Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.04.2024 12:23:36

Solární E4U nejspíše vyplatí rekordní dividendu, přestože loni vyrobila nejméně elektřiny za téměř dekádu

Akcie E4U dlouhodobě patří na pražské burze mezi dividendové stálice. Zatímco po dekádu firma akcionářům vyplácela stabilní dividendu ve výši 5,60 , předloni se dočkali 7,20 , loni pak již 14,25 . Firmou ve čtvrtek zveřejněná Výroční zpráva za loňský rok sice ukázala na meziroční téměř desetinový pokles konsolidovaného zisku, indikuje však, že by se dividenda mohla letos dokonce zdvojnásobit. Konsolidovaný zisk na akcii loni přitom klesl na zhruba 18,80 , když E4U vydělala 44,9 mil. . Firma tedy již nedokázala navázat na předchozí šňůru růstového hospodaření - rekordem tedy zůstává vykázaný zisk za předcházející rok ve výši téměř 49,4 mil. .

Loni své částečně sehrál asi 7% pokles výroby elektřiny. Firmou provozované dva solární parky v oblasti jižní Moravy o celkovém instalovaném výkonu 4,4 MWp totiž vyrobily jen 4 764 MWh elektřiny. Méně vyprodukovaly naposledy v roce 2014. Přesto firma na tržbách za vyrobenou elektřinu díky zajištěným vyšším cenám vyinkasovala rekordních 92,5 mil. . Navíc E4U pak dokonce o 68 % zvýšila na 9,6 mil. finanční výnosy v návaznosti na kupované směnky skupiny J&T, o kterých jsme naposledy psali v článku „Solární E4U přerušila růstovou vlnu hospodaření, v 1. pololetí zisk meziročně klesl o pětinu“.  

Pokles čistého zisku tak ovlivnily meziročně vyšší ostatní provozní náklady a především daň ze zisku. E4U odvedla 19,5 mil. , zatímco o rok dříve 11,8 mil. .

Skokový růst dividendy?

Jakou společnost zamýšlí vyplatit akcionářům dividendu, historicky indikovaly transakce s dceřinou společností SANERGIE. Ta je totiž díky vlastnictví zmiňovaných fotovoltaik hlavním článkem hospodaření skupiny a záleží, kolik prostředků na koncovou dividendu akcionářům přesune do mateřské firmy. E4U si v minulosti nechávala vyplatit část zisku ve výši obvykle 14,5 mil. , což pak tradičně vyústilo vždy v dividendu pro akcionáře ve výši 5,60 . V roce 2021 došlo k navýšení částky na 18,5 mil. potažmo tedy dividendu 7,20 . O rok později již na 35 mil. , což loni vyústilo v rekordní dividendu E4U ve výši 14,25 . Tentokrát však E4U rozhodla o vytažení dokonce 70,5 mil. ze společnosti SANERGIE. V důsledku toho nekonsolidovaný zisk mateřské společnosti E4U po odečtení nákladů loni činil přes 69,2 mil. . Tedy indikuje na každou akcii potencionální dividendu až 28,95 .

O výši dividendy ze zákona každoročně rozhoduje valná hromada, která by se měla uskutečnit nejpozději do konce června. Letošní termín zatím společnost nezveřejnila, stejně tak právě ani návrh dividendy či rozhodný den pro nárok na ni. Standartně je však termín stanovován na druhou polovinu září, potažmo pak samotná výplata následně na úvod října.

Bez zelených bonusů

Divoký vývoj na cenách elektřiny v posledních zhruba 3 letech ovlivnil také chování E4U. Jak jsme zmiňovali před rokem, firma si pro rok 2023 na trhu zajistila prodej vyráběné elektřiny za 5 570 /MWh. Vzhledem k zavedeným vládním stropům se cena reálně snížila na zhruba 4 607 /MWh, stejně jako byl redukován tradiční tzv. zelený bonus. U FVE Dubňany klesl na 14 269 /MWh, resp. u FVE Ratíškovice na 13 022 /MWh. Po zveřejnění výše podpor a vyhodnocení nabídek na prodej silové elektřiny v letošním roce SANERGIE dokonce vyhodnotila formu podpory v režimu zelených bonusů jako nevýhodnou oproti formě podpory v režimu výkupních cen. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto, že pro letošek společnost přešla z režimu zelených bonusů do režimu výkupních cen. Za kolik by SANERGIE letos mohla prodávat vyprodukovanou elektřinu, však Výroční zpráva tentokrát vůbec nezmiňuje.

Poodkrývá tradičně ale produkci elektřiny za letošní první tři měsíce aktuálního roku. Stejně jako například u konkurenční PHOTON ENERGY, počasí firmě nepřálo. Lze však říci, že extrémně. Již loni E4U zaznamenala meziročně téměř třetinový pokles výroby na 766 MWh. Letos však vyrobila dokonce jen 439,6 MWh, přestože obě elektrárny byly opět v plném provozu. Tak slabý výsledek v úvodu roku v posledních letech těžko hledat a v kontextu lze pro letošek vyhlížet možná ještě slabší produkci než v roce 2014.

Transakce s J&T na ústupu

Z Výroční zprávy vyplynulo, že E4U již téměř přestala zhodnocovat volné finanční prostředky prostřednictvím směnek J&T Banky. Ke konci roku jich měla již jen za zhruba 25 mil. , zatímco například o rok dříve za téměř 99 mil. . V roce 2022 nakoupené směnky zkrátka loni na podzim svou splatností „doběhly“, E4U již nakupila jen jednu, jejíž splatnost je letos v září. Přinést má výnos 8,5 % p.a.

Závěrem možno zmínit, že akcie E4U v reakci na publikovanou Výroční zprávu v závěru týdne zaznamenaly výraznější investorskou aktivitu. U této malé emisepátek zobchodovaných téměř 900 tis. Kč bylo nejvyšším letošním objemem. Cena vystřelila do blízkosti historických maxim, když proběhly obchody i za kurz 195 . Nakonec titul zakončil na 178 , což E4U oceňuje na necelých 426 mil. .

Graf: E4U - graf kurzu akcie cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688