Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.12.2022 15:16:57, aktualizováno 15:21:26

Nebýt vytěsnění, akcionáři O2 letos nejspíše mohli získat rekordní dividendu

Zhruba před 10 dny si ČTK všimla, že skupina O2 dala konečně veřejně k dispozici Výroční zprávu za rok 2021. Objevila se na internetových stránkách společnosti, zatímco například ve sbírce listin na Obchodním rejstříku stále chybí. V minulosti přitom společnost O2 byla často vůbec první, která na pražské burze informovala akcionáře o svém hospodaření za uplynulý rok. Hospodářské výsledky, sice neauditované, zveřejňovala pravidelně již na konci ledna. Letos však k tomu nedošlo, když PPF se v rámci vytěsnění minoritních akcionářů O2 evidentně o poslední dění ve společnosti již nehodlala podělit. Jak známo vytěsnění akcionářů proběhlo k 28. únoru. Zajímavé je, že vydání kompletní Výroční zprávy za rok 2021, tedy včetně již například výroku auditora, proběhlo jen o den později - k 1. březnu. Tedy alespoň k tomuto datu je ze strany vedení společnosti Výroční zpráva podepsána, resp. je v ní dokonce i uvedeno: „Tato účetní závěrka byla dne 1. března 2022 schválena představenstvem ke zveřejnění.“ To však trvalo takřka 9 měsíců…

Každopádně zveřejněné údaje ukázaly, že firmě se další rok v řadě podařilo navýšit hospodaření. A to ve všech hlavních ukazatelích. Dá se říci, že jakoby tradičně meziročně vzrostly o zhruba miliardu korun konsolidované celkové výnosy skupiny. Dosáhly tedy 40,7 mld. , provozní zisk EBITDA vzrostl ještě o něco výrazněji na takřka 14,4 mld. . Zlepšila se i ziskovost, resp. EBITDA marže meziročně vzrostla z 33,5 % na 35,3 %. Pro akcionáře v minulosti díky dividendě stěžejně sledovaný čistý zisk vzrostl meziročně o zhruba desetinu, resp. o 608 mil. na 6,45 mld. . Vztaženo na každou akcii O2 tedy na 21,5 oproti 19,5 o rok dříve.

Jak známo O2 v posledních letech vyplácela většinu vytvořeného nekonsolidovaného zisku. Od roku 2017 (tehdy ze zisku za rok 2016) zachovávala O2 výši dividendy na 17 , když loni (ze zisku za 2020) již mohla sáhnout k vyššímu požitku. Nekonsolidovaný zisk překročil 19 /akcii, loni byl každopádně již o další 2 vyšší.

Nehledě také na nerozdělený zisk, O2 by mohla ze zisku za rok 2021 vyplatit letos dividendu 21 . Navíc pokračovat i v pravidelné výplatě emisního ážia ve výši 4 /akcii. Firmě v tomto ohledu „leží“ na účtu ještě 3,6 mld. . Jinými slovy mohla by si dovolit pokračovat v této výplatě ještě po dobu 3 let. Nebýt vytěsnění minoritních akcionářů, šlo by tedy za loňský rok očekávat možnou výplatu celkem 25 /akcii. Vzhledem například k ceně vytěsnění 270 lze hovořit o dividendovém výnosu již takřka 9,3 %. Vyšší dividendu akcionáři O2 naposledy dostaly v roce 2013. Tehdy se jednalo o celkem 30 , když z toho 10 tvořilo emisní ážio. V té době však byla ještě společnost pod nadvládou španělské společnosti Telefónica, potažmo působila jako celek bez následné oddělené infrastruktury (vyčlenění CETIN v roce 2015).

Vývoj akcií O2 za "poslední" 2 roky

O2 C.R., TELEFÓNICA O2 CZECH REPUBLIC - Graf ceny akcie cz

Zveřejněné hospodářské výsledky každopádně vlastně dále poukazují na diskutabilní ocenění vytěsnění minoritních akcionářů, jehož stanovení jsme také popisovali v článku „PPF si cení O2 na 81,2 miliard korun, znalecký posudek k tomu nevyužila“. Jak známo řada minoritních akcionářů se právní cestou domáhá vyššího protiplnění. Skupina více než 700 bývalých akcionářů pod vedením Tomáše Hájka požaduje na každou akcii doplacení 85 . A to v návaznosti na nezávislý posudek znalecké kanceláře stanovující hodnotu akcie O2 na 355 .

Loňská Výroční zpráva O2 mj. také ukázala na rostoucí odměnu vedení společnosti. Zatímco v roce 2020 si v souhrnu přišlo na 70 mil. , loni pak na o 10 mil. vyšší částku. Společnosti jsou povinny zmínit také informace o smlouvách mezi společnostmi ve skupině. Bez bližších podrobností se tak objevila v dokumentu zajímavá položka: „Přefakturace nákladů, popis plnění: náhrada nákladů za Večírek 30 let PPF.“ O loňské oslavě toho příliš známo není a nejspíše neproběhla tak ve velkém měřítku jako například o 10 let dříve, kdy přijel zpěvem „pogratulovat“ dokonce Sting. Tehdy se hovořilo jen o nákladech pro britskou hudební legendu ve výši okolo 20 mil. .

K letošnímu dění ohledně O2 možno také zmínit převod podílu ve firměPPF Telco na PPF Comco. Tedy z jedné v Holandsku registrované dcery PPF na jinou sídlící na stejné adrese. Důvody kroku zůstávají neznámé. Spekuluje se, zda právě nemohou souviset se snahou bývalých akcionářů O2 získat zmiňované vyšší protiplnění za akcie. Tedy právě po PPF Telco, která by teoreticky již mohla být jen prázdnou skořápkou.

Závěrem možno zmínit, že v týdnu zveřejněná analýza poradenské společnosti Dun & Bradstreet uváděla (z údajů známých k 22.11.) za rok 2021 na 144 firem, které odvedly daň vyšší jak 100 mil. . Žebříček lze tedy již nově rozšířit také o O2, která by se zařadila do TOP 10. Mateřská O2 totiž na dani z příjmu zaplatila přes 1,2 mld. , čímž se dostává hned za ČEZ, resp. pak překonala Avast či Plzeňský Prazdroj.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688