OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  27.02.2024 14:20:00

Dominovat budou dezinformace a polarizace společnosti (MARSH)

Zpráva o globálních rizicích 2024, která vznikla ve spolupráci skupiny Zurich Insurance Group a Marsh McLennan, vychází z výhledu více než 1 400 globálních odborníků na rizika a lídrů v oblastech politiky a ekonomiky, jež byli za účelem sestavení této studie dotazováni v září 2023. Pro příští dva roky očekává 30 % globálních expertů zvýšenou pravděpodobnost globálních katastrof; pro příštích 10 let se tento podíl zvyšuje na téměř dvě třetiny.

Výhledům rizik pro rok 2024 dominují obavy z dalšího trvání krize životních nákladů a ze vzájemně propojených rizik lživých informací, dezinformací řízených umělou inteligencí a ze sociální polarizace. Souvislost mezi dezinformacemi a společenskými nepokoji bude v příštích 2 letech v centru pozornosti během voleb v několika velkých ekonomikách. Ozbrojené mezistátní konflikty patří mezi 5 největších obav pro příští 2 roky. S ohledem na řadu současných konfliktů z vývoje vyplývá, že panující základní geopolitická napětí v různých regionech a riziko klesající sociální odolnosti znamenají, že by se konflikty mohly rozšířit.

Hospodářská nejistota a klesající vývoj

Nadcházející roky budou charakterizovány pokračující hospodářskou nejistotou a rostoucími ekonomickými a technologickými mezerami. Nedostatek ekonomických příležitostí bude v příštích 2 letech na 6. místě ve výčtu rizik. V delším časovém horizontu by se mohly vytvořit překážky pro ekonomickou mobilitu, jež by vyloučily velké skupiny obyvatelstva z ekonomických příležitostí. Země ohrožené konflikty nebo státy citlivé na klima by mohly být stále více odříznuty od investic, technologií a s nimi spojeného vytváření pracovních míst. Nedostatek cest k bezpečnému živobytí může zvýšit náchylnost lidí ke kriminalitě, militarizaci nebo radikalizaci.

Planeta v ohrožení

Environmentální rizika nadále dominují rizikovému prostředí ve všech časových obdobích. Dvě třetiny globálních odborníků se obávají extrémních projevů počasí v roce 2024. Mimořádné výkyvy počasí, kritické změny zemských systémů, ztráta biologické rozmanitosti a kolaps ekosystémů, vyčerpání přírodních zdrojů a znečištění jsou 5 z 10 hlavních rizik v příštím desetiletí. Dotazovaní odborníci se však neshodli v názoru na naléhavost rizik – respondenti ze soukromého sektoru častěji než respondenti z občanské společnosti nebo z veřejného sektoru očekávali, že většina environmentálních rizik se projeví v delším časovém období. To naznačuje rostoucí riziko, že může být dosaženo nevratných bodů zvratu.

Reakce na rizika

Zpráva vyzývá politické a hospodářské lídry, aby vyhodnotili opatření k řešení globálních rizik. Doporučuje zaměřit globální spolupráci na rychlý rozvoj ochranných mechanismů proti nejničivějším disruptivním novým rizikům. Zpráva však analyzuje i další druhy opatření, která se nemusí nutně opírat o přeshraniční spolupráci. Patří mezi ně například digitální osvětové kampaně proti lživým informacím a dezinformacím s cílem posílit odolnost jednotlivců a států nebo podpora intenzivnějšího výzkumu a vývoje klimatických modelů a technologií s cílem urychlit energetický převrat (restrukturalizaci). Svou roli zde může sehrát jak veřejný, tak soukromý sektor.

John Scott, vedoucí oddělení rizik udržitelného rozvoje ze společnosti Zurich Insurance Group, k tomu podotýká: Svět prochází hlubokými strukturálními změnami v souvislosti s umělou inteligencí, změnou klimatu, s geopolitickými změnami a demografickými změnami. Proto je 92 % dotázaných odborníků na rizika v horizontu výhledu na 10 let pesimistických. Známá rizika se zostřují a objevují se nová dosud nepoznaná. Ta však nabízejí i příležitosti. Důležitou roli hrají společná a koordinovaná mezinárodní opatření, ale pro zmírnění dopadu globálních rizik jsou klíčové i lokálně zaměřené strategie. Individuální kroky občanů, firem a států mohou být hybnou silou globálního snižování rizik a přispět k lepšímu a bezpečnějšímu světu.“

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688