Zákony a právo  |  05.12.2023 14:53:04

Tisíce firem musí do konce roku upravit staré smlouvy. Pokud nevyhoví zákonu o významné tržní síle, hrozí jim vysoké pokuty

Od tohoto roku začala platit novela zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů. Zatímco dříve tento zákon platil pouze pro ty největší potravinářské řetězce, nyní dopadá na celou řadu firem působících v zemědělství či potravinářství. Podle analýzy ze začátku roku, na které se podílela mezinárodní advokátní kancelář Noerr, musí nová pravidla dodržovat přes 2200 společností. Jak upozorňuje partner mezinárodní advokátní kanceláře Noerr Petr Hrnčíř, tyto firmy musí do konce tohoto roku upravit všechny stávající smlouvy tak, aby nové právní úpravě odpovídaly. Jinak jim hrozí pokuty až 10 milionů korun nebo 10 % z čistého obratu.

„Novela absolutně změnila pohled na to, kdo tou významnou tržní silou skutečně je. Zatímco dříve zákon mířil na několik velkých maloobchodních řetězců s ročním obratem nad 5 miliard , nově od tohoto roku se tato hranice snížila na pouhé 2 miliony EUR (přibližně 49 milionů ), a zároveň se zahrnul celý zemědělský a potravinářský řetězec. Přestože tyto firmy mají povinnost od 1. ledna 2023 všechny nové smlouvy uzavírat tak, aby odpovídaly nové právní úpravě, je stále možné, že některé z nich zapomněly upravit dříve uzavřené smlouvy tak, aby byly s novelou zákona v souladu. Přechodné období přitom trvá jen do konce tohoto roku,“ říká advokát a lokální partner mezinárodní advokátní kanceláře Noerr Petr Hrnčíř.

Zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, byl přijat za účelem omezení možnosti zneužívat postavení silnější smluvní strany v dodavatelsko-odběratelských vztazích. Původně se tento zákon vztahoval pouze na největší hráče na trhu, po poslední novelizaci se však dotkl velké části firem v těchto oborech. Pokud měla společnost k 31. 12. 2022 roční obrat nad 2 miliony EUR (přibližně 49 milionů ) a působí v zemědělském či potravinářském řetězci, musí při těchto obchodech kontrolovat, zda svého dodavatele neomezuje. Obrat se přitom nemusí nutně počítat pouze za jednu společnost, v případě propojených osob se počítá za celou skupinu, obdobně se postupuje u aliancí dodavatelů či odběratelů. Do částky obratu se také podle zákona započítávají všechny tržby, tedy nikoliv pouze ty z prodeje zemědělských produktů a potravinářských výrobků.

Dodržení pravidel obnáší například povinnost předchozí písemné smlouvy s dodavatelem, maximální určenou dobu splatnosti faktur a mnoho dalších zákazů a příkazů ohledně nastavení obchodních vztahů, ve kterých není snadné se bez právní pomoci zorientovat. „Nedodržení pravidel přitom může znamenat výrazné pokuty, a to až do 10 milionů korun nebo 10 % z čistého obratu odběratele s významnou tržní silou,“ doplňuje advokát a lokální partner mezinárodní advokátní kanceláře Noerr Petr Hrnčíř.

Advokátní kanceláři Noerr

Mezinárodní advokátní kancelář Noerr je jednou z nejdéle působících mezinárodních advokátních kanceláří v Česku. Nabízí své služby předním mezinárodním, regionálním i českým společnostem. Noerr má silné postavení nejenom v Německu, ale také v regionu střední a východní Evropy, kde kancelář zastupuje více než 100 právních a daňových poradců. Pražská kancelář byla založena již v roce 1990 a přes 30 let radí zahraničním i lokálním klientům v souvislosti s jejich činností v České republice. Zaměřuje se především na poradenství v oblasti fúzí a akvizic, korporátního práva, bankovnictví a financí, restrukturalizace a insolvence, soudních sporů, nemovitostí a pracovního práva.

Více informací na: www.noerr.com/en

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688