Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zákony a právo  |  16.11.2023 10:51:49

Regulace crowdfundingu odstartovala. Licenci získaly jen tři české platformy, další zůstaly v šedé zóně

crowdfunding ilustrační

V listopadu skončilo přechodné období, během kterého mohly crowdfundingové firmy podnikat i bez licence. Pořídit si ji musely platformy provozující úvěrový nebo investiční crowdfunding, oblíbený charitativní nebo odměnový crowdfunding novému nařízení nepodléhají. Podle veřejných zdrojů získaly povolení pouze tři subjekty – Investown, Roier a Fingood. Ty tak mohou ve své činnosti plně pokračovat a nabízet nové možnosti skupinového financování. Podle expertů na právo v oblasti fintechu a startupů z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr je zbytek trhu nyní v komplikované situaci. Velký počet platforem se navíc ocitl v „šedé zóně“ a hrozí jim vysoké pokuty od České národní banky (ČNB). Ta přitom letos pokutou udělenou jednomu z poskytovatelů jasně ukázala, že na dodržování pravidel crowdfundingu bude opravdu pečlivě dohlížet a bude chtít trh od šedé zóny crowdfundingových poskytovatelů vyčistit.

„Kdo nyní nemá povolení ČNB a spadá do působnosti nařízení, nesmí na své platformě zveřejňovat žádné nové nabídky skupinového financování a musí také ukončit ty stávající. Může pouze spravovat stávající smlouvy týkající se již ukončených nabídek. Licenci zatím mají jen tři české subjekty. Vzhledem k tomu, že ČNB v tomto roce jednoznačně ukázala, že chce mít trh pod kontrolou a nebude se bát udělovat pokuty, je otázka, jak budou fungovat zbývající platformy – zda svou činnost ukončí, nebo se přesunou do šedé zóny. Právě na tu si ale podle nás ČNB posvítí,“ říká Luděk Chvosta, partner mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Za neoprávněný provoz crowdfundingové platformy hrozí pokuta 13.230.000 nebo 5 % z ročního obratu, pokud je taková částka vyšší. Do působnosti nařízení jednoznačně spadají například i platformy Ocollo, Fundlift, Invester nebo Penězdroj, které zatím povolení nezískaly. Naopak řada českých platforem není jednoznačně představitelem úvěrového nebo investičního crowdfundingu. „Šedou zónou“ jsou z pohledu nové regulace investice do tzv. participací na úvěrech. Spadají sem například crowdfundingové platformy Upvest, Crofungo, Rentier, Bondster, Ronda Invest, Nafirmy, Sypeto nebo BrikApp. Tyto platformy sice nemusí mít povolení ČNB podle nařízení o crowdfundingu, vystavují se ale riziku postihu za provozování pokoutného investičního fondu.

„Jednomu z provozovatelů takové platformy udělila letos v lednu ČNB pokutu jeden milion korun, protože podle ní tento crowdfundingový obchodní model naplňuje znaky kolektivního investování a je k němu zapotřebí speciální licence podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Pokutovaná platforma se následně transformovala. Každý crowdfundingový provozovatel modelu postaveného na participacích by měl skutečně zvlášť důkladně zrevidovat, co vlastně dělá. Vzhledem k tomu, že pokuty za pokoutný investiční fond mohou být až 150 milionů nebo 10 % z obratu, dávalo by smysl, aby se tyto platformy raději přetransformovaly na úvěrový crowdfunding a získaly příslušnou licenci,“ vysvětluje expert na právo v oblasti fintechu a startupů Filip Murár z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Crowdfunding, neboli skupinové financování, je propojování velkých skupin drobných investorů s podnikateli, kteří usilují o alternativní financování. Čeští provozovatelé crowdfundingových platforem, kteří zajišťují úvěrový nebo investiční crowdfunding, museli získat povolení ČNB do 10. listopadu tohoto roku. Příslušný zákon implementující nařízení EU již loni v dubnu schválil Parlament a podepsal prezident. Na provozovatele crowdfundingu jsou nově kladené podobné regulatorní požadavky jako například na obchodníky s cennými papíry, investiční zprostředkovatele nebo poskytovatele platebních služeb. Zároveň ale nová zákonná regulace crowdfundingu zásadně usnadňuje českým crowdfundingovým platformám vstup na zahraniční trhy a zároveň umožňuje českým investorům snadnou participaci na mezinárodních projektech.

O advokátní kanceláři Noerr

Mezinárodní advokátní kancelář Noerr je jednou z nejdéle působících mezinárodních advokátních kanceláří v Česku. Nabízí své služby předním mezinárodním, regionálním i českým společnostem. Noerr má silné postavení nejenom v Německu, ale také v regionu střední a východní Evropy, kde kancelář zastupuje více než 100 právních a daňových poradců. Pražská kancelář byla založena již v roce 1990 a přes 30 let radí zahraničním i lokálním klientům v souvislosti s jejich činností v České republice. Zaměřuje se především na poradenství v oblasti fúzí a akvizic, korporátního práva, bankovnictví a financí, restrukturalizace a insolvence, soudních sporů, nemovitostí a pracovního práva.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688