Redakce (Bydlet.cz)
Hypotéky  |  22.11.2023 14:02:59

Až o 90 % větší objem hypoték než vloni. Češi mají o vlastní bydlení zájem, stavebnictví je ale v krizi

Ještě před rokem se Čechům do uzavření hypotéky moc nechtělo. Základní úroková sazba České národní banky totiž mezi lety 2021 a 2022 vystoupala z 3,5 procenta na dvojnásobek. Teď se lidé k touze po vlastním bydlení vrací. Průměrná sazba hypoték se totiž od meziročního skokového nárůstu v letech 2020 a 2022 dostala na úroveň lehce nad šesti procenty, objem poskytnutých úvěrů v porovnání s loňskem vzrostl o 90 procent na 13 a půl miliardy korun. Na opačné straně barikády hlásí problémy segment stavebnictví, který se potýká s poklesem výroby i výrazně nižším odbytem stavebních hmot, než tomu bylo vloni.

České banky a spořitelny poskytly v září tohoto roku hypoteční úvěry za přibližně 13 a půl miliardy korun, což je meziroční nárůst o 90 procent. Ukazují to statistiky České bankovní asociace Hypomonitor. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v září ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta, a byla tak nejníže od července 2022.

Lidé se tak k hypotékám po více než roční pauze opět vrátili, při pořizování vlastního bydlení ale musí častěji sáhnout k výrazným kompromisům. Mnoho lidí se středními příjmy se dostává do situace, kdy jim v touze po vlastním bydlení překáží jejich ekonomická situace. „Klíčovým faktorem je hlavně nejistota a vyšší inflace, která zapříčinila růst cen stavebních materiálů, a především stavebních prací, a to v některých případech až o 100 %. Lidé tedy musí někde ušetřit, například tím, že si koupí menší pozemek, postaví menší dům, anebo koupí pozemek v levnější lokalitě či zvolí levnější formu domu,“ potvrzuje Tomáš Petrů spolumajitel společnosti NEMO Report, která poskytuje komplexní prověřování rizik u nemovitostí.

Pokles stavebních poptávek až o polovinu

Na jedné straně zvýšený zájem o bydlení, na té druhé krize ve stavebnictví. Pokles české stavební produkce je podle listopadové analýzy CEEC Research větší, než je její průměr v Evropě. Stavební výroba na území starého kontinentu totiž aktuálně vykazuje mírný nárůst o půl procenta. V uplynulých měsících stavebnictví meziročně ztrácelo ve většině evropských zemí. Zamrzlý je především sektor výstavby rezidenčního bydlení. V Česku se za letošní tři čtvrtletí podle dat ČSÚ začalo stavět 27 304 bytů, což bylo meziročně o 14,6 procenta méně. Od začátku roku se dokončilo 25 957 bytů, což znamenalo meziroční pokles o 3,5 procenta.

Lépe na tom nejsou ani rodinné domy, zatímco loni se během prvního pololetí začalo stavět asi jedenáct a půl tisíce rodinných domů, letos jich bylo za stejné období jen lehce přes sedm a půl tisíce. Jedná se zhruba o třetinový pokles. „České stavebnictví se nachází, mírně řečeno, v útlumu. Oproti loňskému roku, kdy se poptávka začala propadat, registrujeme mírný nárůst u stínicí techniky, oken i dveří. Naopak pokles je vidět u garážových vrat. Poptávky na celé domy chodí stále, ale je jich méně a převažují rekonstrukce,“ popisuje Petr Přichystal ze společnosti Lomax, která patří mezi přední výrobce garážových vrat v České republice. 

Negativní předpověď do budoucna

V segmentu výrobců stavebních hmot firmy hlásí výrazný pokles fyzických objemů, obratů a hospodářských výsledků, meziročně v rozsahu desítek procent. „Jedná se o alarmující zprávu pro české stavebnictví do budoucna. V některých segmentech, např. u zdicích materiálů, snížení odbytu překračuje 30 %. To je velmi vážný signál do dalších měsíců. S časovým zpožděním se tato situace může negativně promítnout do takřka celého stavebního trhu,“ říká v tiskové zprávě Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví. „Připadá mi, jako by byli u nás všichni přezásobení. Možná je to dozvuk koronavirové pandemie, kdy se lidé snažili ušetřené finanční prostředky investovat nebo jinak zhodnotit,“ doplňuje Přichystal.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688