ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  29.03.2024 11:21:00

EU-Čína uzavřela šestý mezilidský dialog na vysoké úrovni o vzdělávání, kultuře, mládeži a sportu

Uzavření šestého mezilidského dialogu na vysoké úrovni mezi EU a Čínou

Dnes se v čínském Pekingu uskutečnil šestý mezilidský dialog na vysoké úrovni o vzdělávání, kultuře, mládeži a sportu mezi EU a Čínou. Jednalo se o první prezenční schůzi od roku 2017. Toto zasedání se konalo v návaznosti na summit EU-Čína, který se konal v Pekingu dne 7. prosince 2023, na němž se vedoucí představitelé EU a Číny dohodli, že zasedání na vysoké úrovni se bude konat v roce 2024.

Na tomto zasedání na vysoké úrovni na vysoké úrovni zastupovala Evropská komise komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Iliana Ivanovová, která spolupředsedala dialogu s členkou Státní rady Čínské lidové republiky a předsedou Všečínské federace žen Shen Yiqin.

Tématem tohoto šestého ročníku politického dialogu na vysoké úrovni bylo „spolupracovat na ekologičtější a udržitelnější budoucnosti“ a klíčovou úlohu vzdělávání při podpoře přechodu k zelenější společnosti bylo jedním z hlavních témat diskuse. Byla zdůrazněna potřeba vyváženější mobility studentů, která v období pandemie COVID-19 zaznamenala zásadní krok zpět. Komisařka rovněž zdůraznila klíčový význam zajištění otevřeného, vstřícného a inkluzivního akademického prostředí pro evropské studenty.

EU znovu zopakovala obavy, které mají i nadále negativní dopad na otevřenou akademickou výměnu, začlenění a účast institucí občanské společnosti a analytických středisek. V této souvislosti EU znovu zdůraznila ústřední význam akademické svobody a vyjádřila naději, že Čína učiní kroky ke zvrácení současných trendů.

EU a Čína dále jednaly o přímých i nepřímých nepříznivých dopadech změny klimatu na všechny formy kulturního dědictví, včetně potřeby přehodnotit způsob, jakým se dnes buduje kulturní dědictví budoucnosti. EU připomněla, že je důležité zajistit respektování a zachování kulturního dědictví v celé jeho rozmanitosti, včetně rozmanitosti příslušníků menšin. Kultura je ústředním tématem mezilidského dialogu a zdůrazňuje význam veřejné a kulturní diplomacie mezi EU a Čínou. V tomto ohledu EU znovu potvrdila, že je důležité vytvořit otevřené příznivé prostředí pro evropskou kulturní diplomacii v Číně bez cenzury nebo překážek pro výměnu mezi občanskou společností.

Dialog poskytl příležitost k výměnám o rovnosti žen a mužů v oblastech, na něž se vztahuje program na vysoké úrovni pro rozvoj. Zabývala se způsoby, jak umožnit mladším generacím hrát aktivní úlohu při podpoře společenské změny v boji proti změně klimatu a jak zajistit, aby jejich názory byly vyslyšeny. Pokud jde o sport, obě strany se shodují na tom, že je důležité, aby velké sportovní akce byly organizovány environmentálně a sociálně odpovědným způsobem. To odráží rostoucí uznání odvětví sportu v rámci EU jako součásti řešení pro splnění cílů Zelené dohody pro Evropu.

V návaznosti na dialog bude společně uspořádán seminář, na němž se sejdou zúčastněné strany z EU a Číny, s cílem prohloubit diskuse o tom, jak lze zvýšit účast žen v oblasti přírodních věd, technologií, inženýrství a matematiky (STEM).

Pozadí

V roce 2012 byl zahájen mezilidský dialog na vysoké úrovni, který je jedním z dialogů na vysoké úrovni vedených mezi EU a Čínou, spolu se strategickým dialogem na vysoké úrovni, hospodářským a obchodním dialogem na vysoké úrovni, dialogem na vysoké úrovni o životním prostředí a klimatu a digitálním dialogem na vysoké úrovni. HLPPD je fórum, na němž EU a Čína diskutují o mobilitě, vzdělávání, rovnosti žen a mužů, mládeži, sportu a kultuře.

Tyto oblasti jsou i nadále důležité pro spolupráci EU s Čínou v souladu s mnohostranným přístupem EU.

Na šestém zasedání dialogu obě strany přezkoumaly výsledky politického dialogu na vysoké úrovni od pátého zasedání a zdůraznily, že je třeba i nadále zlepšovat mezilidskou angažovanost. Partneři se dohodli, že budou pokračovat v práci a zintenzivní ji s cílem dále pokročit směrem k rovným podmínkám, za nichž může probíhat výměna nápadů a mobilita.

Quote

Šestý mezilidský dialog mezi EU a Čínou na vysoké úrovni je projevem naší vůle pokračovat ve vzájemné spolupráci navzdory náročnému geopolitickému kontextu. Jsem obzvláště potěšen, že během tohoto dialogu jsme diskutovali o tom, jak můžeme společně pracovat na zajištění lepšího výhledu pro naše mladší generace: shodli jsme se na tom, že vzdělávání, mládež, kultura a sport hrají klíčovou úlohu při zajišťování ekologičtější a udržitelnější budoucnosti.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-03-28

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688