Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.04.2024 07:36:59

ECB dnes sazby nesníží, tento krok čekáme až v červnu (Ranní zpráva z finančního trhu)

ECB ponechá na dnešním zasedání nastavení měnových podmínek nezměněné. První snížení úrokových sazeb předpokládáme v červnu, a to o 25 bb. Komunikace centrálních bankéřů by ale vzhledem k nejistotě ohledně další trajektorie dezinflace měla podle nás zůstat jestřábí. Takovouto rétoriku zřejmě uslyšíme i od vystoupení představitelů amerického Fedu. Americké ceny průmyslových výrobců v březnu zpomalily svou meziměsíční dynamiku, v meziročním vyjádření ale zrychlily.

Překvapí po včerejších amerických CPI i PPI?

Nepředpokládáme, že na dnešním zasedání ECB změní nastavení úrokových sazeb. Centrální bankéři by však již mohli nabídnout jasnější signály ohledně prvního snížení sazeb, které my i trh očekáváme již na následujícím zasedání v červnu. Vyjádření představitelů ECB v posledních týdnech víceméně připravila půdu pro červnové snížení úrokových sazeb. Podle nás však do té doby mohou data vyznívat spíše proinflačním směrem, a to zejména v případě růstu mezd a oživení ekonomické aktivity. Komunikace ECB tak zřejmě zůstane jestřábí, což by mělo zabránit trhu zacenit příliš rychlý pokles úrokových sazeb po červnovém zasedání. Čekáme, že tempo jejich snižování bude spíše opatrné a postupovat 25bodovými kroky za kvartál. V úhrnu tak očekáváme pokles sazeb o 75 bb v letošním roce, zatímco trh dává šanci i výraznějšímu poklesu. Podrobněji se k očekávané politice ECB, i představené revizi instrumentária věnujeme ve speciálním reportu zde https://bit.ly/3JjCzh3.

Americké PPI za březen zaznamenají v meziměsíčním vyjádření oproti předchozímu měsíci pouze poloviční dynamiku, když ceny energií již nerostly tak rychlým tempem jako v únoru. Výrazně rychleji ale podle nás rostly ceny potravin (o 0,6 % m/m). Bez cen energií a potravin PPI rostly tempem 0,2 %. Naše odhady jsou v souladu s tržním konsensem. Z meziročního pohledu zmíněné meziměsíční dynamiky znamenají naopak zrychlení, a to nad 2 %. Pravidelné týdenní počty nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti v USA ukáží podle tržního koncensu na stále robustní trh práce.

Z pohledu finančních trhů bude klíčovou událostí zmírněné zasedání ECB. Vnímáme riziko jestřábějšího výstupu, což by mělo pomoci euru na úkor dolaru. Nepředpokládáme, že by americká data situaci na trhu zásadním způsobem změnila. Regionální i tuzemský kalendář je prázdný. Kurz koruny by se měl držet mezi 25,25 až 25,40 CZK/EUR, kde se s krátkými výjimkami drží již déle než měsíc.

Koruna byla včera jako na houpačce

Včerejší inflační den se bezesporu podepsal na zvýšené kurzové volatilitě. Nejprve se domácí trhy dočkaly tuzemské březnové inflace. Předevčírem byla na trhu patrná nervozita a oslabování koruny v obavě, že by inflace tuzemská inflace mohla skončit pod hodnotou inflačního cíle, což se nakonec nepotvrdilo a domácí měna tak během včerejšího dopoledne mazala úterní ztráty. Kurz se posunul z otevíracích 25,42 CZK/EUR k 25,33 CZK/EUR. Po odpoledním zveřejnění americké inflace za březen, která skončila celkově i v jádrové složce nad tržním očekáváním, koruna opět oslabila na 25,42 CZK/EUR. Výrazně samozřejmě na globálním trhu posílil americký dolar, vůči euru se kur posunul z 1,086 USD/EUR o více než cent níže. Vyšší inflaci trhy interpretují tak, že nebude třeba ze strany Fedu spěchat se snižováním sazeb. Jak ale ukázal včera zveřejněný zápis z posledního jednání FOMC, diskutovaly se argumenty, proč tento rok úrokové sazby snížit, i když inflace překvapuje spíše svými vyššími hodnotami. Zároveň ale byly zřejmé obavy centrálních bankéřů z toho, že se inflace nenachází na bezpečné a udržitelné cestě ke 2% cíli.

Tuzemská inflace se již druhý měsíc v řadě držela přesně na dvouprocentním inflačním cíli ČNB, což odpovídalo průměrnému tržnímu očekávání. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly v průměru o 0,1 %, tedy v souladu s naší prognózou, které zhruba odpovídala také struktura. V březnu rostly hlavně ceny pohonných hmot (+1,6 % m/m) a regulované ceny (+0,7 % m/m). Ve vyšší dynamice regulovaných cen se promítlo především výrazné zdražení roční dálniční známky o 53,3 %. Potraviny naproti tomu opět zlevnily, a to o 0,8 % m/m. To částečně vyvažoval nárůst cen alkoholu a tabáku v průměru o 0,5 % m/m, ve kterém se promítl vliv vyšší spotřební daně na tabákové výrobky. Jádrová inflace po únorových 2,8 % y/y v březnu klesla na 2,7 %. To bylo mírně nad naším odhadem ve výši 2,5 % y/y, avšak pod prognózou ČNB, která čekala 3,3 %. Detailně jsme se březnové tuzemské inflaci věnovali zde https://bit.ly/3PWyBic.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

15.04.2024Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.10.2023ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.06.2023ECB dnes opět zvýší úrokové sazby (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688