03:50

Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků

Dnes v 11 hodin očekáváme zveřejnění výsledků měsíčního průzkumu vnímání německé ekonomiky, který vydá instituce ZEW za měsíc duben. Tento měsíc se očekává zlepšení sentimentu jak ohledně výhledu, tak současného stavu německého hospodářství, přičemž zveřejňovaná čísla představují poměr mezi 350 finančními analytiky. V případě současného stavu však nálada i přes zlepšení nejspíš zůstane převážně negativní (očekává se -76,0 v dubnu vs -80,5 v březnu), a to s ohledem na pokles německé ekonomiky v posledním kvartále minulého roku a stále ochablý průmysl. Šestiměsíční výhled by ovšem mohl naznačit možný růst HDP vzhledem k příznivé situaci na trhu práce a taktéž z pravděpodobného snížení úrokových sazeb na červnovém zasedání ECB. Vyhlídky pro růst eurozóny ale zůstávají slabé, riziko představuje i současná geopolitická situace.

Odpoledne pak budeme sledovat vývoj průmyslové výroby v USA za březen, tržní očekávání naznačují posílení meziměsíčního růstu oproti únoru. Pro ekonomiku USA nyní rovněž platí zvýšené riziko plynoucí z nestabilní geopolitické situace, kdy bobtnající konflikt mezi Íránem a Izraelem, resp. jeho případná eskalace, může způsobit i výraznější výkyvy přesahující „pouhý“ růst cen ropy. Podle válečných scénářů agentury Bloomberg bychom v případě širších nepokojů na Blízkém východě mohli očekávat meziroční pokles globálního HDP až ve výši -0,3 až -1 p. b. Prozatím je však dopad na trhy minimální.

Pohled zpět:

Začátek týdne se nesl v nepříliš optimistickém duchu, průmyslová produkce eurozóny se stále nachází na nižší úrovni oproti předchozímu roku (-6,4 %), dokonce níže, než se očekávalo. Naše prognóza počítala s o něco pesimističtějším scénářem v porovnání s průměrem trhu, skutečná hodnota však byla ještě nižší. Pokles táhly především slabší kapitálové statky a zboží krátkodobé spotřeby. V meziměsíčním srovnání však již dochází k mírnému růstu (+0,8 %).

Výrobě se nedařilo ani ve Spojených státech, kde nyní nejvyšší ceny materiálů za poslední měsíce komplikují provoz továren. Podle včerejší aktualizace indexu Federální rezervní banky státu New York dochází v dubnu ke kontrakci výroby ve výši -14,3 bodů, což negativně překvapilo trh. Pokračující zvýšené ceny vstupů se postupně mohou promítat i do celkové inflace, což by mohlo začít dopadat i na poptávkovou stranu v podobě chování spotřebitelů. Prodejům se však v USA zatím daří dobře, táhnou zejména levnější položky. Včerejší čísla za maloobchodní prodej na meziměsíční bázi bez výjimky porazila očekávání analytiků, a v březnu tak maloobchod vzrostl o 0,7 % (vs 0,9 % v únoru), resp. o 1,1 % (vs 0,6 % v únoru) bez prodeje aut.

Americké trhy na začátku týdne pokračovaly v sestupné tendenci z minulého týdne, index S&P 500 poklesl dokonce o -1,20 %. V Evropě byl vývoj optimističtější, německý DAX posílil o +0,54 %, na pražské burze se obchodovalo téměř beze změny a index PX odepsal pouze -0,09 %. Koruna nadále pokračovala v posilování směrem ke hranici 25,30 EURCZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

Út 09:31Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.04.2024Ranní okénko - Optimismus mezi analytiky v Německu nadále roste Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.01.2024Ranní okénko - Závěr týdne ve znamení dat z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.01.2024Ranní okénko - Nový rok začne ve znamení dat PMI či inflace v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.04.2023Ranní okénko - Konec týdne přinesl smíšený obrázek z USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688