Martin Daneš (Srovnejto)
Finanční rady  |  30.01.2024 08:26:37

Jak vybrat to pravé městské auto?

Ať se nám to líbí nebo ne, i do městského života patří auta. Jedete-li autem, nemusíte se tísnit s ostatními cestujícími v přeplněné MHD nebo mít obavu, že musíte sami jít potemnělou ulicí ze zastávky. A snadno si odvezete i velký nákup.

 Na druhou stranu, o auto je třeba se starat. K pořizovací ceně připočítejte běžnou údržbu, jako je výměna oleje, a pochopitelně tankování. Pokud ke svému bytu nemáte garáž nebo parkovací stání, občas zažijete i nervy s hledáním volného místa. Často stojíte v zácpě a parkování také něco stojí. Každé řešení má prostě své pro a proti. Pokud jste ale rozhodnuti do městského auta investovat, dobře ho vyberte, aby vám co nejlépe a co nejdéle sloužilo.

Auto do města podle vašeho stylu

Jestli jezdíte do zahraničí, asi jste si všimli, že například v Itálii nebo ve Francii jsou populární malá auta, s nimiž rychle prosvištíte ulicemi a snadno zaparkujete. Má to svůj důvod. Místní uličky jsou často úzké a krkolomné. Malá auta jsou praktická i do měst se širšími ulicemi a bulváry. Jednoduše proto, že se s nimi leckde vecpete a zaparkujete i tam, kam se rozměrné SUV nemá šanci vejít.

 Jezdit po městě v obrovském SUV není moc praktický nápad, miniaturní vozítka ale také nejsou pro každého. Možná, že často převážíte rodinu (a k tomu ještě psa), občas si chcete vyjet i za město za sportem nebo na výlet. Proto byste měli auto do města vybírat podle svého životního stylu.

 Pro začátek si proto položte několik otázek, které vám s výběrem automobilu do města pomohou:

 Jak zkušený jste řidič? Zaparkujete s velkým vozem i na malém prostoru? Umíte parkovat podélně či na místo zacouvat?

  Bude vás auto vozit hlavně po městě, nebo s ním budete jezdit do přírody, na chatu, na dovolenou?

  Co vše se musí vejít do kufru (stačí jen nákup, nebo povezete třeba i sportovní vybavení)?

  Chcete, aby mělo auto malou spotřebu? A nevadí vám menší výkon vozu?

  Chtěli byste spíše elektromobil či hybrid než auto na benzín?

  Kolik chcete do vozidla investovat? A kolik peněz vám zbude na jeho údržbu?

Velikost a výbava městského vozu

Městská auta jsou často vnímána hlavně jako malá vozidla, která nás dopraví do práce, do kina nebo na nákup. Nemusí to být ale tak docela pravda. I menší vozy mohou být komfortní, mohou mít dostatečně velký zavazadlový prostor, mohou být mrštné a dostatečně silné. Stejně tak mohou mít nadstandardní výbavu nebo důmyslné bezpečnostní prvky, jako jsou třeba přidané airbagy, které vás ochrání při střetu s jiným řidičem.

 Myslet byste měli i na to, že ve městě je často nepříjemné stáhnout si okénko, ať už kvůli hluku, nebo emisím. Proto by váš městský vůz měl disponovat klimatizací, což oceníte hlavně v létě, kdy budete potřebovat interiér ochladit. V zimě bude situace přesně opačná. Hodit se bude elektrické rozmrazování oken, abyste je nemuseli každý den škrábat. Samozřejmostí by měly být zimní pneumatiky. Další výbavu vozidla pak volte podle svého životního stylu.

 Pochopitelně byste neměli zapomenout ani na povinnou výbavu auta danou zákonem (lékárnička, hasicí přístroj, tažné lano, náhradní žárovky a pojistky, výstražný trojúhelník a tak dále). Povinnou výbavu nepodceňujte ani při krátkých jízdách po městě.

A jaké auto tedy vybrat?

A víte co, ono je to nakonec jedno. Evropské i asijské automobilky nabízejí širokou škálu malých vozů, i když výběr v této kategorii je trochu menší než třeba u SUV. I v kategorii malých aut najdete elektromobily nebo vozy s hybridním pohonem. Ať už zvolíte třeba Fiat 500e, Toyotu Aygo X, nebo v Česku oblíbený Hyundai i10, chybu neuděláte.

 Vždy je ale třeba mít na paměti, že městský provoz klade na osobní automobily specifické požadavky – zpravidla jezdí na kratší vzdálenosti, často musejí zvládnout zátěž popojíždění v zácpách. Na druhou stranu jsou menší vozy snadnější na ovládání i údržbu a také na ně získáte levnější pojištění, tedy povinné ručení.

Martin Daneš

Zkušený odborník na oblast pojištění, který téměř deset let působil ve slovenské Union pojišťovně, kde vykonával i pozici ředitele pro český trh. Od května 2021 se stal součástí týmu Skupiny Srovnejto. Zde vede všechny produkty pojištění a zastává funkci ředitele divize pojištění. Díky svým bohatým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače osobních financí a vyhledávaným odborníkem na pojišťovacím trhu.



Skupina Srovnejto

Skupina Srovnejto se zaměřuje na poradenství a kompletní sjednávání produktů pro oblast rodinných financí, ať už je to pojištění od povinného ručení až po pojištění domácnosti, energie nebo mobilní tarify. Její služby doposud využily na slovenském i českém trhu více než 3 miliony uživatelů, kteří si prostřednictvím webů Srovnejto.cz, ePojisteni.cz, Tarifomat.cz, Pujcky.cz, Porovnajto.sk a  Superpoistenie.sk snadno a rychle snížili své životní náklady.

Více informací na https://www.srovnejto.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688