Okénko BIG EXPERT  |  11.12.2023 14:02:23

Inflace sice brzdí, ale zůstává vysoko

Český statistický úřad dnes zveřejnil inflaci za listopad. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 % a meziročně o 7,3 %, což bylo o 1,2procentního bodu méně než v říjnu. To je dobrý výsledek.

V říjnu ceny vyskočily kvůli tomu, že před rokem byl zaveden tzv. Úsporný balíček, který pohnul s cenovou základnou, což inflaci zkreslilo, zkresluje, a ještě zkreslovat bude. „Normální“ inflaci uvidíme až v lednu. Do té doby budeme mít čísla zkreslená.

Pro mě přinesla dnešní statistika tři klíčové informace:

1) Bez započtení vlivu „Úsporného tarifu“ do indexu spotřebitelských cen v roce 2022 by meziroční cenový růst dosáhl hodnoty 4,7 %. To znamená, že jsme na správné trajektorii a že inflace klesá. Povídání o tom, jak to dělá ČNB špatně, bylo od mnohých komentátorů v minulých měsících účelové a šlo jen o snahu poškodit guvernéra. Podle mě dělá a dělal svou práci správně.

2) Vzhledem k tomu, že jsou dnes zveřejněná čísla skoro o tři procentní body vyšší, než by měla, nelze je mezinárodně srovnávat. Nicméně jsem si jistý, že vyjde řada článků ve stylu: „Podívejte se, jak jsme na tom špatně, a přitom kdybychom měli euro, byli bychom na tom dobře.“ To jsou zkrátka politické a ekonomicky špatné komentáře.

3) Oslabení meziročního cenového růstu bylo zaznamenáno ve většině oddílů spotřebního koše, nejvýraznější pak u potravin a bydlení. V oddíle doprava ceny meziročně klesly, a to především díky nižším cenám pohonných hmot. To je pro mě signál, že ceny ještě poklesnou.

Podle mě nejsou dnešní statistiky zdaleka tak zajímavé, jako budou ty, které vyjdou za leden. Ty ukážou, kde bude inflace v roce 2024. Od lednové statistiky se totiž v dalších měsících už moc nevzdálíme.

Původně přitom mnozí očekávali, že se už v lednu přiblížíme k 2 %, jenže do hry vstoupili lobbisté a ti tlačí ceny v roce 2024 nahoru. Zdraží tedy nejen elektřina, ale i voda, potraviny a mnoho dalších položek.

Lednové přecenění ceníku nebude tedy běžné, ale vyšší, což podle mě povede k tomu, že v lednu nepoklesne inflace tak výrazně, jak mnozí a asi i většina předpokládala. Hrozí proto, že snížení úrokových sazeb, které se před dvěma měsíci zdálo zaručené, zaručené nebude, a naopak se možná odsouvá.

Diskuse o tom, zda i přes snížení DPH zdraží potraviny o pět či deset procent, povede k sebenaplnění. Tato diskuse vůbec není tržní a vůbec není zdravá. Normální by bylo, že by jednotlivé řetězce individuálně zdražily o různé částky u různých položek. To, že to jde hromadně, zavdává otázky, zda to není práce pro antimonopolní úřad.

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688