Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  26.02.2024 12:07:24

Nový telefon si dnes lidé vybírají podle kvality fotoaparátů a plynulosti systému. Trendem je prodloužená podpora a integrace AI

smartphone ilustrační

Začátek roku se tradičně nese ve jménu představování nových technologií a inovací. V oblasti chytrých telefonů se dnes podle manažera kategorie mobilních telefonů maloobchodního prodejce DATART Romana Šubrta výrobci namísto hardwarových parametrů předhání ve funkcích, které lidem zpříjemňují jejich používání. Stále větší roli proto podle něj budou hrát funkce založené na umělé inteligenci. Lze také očekávat, že u nových zařízení bude pokračovat trend prodlužování podpory velkých aktualizací systému, který může pomoci omezit množství elektroodpadu.

Lednovým technologickým veletrhem CES pořádaným v Las Vegas každoročně vrcholí období představování nejmodernějších zařízení a technologií, které se v průběhu roku objeví v regálech prodejců elektroniky. Jedněmi z nejvýznamnějších inovací, okolo kterých se letos celý segment chytré elektroniky otáčí, jsou funkce založené na umělé inteligenci. Ta se v nějaké míře začíná objevovat také v nových chytrých telefonech. Funkce, které AI využívají, dnes přitom lidé najdou nejen v těch nejdražších, ale i v dostupnějších telefonech.

Významnou novinkou, kterou zatím primárně nabízí pouze nově představené vlajkové lodi předních výrobců, je, že díky hardwarové výbavě přímo určené pro AI dokáží část těchto funkcí uživatelům poskytovat lokálně, zcela bez připojení k internetu.

„Možnost používat pokročilé funkce telefonu založené na umělé inteligenci lokálně je v mnoha ohledech průlomová. Velká část z nich totiž doposud vyžadovala připojení k serverům výrobce. Uživatelé tak například mohou využívat automatické hlasové překladače i v místech, kde není stabilní připojení k internetu. Zároveň se ale dá očekávat, že část služeb, které telefony nedokáží samy zprocesovat, a které tak nadále musí využívat servery výrobce, může být v budoucnu nějakým způsobem zpoplatněná, podobně jako je tomu dnes u dalších AI nástrojů či streamingových platforem,“ upozorňuje Roman Šubrt, manažer kategorie mobilních telefonů DATART.

Životnost telefonů se prodlužuje

Velkým lákadlem nových vrcholových modelů chytrých telefonů, které si lidé budou moci v letošním roce pořídit, je výrazně prodloužená podpora velkých aktualizací operačního systému. Ta se v případě nových generací telefonů řady Google Pixel 8 a Samsung Galaxy S24 vyšplhala až na 7 let. Podle Romana Šubrta tak lze očekávat, že díky tomu bude nadále pokračovat trend prodlužování frekvence obměny telefonů za nová zařízení. Ta nyní globálně činí 3,6 let. Během posledního desetiletí se prodloužila o více než rok [1] .

„Prodlužování podpory aktualizací operačních systémů je dlouhodobý trend patrný u většiny značek napříč cenovými kategoriemi. Podporu delší než standardní dva roky dnes nabízí i řada dostupnějších telefonů. Zákazníci na tuto nabídku slyší a aktivně ji vyhledávají,“ popisuje Roman Šubrt a pokračuje: „Závazek poskytovat aktualizace hned 7 let by kromě prodloužení frekvence výměny telefonů měl mít pozitivní vliv i na hodnotu starších zařízení. Větší část uživatelů by tak mohla zvažovat starý telefon dále prodat. Tím by se snížilo množství stále plně funkčních telefonů končících na skládkách.“

Uživatelský zážitek na prvním místě

Právě spolehlivé softwarové funkce se postupně stávají hlavními lákadly nových modelů. Dávno pryč jsou doby, kdy se výrobci předháněli v tom, kdo svým zákazníkům nabídne větší displej s vyšším rozlišením nebo fotoaparát s více megapixely. „Chytré telefony jsou v dnešní době na konstrukčně nejvyšší možné úrovni. Mezigenerační rozdíly se tak projevují především v oblasti softwaru,“ vysvětluje Roman Šubrt.

Jedním z benefitů ustálení dříve bouřlivého vývoje hardwarových součástí telefonů je, že se dnes funkce a technologie, které bývaly doménou pouze těch nejdražších přístrojů, jako je bezdrátové nabíjení, odolnost proti prachu a vodě či rychlé nabíjení, běžně objevují i v levnějších zařízeních.

„Vnímáme, že zákazníci přestali řešit parametry, jako je výkon procesoru nebo velikost operační paměti. Jeden z mála hardwarových parametrů, na který dnes při výběru nového telefonu hledí, je velikost a výdrž baterie. Nejvíce uživatele zajímají věci, jako je kvalita pořízených fotek a možnosti jejich úpravy, plynulost celého systému či jeho provázanost s dalšími produkty v jeden funkční ekosystém,“ říká Roman Šubrt.



[1] Zdroj: https://www.sellcell.com/blog/how-often-do-people-upgrade-their-phone-2023-statistics/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688