ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  03.04.2024 12:00:00

Komise uzavřela třetí politický dialog s Japonskem o vzdělávání, kultuře a sportu

Komise uzavřela třetí politický dialog s Japonskem

Již dnes se zástupci Evropské komise a japonské vlády setkali v Tokiu na třetím ročníku politického dialogu mezi EU a Japonskem v oblasti vzdělávání, kultury a sportu. Obě strany uznávají význam vzájemné spolupráce jako prostředku pro výměnu osvědčených postupů, pedagogických přístupů a strategií pro rozvoj politiky a inovace v těchto oblastech.

Tomuto třetímu dialogu společně předsedali komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Iliana Ivanova a japonský ministr školství, kultury, sportu, vědy a technologie Masahito Moriyama.

Obě strany se dohodly na výhodách podpory mobility studentů a akademických pracovníků mezi EU a Japonskem. Mezinárodní programy mobility, jako je program Erasmus+, hrají klíčovou úlohu při podpoře mezilidských výměn, zlepšování rozvoje dovedností a podpoře akademické excelence. V posledních třech letech nabídl program Erasmus+ příležitosti k mobilitě přibližně 1750 vyšším studentům a akademickým pracovníkům, aby se mohli účastnit mezinárodních výměn v oblasti mobility mezi Evropou a Japonskem. Existuje však potenciál učinit více. Investicemi do programů mobility využívají EU i Japonsko plný potenciál svých vzdělávacích ekosystémů a přispívají k celosvětovému vytváření znalostí. Za tímto účelem bude nyní v Japonsku zřízeno národní kontaktní místo programu Erasmus+ s cílem posílit mezinárodní spolupráci s Japonskem při provádění programů mobility a dále propagovat příležitosti nabízené v rámci programu Erasmus+ japonským a evropským studentům a akademickým pracovníkům.

Pokud jde o oblast vzdělávání, dnešní výměny mezi EU a Japonskem rovněž poskytly cenné poznatky o tom, jak se orientovat v příležitostech a výzvách, které digitální vzdělávání nabízí. Účastníci jednali o způsobech, jak prozkoumat odpovědnou integraci generativní umělé inteligence ve školách s cílem využít její potenciál k personalizaci studijních zkušeností, zlepšení výsledků vzdělávání a přípravě studentů na požadavky digitálního věku. Součástí dialogu byly rovněž diskuse o etických hlediscích, obavách o ochranu údajů a potřebě zlepšit digitální dovednosti a digitální gramotnost mezi pedagogy a účastníky vzdělávání. S cílem pokračovat v diskusi a výměně postupů týkajících se těchto důležitých témat se strany dohodly, že v příštích měsících uspořádají navazující seminář o digitálním vzdělávání.

Třetí politický dialog se rovněž zaměřil na digitální technologie, které nabízejí dokumentaci, zachování a praktické šíření kulturního dědictví. Obě strany se dohodly na transformačním posunu, který digitální transformace představuje ve společnostech, ekonomikách a kulturách, s hlubokými důsledky pro kulturní dědictví a související dovednosti potřebné pro jeho zachování a podporu.

EU a Japonsko sdílely odborné znalosti o podpoře sportu a zdravého životního stylu mezi mladými generacemi, jakož i o zvýšení účinnosti a inkluzivnosti sportovních programů, z nichž mají prospěch jak jednotlivci, tak společnosti.

Pozadí

Politický dialog mezi EU a Japonskem v oblasti vzdělávání, kultury a sportu byl zahájen v roce 2018. Od té doby se konala dvě zasedání v rámci dialogu. První politický dialog se konal v červenci 2018 v Budapešti a druhý se uskutečnil v květnu 2021 ve formátu videa z důvodu pandemie COVID-19.

Obě zasedání v rámci politického dialogu byla příležitostí k výměně názorů a postupů týkajících se několika tematických témat, jako je posílení studentských výměn prostřednictvím vysoce integrovaných magisterských programů mezi evropskými a japonskými univerzitami, jakož i posouzení dopadů pandemie na politiky v oblasti vzdělávání, kultury a sportu na obou stranách.

Národní kontaktní místa programu Erasmus+ jsou zástupci odvětví vzdělávání v zemích Afriky, Asie a Tichomoří, Blízkého východu a Ameriky. Od roku 2022 jsou národní kontaktní místa programu Erasmus+ nominována ve více než 70 zemích světa nepřidružených k programu Erasmus+. Tato celosvětová síť ENFP podporuje Komisi a výkonnou agenturu při zlepšování informovanosti, viditelnosti a přístupu k příležitostem, které nabízí mezinárodní rozměr programu Erasmus+.

Pro více informací

Politický dialog s konkrétními regiony a zeměmi po celém světě | Evropský prostor vzdělávání

Národní kontaktní místa programu Erasmus+ | Erasmus+

Quote

Dnešní třetí politický dialog dále posílil již tak úzké vazby mezi EU a Japonskem. Výměnou informací o naší práci a vizích v oblasti vzdělávání, kultury a sportu jsme se od sebe navzájem poučili, obohacovali naši tvorbu politik a upevnili jsme naši spolupráci ve prospěch našich občanů. Při přechodu ke stále více digitalizované budoucnosti budou EU a Japonsko i nadále sdílet znalosti tváří v tvář výzvám, podporovat mobilitu a výměnu našich občanů a usilovat o budování trvalých a účinných vzdělávacích, sportovních a kulturních iniciativ.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-04-02

EU je pro Japonsko strategickým partnerem, který jedná společně na základě základních hodnot a zásad, jako je svoboda, demokracie, lidská práva, právní stát a tržní hospodářství, a že je stále důležitější spolupracovat mimo naše regiony. Prohlásil, že je přesvědčen, že tento politický dialog umožní osobní diskuse a dále prohloubí vzájemné porozumění mezi EU a Japonskem.
Masahito Moriyama, Minister for Education, Culture, Sports, Science and Technology of Japan 2024-04-02

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688