Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  16.11.2023 10:30:07

Pilulka: Tržby za tři čtvrtletí 2023 meziročně níže o 13%, nákladové úspory očekávány nadále kolem 100 mil. Kč

Pilulka Lékárny dnes před otevřením trhu oznámila, že za první tři čtvrtletí letošního roku poklesly tržby13% na 1,58mld. , zejména kvůli omezení spolupráce s benefitními společnostmi v ČR (dopad 195 mil. ), dále měl vliv mírný pokles tržeb na Slovensku a nižší prodeje služeb, které jsou spojené s objemem prodejů, a také meziroční snížení počtu vlastních lékáren. Online tržby nebenefitního charakteru v ČR vykázaly růst o 62 milionů . V letošním roce firma očekává negativní vliv poklesu tržeb z benefitních programů o 300 mil. , a v příštím roce očekává další pokles vzhledem k rozhodnutí dalšího omezení tržeb firmy z benefitních programů kvůli plánované změně daňové podpory benefitních programů v ČR.

Firma oznámila dokončení hlavní fáze restrukturalizace, zaměření na snížení nákladů. V roce 2023 je očekáván pozitivní dopad do hospodaření 17 mil. , v roce 2024 je pak plánován až na 85 mil. . Vedle dříve oznámeného ukončení působení v Rumunsku a snížení počtu zaměstnanců (cca o 100 resp. čtvrtinu), Pilulka nově uvedla, že utlumuje aktivity v Maďarsku, kam oznámila expanzi loni na podzim a vedle toho také ukončila provoz centrálního skladu v Olomouci, jež byl otevřen loni. Logistika v ČR tak bude sjednocena zpět do distribučního centra v Praze - Horních Počernicích.

Pilulka rovněž oznámila zvýšení základního kapitálu o cca 1,4% úpisem nových akcií ze strany bývalých zaměstnanců (na základě zaměstnaneckého opčního programu schváleného v roce 2022). Firmav prohlášení uvedla, že vedle účasti v SPO se hlavní akcionáři společnosti již dříve zavázali k aktivní pomoci v případě potřeby posílení kapitálu společnosti.

Zveřejněná čísla ukazují, že pokles tržeb jde hlavně na vrub útlumu tržeb z benefitů, které se firma podle svého vyjádření sama rozhodla snižovat. Zatímco mírný růst „nebenefitních“ online tržeb by byl podstatně lepší výsledek oproti poklesu celkové e-commerce v ČR kolem 11%. Očekávané nákladové úspory jsou víceméně v souladu s dříve oznámeným plánem na dosažení úspor až 100 mil. ročně. Nově oznámený útlum aktivit v Maďarsku a opuštění skladu v Olomouci ilustrují silnou přeorientaci vedení na zvýšení ziskovosti firmy.  

Informace hodnotíme celkově mírně pozitivně, nicméně absence zveřejnění EBITDA výsledku se patrně nebude trhu líbit. Pozitivně vidíme zejména potvrzení výhledu na očekávané nákladové úspory, jež by měly dle našich odhadů pomoci firmě do solidní provozní ziskovosti. Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688