Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  19.12.2023 09:02:16

Bank of Japan nepřekvapila. Zvýšení japonských sazeb má podmínky

Bank of Japan nepřekvapila. Zvýšení japonských sazeb má podmínky

Jan Berka
09:02 19. prosince 2023

Klíčové body

  • Bank of Japan ponechala sazby i cílení výnosové křivky beze změny.
  • Podmínky úpravy japonské měnové politiky zahrnují především vyšší růst mezd.
  • Rizikem silnějšího jenu bude globálně slabý dolar a úpravy politiky Bank of Japan.
Zdroj: Depositphotos

Bank of Japan se nakonec o překvapení k závěru roku 2023 nepostarala. Zmínky o úpravě měnové politiky jsou však čím dál častější. Mají několik podmínek, které budeme pečlivě sledovat zejména během prvního čtvrtletí roku 2024. Kombinace globálně slabšího dolaru a upravené japonské měnové politiky bude rizikem silnějšího jenu.

Japonské sazby zůstávají v záporu, režim cílení výnosové křivky s cílem desetiletého výnosu na 0 % s horní flexibilní hranicí tolerančního pásma na 1 % ponechám. Doprovodný komentář zmiňuje inflaci nad cílem během fiskálního roku 2024, pozvolný růst jádrové inflace a ekonomiku dle výhledu mírně nad potenciálem. To lze hodnotit jako mírně proinflační komentář, který však přišel v prostředí, kdy ekonomika vykázala během třetího čtvrtletí mezikvartální pokles a inflace v posledních dvou měsících klesla, byť se stále drží nad úrovní cíle.

Banka zmiňuje pečlivé sledování vývoje mezd. Z japonské ekonomiky přichází poměrně často zmínky o tom, že růst mezd by po jarních mzdových vyjednáváních mohl překonat ten loňský, který byl nejvyšší za posledních zhruba třicet let. Čím dál silnější položkou navyšující mzdy je právě inflace (levý graf), k čemuž přispívá i trend rostoucích inflačních očekávání (pravý graf). Pokud budou loňská čísla překonána a aktualizovaná prognóza ukáže výhled inflace na měnověpolitickém horizontu na/nad úrovní cíle, cesta ke zvýšení sazeb bude volná.

Zdroj: Bank of Japan
Zdroj: Bank of Japan

Guvernér Bank of Japan Ueda na tiskové konferenci uvedl, že případná měnověpoltická změna by mohla mít jistý prvek překvapení. Trhy by však měly být do jisté míry schopné ji předvídat. Čím dál častější zmínky o potřebě opuštění režimu záporných sazby by mohly být signálem jasnějších poptávkou tažených proinflačních tlaků. Zde Ueda naráží na fakt, že jen za poslední měsíc po vyšších sazbách volali nejen zástupci finančních, ale i nefinančních podniků. Platí však, že jakmile by centrální banka ukončila prostředí sazeb po nulou, měnová politika by byla stále akomodativní.

Ueda dále zdůraznil, že existuje malá šance na to, aby Bank of Japan s předstihem otevřeně avizovala zvýšení sazeb. Na lednovém zasedání se rozhodne dle všech dostupných informací. Kurz japonského jenu oslabil, japonské výnosy klesají. Můžeme si ale trochu zaspekulovat.

Pokud by dnes Bank of Japan bývala překvapila, stalo by se tak v ideálním prostředí. Zejména by šlo o dluhopisový trh, který si díky trendu, jenž nastartoval minulý týden Fed, prošel poklesem výnosů. Při zvýšení úroků bychom mohli čekat, že se tento trend alespoň krátkodobě otočí. Navíc s efektem přelití na jiné bondové trhy, včetně amerického, z důvodu možné repatriace kapitálu. Nehledě na levnější kurzové zajištění, resp. výhled jeho dalšího vývoje.

Kurz jenu by pravděpodobně citelně zpevnil, jelikož sázka na zvýšení sazeb v prosinci byla menšinová. Otázkou je, jako moc centrální banka touží po opačném „extrému“ oproti předchozím měsícům, zejména s ohledem na protiinflačnost silnějšího kurzu. Aktuální situace ji s velkou pravděpodobností vyhovuje, především pokud jde o snížení spekulativních pozic na oslabení jenu.

Překvapení Bank of Japan se tak posouvá do příštího roku. Podmínky opuštění režimu záporných sazeb jsou poměrně jasné, bude ovšem potřeba sledovat i vývoj v zahraničí, s důrazem na kondici evropské a americké ekonomiky a tamních sazeb. První polovina příštího roku může přinést změny. Jednak může jít o opuštění cílení výnosové křivky, stejně tak o vyšší sazby. Nešlo by však po proces, který máme za sebou u ECB a Fedu. Bank of Japan by postupovala velmi opatrně, což by znamenalo úrovně sazeb na nule, případně jen velmi mírně nad ní.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0929 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 102,57 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0865 do 1,0990 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,49 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,41 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,42 až 24,62 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,34 do 22,61 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:23  RBI: Odstoupení od akvizice podílu v Strabag SE Research (J&T BANKA)
Čt 11:21  BMW: 1Q zklamalo provozní marží, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)
Čt 11:14  ČNB v březnu opět uprodala devizy za 300 mil. EUR Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688