ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.04.2024 11:59:00

EU a mezinárodní partneři se dohodli na rozšíření spolupráce ohledně kritických surovin

EU a partneři zřizují Fórum Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin

EU, USA a další partneři Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin, k němuž se připojily Kazachstán, Namibie, Ukrajina a Uzbekistán, dnes oznámili zřízení Fóra Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin. Fórum bude sloužit jako nová platforma pro spolupráci v oblasti kritických surovin, které jsou životně důležité pro globální ekologickou a digitální transformaci.

Klub pro kritické suroviny, oznámený Evropskou komisí, se nyní stává plně součástí Fóra Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin. Tím se vytvoří rozsáhlejší a ambicióznější společná iniciativa propojená s Partnerstvím pro zabezpečení nerostných surovin, v němž Evropská komise zastupuje EU. Fórum sdruží země bohaté na zdroje a země s vysokou poptávkou po těchto zdrojích.

Činnost Fóra Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin bude vyvíjena se zaměřením na dva prvky:

  • projektovou skupinu pro podporu a urychlení provádění projektů v oblasti udržitelných kritických nerostných surovin,
  • dialog o politikách, který určí politiky na podporu udržitelné produkce a místních kapacit, usnadní spolupráci v otázkách regulace s cílem podpořit spravedlivou hospodářskou soutěž, transparentnost a předvídatelnost a podpoří vysoké environmentální, sociální a správní standardy (ESG) v dodavatelských řetězcích kritických surovin.

Členství ve Fóru Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin bude otevřeno partnerům, kteří jsou připraveni zavázat se dodržovat klíčové zásady Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin, včetně diverzifikace globálních dodavatelských řetězců a vysokých environmentálních standardů, řádné správy věcí veřejných a spravedlivých pracovních podmínek. Ve znamení úzké transatlantické spolupráce budou EU a Spojené státy vést nové fórum společně.

Další kroky

EU a USA se spolu se stávajícími partnery Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin obracejí na možné budoucí členy v Severní a Jižní Americe, Africe, Asii a Evropě s cílem rozšířit účast na fóru a zahájit práci v projektové skupině a skupině pro dialog o politikách.

Souvislosti

Fórum Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin vychází z balíčku předpisů EU týkajících se kritických surovin přijatého v březnu 2023, který zdůraznil potřebu rozmanitějších a udržitelnějších dodavatelských řetězců kritických surovin prostřednictvím nových, vzájemně se podporujících mezinárodních partnerství, jako je Klub pro kritické suroviny. Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin nyní sdružuje 15 partnerů (Austrálie, Kanada, Estonsko, Finsko, Francie, Indie, Itálie, Japonsko, Korejská republika, Německo, Norsko, Spojené království, Švédsko, USA a EU).

Kritické suroviny jsou nepostradatelné pro širokou škálu technologií potřebných pro strategická odvětví EU, jako jsou průmysl pro nulové čisté emise a digitální, kosmické a obranné odvětví. I když poptávka po takových kritických surovinách nebyla nikdy vyšší, očekává se, že kvůli ekologické a digitální transformaci bude i nadále růst. Například poptávka EU po lithiu používaném v bateriích elektrických vozidel a při ukládání energie by se do roku 2030 měla zvýšit dvanáctinásobně. Dodávky kritických surovin se mezitím potýkají s rostoucími geopolitickými, environmentálními a sociálními riziky a výzvami.

Další informace

Evropský akt o kritických surovinách

Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin

Otázky a odpovědi

Informativní přehled

Quote

Fórum Partnerství pro zabezpečení nerostných surovin je základním kamenem strategie EU pro zabezpečení udržitelnějších dodávek kritických surovin. Bude klíčem ke snížení naší zranitelnosti a k dosažení ekologické a digitální transformace, a to v Evropě i mimo ni. Touto globální iniciativou chceme zajistit, aby mezinárodní spolupráce odpovídala úkolu zvýšit investice, diverzifikovat dodavatelské řetězce a zajistit všem stranám udržitelné přínosy. Společně můžeme dosáhnout přechodu k udržitelnější budoucnosti.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2024-04-04

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688