Tomáš Skolek (TomSkolek)
Bydlení  |  04.12.2023 08:47:01

Počet dlužníků v podnájmech vzrostl meziročně o 13 procent

dluhy v podnájmu

Počet lidí, dlužících majitelům nájemních bytů, vzrostl meziročně o 13,4 procenta. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o 2 800 nemovitostí v hodnotě přesahující 18 miliard korun. Výsledek bere v potaz všechny dlužníky, kteří mají nezaplacené závazky vyšší než 1 000 korun, a to více jak 30 dnů po splatnosti. Meziroční růst počtu dlužníků by měl být zároveň signálem pro majitele, aby zájemce o bydlení prověřovali ještě bedlivěji než dříve. 

Na růst neplatičů a fluktuaci podnájemníků upozorňovala společnost UlovDomov.cz už loni. Data společnosti ke konci loňského roku ukazovala, že během několika měsíců závěru roku 2022 se zvýšil počet podnájemníků s problematickým placením. Z dostupných dat vyplynulo, že panovala 75% pravděpodobnost, že se u bytu bude měnit v průběhu roku osazenstvo. Ve 2 % případů pak museli majitelé neplatiče nájmů vystěhovat. S každým desátým podnájemníkem bylo třeba řešit pozdní úhradu platby nájmu nebo dokonce déle trvající dluh. 

Aktuální data porovnávající posledních 12 měsíců se stejným obdobím před tím nepřinesla sice tak dramatické výsledky, ovšem stále upozorňují na rostoucí počet dlužníků. „Když jsme se podívali na počet podnájemníků, kteří mají více jak 30 dnů po splatnosti nezaplacené závazky vyšší než 1 000 korun, data nám ukázala hodnotu 12,26 %, uvedl Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz ke statistikám za posledních 12 měsíců. „Při porovnání stejných parametrů před rokem bylo procento dlužících podnájemníků 10,81 %, což představuje 13,4% meziroční růst,“ dodal Michal Hrbatý s tím, že tato statistika může být dále snížená oproti majitelům, kteří si své podnájemníky vybírají sami a neověřují důkladně jejich platební schopnost a morálku. 

Rostoucí počet dlužníků by měl pro majitele bytů znamenat výstražný signál a vést k důkladnému prověřování zájemců o bydlení. Pokud zájemce projde prvotním sítem pozitivních nebo naopak podezřelých známek chování, měl by si majitel zjistit jeho celé jméno, datum narození a bydliště. Díky těmto údajům je možné zájemce o bydlení prověřit nejen na sociálních sítích (Facebook, Twitter, LinkedIn), ale také v mnoha evidencích a rejstřících. Například služba Prověření rizikovosti osob od UlovDomov.cz kontroluje 6 rejstříků v České a 9 v Slovenské republice. „Měsíčně prověříme okolo 1 800 osob a tento počet se každým rok zvyšuje. Více než každý 5. zájemce má záznam v některém z prověřovaných rejstříků,“ upozornil Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz. „Účelem tohoto prověřování není zasahování do soukromí jednotlivých nájemníků, ale předcházení nepříjemnostem s neplatiči. Tento princip je zcela standardní v západních zemích a pomáhá pečlivě najít vhodného nájemníka,“ vysvětluje Michal Hrbatý.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688