ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  27.02.2024 18:49:00

Komise vítá předběžnou dohodu o modernizaci inspekcí lodí a dohledu nad nimi

Modernizace inspekcí lodí a dohledu nad nimi

Komise vítá dnes dosaženou politickou dohodu mezi Evropským parlamentem a Radou o aktualizaci požadavků na státní přístavní inspekci plavidel vplouvajících do přístavů EU a o požadavcích státu vlajky na obchodní plavidla registrovaná v členských státech EU.

Pokud jde o směrnici o státu vlajky, spolunormotvůrci se dohodli na začlenění příslušných pravidel Mezinárodní námořní organizace (IMO) (mezinárodní předpis o nástrojích, neboli předpis III) do práva EU. Tím se zajistí, že tato pravidla mohou být prosazována na lodích plujících pod vlajkou členských států EU. Členské státy budou rovněž muset každoročně provádět dohodnutý počet inspekcí státu vlajky a zajistit digitalizaci zákonných lodních osvědčení členských států, což následně usnadní inspekce státu přístavu.

V dohodě o státní přístavní inspekci bude právo EU sladěno s IMO a Pařížským memorandem o porozumění o státní přístavní inspekci, pokud jde o požadavky týkající se organizace a provádění státních přístavních kontrol. Členské státy se rovněž dohodly, že zavedou dobrovolný režim státní přístavní inspekce pro větší rybářská plavidla a zvýší význam environmentálních požadavků státní přístavní inspekce tím, že upraví rizikový profil lodě používaný k výběru lodí k inspekci. Revidovaná směrnice rovněž stanoví elektronická lodní osvědčení, která inspektorům umožní lépe se připravit před inspekcemi, a zaměří se spíše na dodržování platných pravidel ze strany lodí než na přezkum dokladů, jakmile jsou na palubě.

Státní kontrola státu vlajky a státní přístavní inspekce jsou důležitými nástroji, pokud jde o širokou škálu otázek souvisejících s lodní dopravou, jako je námořní bezpečnost, ochrana životního prostředí, jakož i pracovní podmínky na palubě.

Evropská agentura pro námořní bezpečnost bude podporovat provádění nových ustanovení tím, že bude poskytovat odbornou přípravu a technickou podporu, jakož i nezbytné nástroje IT pro správní orgány vlajky i státní přístavní inspekce.

Další kroky

V návaznosti na dnešní politickou dohodu musí být konečná znění nyní formálně přijata. Jakmile Evropský parlament a Rada tento proces dokončí, budou nová pravidla zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost o 20 dní později. Členské státy budou mít 30 měsíců na provedení směrnic ve vnitrostátním právu.

Pozadí

Návrhy předložila Komise v červnu 2023 jako součást balíčku týkajícího se námořní bezpečnosti. Jak je stanoveno v Zelené dohodě pro Evropu, ve strategii pro inteligentní a udržitelnou mobilitu a v akčním plánu pro nulové znečištění, je Komise odhodlána nasměrovat lodní dopravu na cestu k nulovým emisím, znečištění a nehodám.

Quote

Díky dnešním dohodám budou členské státy lépe vybaveny ke sledování a inspekcím lodí – jak vlastních, tak lodí vplouvajících do jejich přístavů. Díky sdílení digitálních informací mezi správními orgány získají účinnost a budou těžit z pokračující podpory agentury EMSA, a to prostřednictvím odborné přípravy nebo základní digitální infrastruktury pro sdílení výsledků inspekcí. EU již má nejpřísnější normy námořní bezpečnosti na světě a nemůžeme být spokojeni. Moderní režimy státní přístavní inspekce vlajky a státní přístavní inspekce zajistí, že naše moře budou v budoucnu bezpečná a čistá.
Adina Văleanová, komisařka pro dopravu 2024-02-26

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688