Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  01.04.2024 08:00:00

Rychlé peníze, dlouhé splácení

Roste finanční gramotnost, informace se šíří rychlostí blesku, nabídka finančních produktů je nepřeberná. Proto je s podivem, že mnozí neumí číst základní parametry půjček a vyberou si tu, která má obrovské náklady. Připravili jsme průvodce světem půjček.   

 

Vybírejte typ úvěru 

Na trhu je nepřeberné množství úvěrů, které jsou poskytovány bankami i nebankovními subjekty. Mají různé názvy, ale je možné rozdělit je do několika kategorií. Mezi ty s nejnižšími náklady patří zajištěné úvěry, jako například hypotéky. Jsou to účelově poskytnuté půjčky, je třeba doložit na co byly zapůjčené peníze použity. Zajištěné úvěry jsou sjednávány obvykle ve vysokém objemu finančních prostředků. Další oblíbenou kategorií jsou nejrůznější spotřebitelské půjčky. U těch není potřeba prokazovat účel, jsou krátkodobé až střednědobé a oproti zajištěným úvěrům mají vyšší náklady. Mezi nejdražší typy neúčelových úvěrů patří oblíbený kontokorent na bankovním účtu nebo kreditní karta, pokud ji nesplatíte ve vymezeném období.   

U hypotečních úvěrů se aktuálně úroková sazba pohybuje okolo 5 až 6 %, spotřebitelské úvěry mohou mít úrokovou sazbu až 20 %. Na nejdražších typech kontokorentů zaplatíte ročně navíc až 23 % z vypůjčené částky.   

 

Úroková sazba není odpověď 

Povšimněte si, že se prakticky ve všech reklamních kampaních hovoří o úrokové sazbě. Půjčky a úvěry jsou nabízeny od 0 % úroků. Proto je důležité číst pečlivě podmínky poskytnutí úvěrů a ceník poplatků. S výjimkou některých zaváděcích akcí, kdy je novým zákazníkům poskytnuta půjčka na pár tisícikorun a pár týdnů zdarma, platíte za vypůjčené peníze vždy. Nikdy neporovnávejte půjčky podle nabízené úrokové míry.   

 

Zkontrolujte důležitý ukazatel, RPSN 

Právě proto, aby spotřebitel nebyl uveden v omyl a aby si dokázal porovnat, která půjčka je výhodná, byl zaveden ukazatel RPSN. Jeho úkolem je ukázat, jak nákladná bude ve skutečnosti půjčka. Kromě jistiny a úroků zahrnuje veškeré další poplatky, které jsou s úvěrem spojeny. Ať už mají poplatky jakékoliv názvy, v RPSN musí být započteny. (S výjimkou sankcí, penále a podobných poplatků, ty se spotřebitelů netýkají při řádném splácení.)  

Pokud si půjčíte na rok 10 000 Kč, úroková sazba je 5 % a RPSN 16,5 %, pak celkem zaplatíte ne 10 500 Kč, ale 11 650 Kč. Projděte si nabídku drobných půjček pro spotřebitele. Objevíte půjčky, které mají vypsané relativně nízké úrokové sazby, ale při kontrole RPSN se zobrazí údaj převyšující tisíc procent!  

Proto je důležité porovnávat půjčky podle RPSN. Pomohou vám nejrůznější kalkulačky a srovnávače půjček, například MojeNebankovka.cz.  

 

Pozor na bonusové sazby 

Dalším úskalím půjček může být nabídka výhodné úrokové sazby pouze za splnění určitých podmínek. Například při včasném splácení nebo v případě, že uhradíte zůstatek v mnohem kratším období. Jestliže nesplníte podmínky bonusové úrokové sazby, může vám být navýšena i o desítky procent. Záleží na konkrétních podmínkách.   

Vždy se předem seznamte s kompletní dokumentací. Drobný rozdíl v úrokové sazbě může při dlouhodobém splácení znamenat desítky i stovky tisíc korun navíc.   

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688