ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.12.2023 08:00:00

Komise vítá politickou dohodu o aktu o kybernetické odolnosti

Politická dohoda o aktu o kybernetické odolnosti

Komise uvítala politickou dohodu, jež byla včera uzavřena mezi Evropským parlamentem a Radou o aktu o kybernetické odolnosti, který Komise navrhla v září 2022.

Akt o kybernetické odolnosti je prvním právním předpisem svého druhu na světě. Zlepší úroveň kybernetické bezpečnosti digitálních produktů ve prospěch spotřebitelů a podniků v celé EU, neboť zavádí přiměřené povinné požadavky na kybernetickou bezpečnost pro veškerý hardware a software, od dětských chůviček, inteligentních hodinek a počítačových her až po firewally a routery. Produkty s různou úrovní rizika budou mít odlišné bezpečnostní požadavky. Posouzení třetí stranou bude podléhat méně než 10 % produktů.

Díky tomuto novému nařízení budou muset být všechny výrobky uváděné na trh EU kyberneticky bezpečné. Jedná se o zásadní krok v boji proti rostoucí hrozbě ze strany pachatelů kybernetických trestných činů a dalších nepřátelských subjektů.

Jakmile bude akt o kybernetické odolnosti zaveden, budou muset výrobci hardwaru a softwaru provádět opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti v průběhu celého životního cyklu výrobku, od jeho návrhu a vývoje až po zachování bezpečnosti po jeho uvedení na trh. Softwarové a hardwarové produkty opatřeny označením CE, které vyjadřuje jejich soulad s požadavky nařízení, a proto mohou být prodávány v EU.

Zákon rovněž zavede zákonnou povinnost výrobců poskytovat spotřebitelům včasnou bezpečnostní aktualizaci během několika let po nákupu. Toto období musí odrážet dobu, po kterou se předpokládá, že se výrobky budou užívat.

Prostřednictvím těchto opatření umožní nový akt uživatelům činit informovanější a bezpečnější rozhodnutí, neboť výrobci se budou muset stát transparentnějšími a odpovědnějšími za bezpečnost svých výrobků.

Další postup

Uzavřenou dohodu musí nyní Evropský parlament a Rada formálně schválit. Jakmile bude akt o kybernetické odolnosti přijat, vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku.

Po vstupu v platnost budou mít výrobci, dovozci a distributoři hardwaru a softwaru 36 měsíců na to, aby se přizpůsobili novým požadavkům, s výjimkou omezenější jednadvacetiměsíční odkladné lhůty v souvislosti s povinností výrobců podávat zprávy.

Souvislosti

Kybernetická bezpečnost je jednou z hlavních priorit Evropské komise. Musíme přijmout důrazná opatření k tomu, abychom zabezpečili naše digitální produkty, jak software, tak hardware.

Akt o kybernetické odolnosti vychází ze strategie kybernetické bezpečnosti EU z roku 2020 a ze strategie bezpečnostní unie EU z roku 2020 a byl oznámen v projevu o stavu Evropské unie v roce 2021 v rámci plánu na vybudování Evropy připravené na digitální věk. Doplní stávající právní předpisy, konkrétně rámec NIS2 přijatý v roce 2022.

V minulém roce se počet útoků v dodavatelském řetězci softwaru ztrojnásobil a každodenně jsou malé podniky a klíčové instituce, jako jsou nemocnice, předmětem kybernetické kriminality. Každých 11 sekund je organizace zasažena ransomwarovým útokem, jehož náklady se odhadují na 20 miliard eur ročně. Jen v roce 2021 byli pachatelé kybernetických trestných činů schopni hackovat zařízení a zahájit přibližně 10 milionů útoků distribuovaným odmítnutím služby (DDoS) po celém světě, což znemožnilo uživatelům přístup k internetovým stránkám a on-line službám.

Další informace

Akt o kybernetické odolnosti

Návrh aktu o kybernetické odolnosti

Akt o kybernetické odolnosti – otázky a odpovědi (aktualizace)

Infopřehled: Akt o kybernetické odolnosti

Posouzení dopadů Akt o kybernetické odolnosti

Quote

Spotřebitelé se musí s výrobky dostupnými na trhu EU cítit bezpečně. Akt o kybernetické odolnosti, který byl dnes schválen, zajistí, aby digitální produkty, které používáme doma a na pracovišti, splňovaly přísné normy kybernetické bezpečnosti. Ti, kteří tyto výrobky uvádějí na trh, musí nést odpovědnost za jejich bezpečnost.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-11-30

Bezpečnost všech výrobků v oběhu v EU byla vždy prioritou a úspěchem. Aktem o kybernetické odolnosti zaplňujeme mezeru dokončením bezpečnostních pravidel tak, aby se ochrana již od návrhu vztahovala na všechny výrobky, které se dostanou ke spotřebitelům a uživatelům v EU. Nová pravidla vyžadují, aby byl každý vzájemně propojený produkt prodávaný v EU kyberneticky bezpečný a zajistil větší bezpečnost našich podniků a domácností.
Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života 2023-11-30

Vítám dohodu uzavřenou mezi Parlamentem a Radou ohledně tohoto důležitého nařízení, které mé útvary předložily. Tento akt zaručuje, že digitální zařízení v EU ztělesňují silnou kybernetickou bezpečnost od jejich koncepce po celou dobu jejich životního cyklu. Tato kybernetická bezpečnost má již od návrhu zásadní význam pro bezpečnost spotřebitelů i celé společnosti.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-11-30

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688