Martin Ždímal (RIXO.cz)
Finanční rady  |  06.11.2023 14:43:42

Srážka se zvěří: Jak postupovat a jaké pojištění vám pomůže?

Srážka se zvěří je jedním z největších strašáků českých silnic. Počty nehod se srnami, divočáky a dalšími obyvateli lesů za poslední roky stabilně narůstají. Zároveň tradičně patří mezi nejčastější příčiny nehod. Při sjednávání pojištění byste proto na riziko střetu se zvěří neměli zapomenout – škody na vozidle a zdraví pasažérů totiž mohou vystoupat i na statisíce korun.

 

Riziko srážky se zvěří byste neměli podceňovat v jakémkoliv ročním období a v jakékoliv lokalitě. Pražáky to možná překvapí, ale ani na okraji naší metropole není nehoda způsobená srnkou nebo divočákem ničím zvláštním. Ačkoliv jsou srážky se zvěří tématem motoristů především na podzim a na jaře, potkat vás mohou takřka kdykoliv. A to především při rozednívání, stmívání a v nočních hodinách, kdy vám orientaci na silnici může komplikovat nejen šero, ale i mlha, déšť nebo sněžení.  

Srážka se zvěří – o čem se vlastně bavíme? 

Asi by vás nenapadlo se vůbec zabývat tím, co vlastně patří mezi zvěř. Tímto termínem se totiž označuje jen divoká lesní zvěř. V naší kotlině obvykle půjde o divoká prasata, srnce, jeleny, daňky nebo zajíce. V jiné situaci se ocitnete, pokud srazíte hospodářské zvíře, jako je kůň, kráva, nebo třeba ovce. Zatímco za divokou lesní zvěř nemá nikdo zodpovědnost, protože se jedná o volně žijící druhy, zvířata v zájmovém nebo hospodářském chovu mají své majitele, kteří jsou za jimi způsobené škody odpovědní. 

Naštěstí pro vás dnes pojišťovny zahrnují do pojištění veškerá zvířata a při jakékoliv srážce s lesní nebo hospodářskou zvěří můžete být v klidu. Pokud jste se na toto riziko pojistili, pojišťovna škodu uhradí, i kdyby se vám do cesty postavila třeba slepice. Ovšem pouze za předpokladu, že byla chovaná někým jiným a nebyla vaše. Příliš se ale podobných situací bát nemusíte, drtivou většinu škod totiž (zcela nepřekvapivě) způsobuje divoká lesní zvěř. 

Je možné srážce se zvěří předejít?

Je více než pravděpodobné, že srnky se pravidla silničního provozu nenaučí. Je tedy především na vás, jak dobře dokážete nebezpečnou situaci rozpoznat a jak pohotově na ni zareagujete. Pokud sedíte za volantem, situaci na vozovce byste měli sledovat vždy. Na silnici v okolí lesa, pole nebo louky to ale platí dvakrát tolik. 

Věnujte pozornost výstražným dopravním značkám signalizujícím výskyt zvěře a snižte v těchto oblastech rychlost jízdy. To vám usnadní případné brzdění, když pár desítek metrů před sebou uvidíte přecházející zvíře. Srnčí zvěř se také často vyskytuje ve skupinkách, pokud tedy uvidíte u krajnice jednu srnku, mějte oči na stopkách. Vyděsit je mohou i pronikavá dálková světla. 

Když si všimnete zvířete na vozovce jen pár metrů před vámi, ve většině případů už pak bohužel není cesty zpět. I když je vám roztomilé laňky líto, myslete především na bezpečnost posádky vašeho auta i ostatních účastníků provozu. Sundejte proto nohu z plynu, začněte brzdit, ale v žádném případě se nepokoušejte strhnout auto ze silnice nebo do protisměru. Tam totiž zase můžete nepříjemně překvapit jiného, nic netušícího řidiče. Manévrování ve snaze zabránit střetu může skončit zachráněným zvířetem, ale zároveň také velkou škodou na vozidle a vážnými úrazy řidiče a dalších cestujících. Při čelním střetu se zvěří máte zároveň i lepší šanci vyváznout z nehody bez zranění. Poděkuje vám i vaše auto – promáčklé plechy a rozbitá světla se dají snadno opravit.  

Jak postupovat při střetu se zvěří?

Srážka se zvěří není v Česku ničím výjimečným. Každý řidič by proto měl vědět, co v takové situaci dělat. Zachovejte chladnou hlavu a nepanikařte. Žádný postih ve formě pokuty nebo trestných bodů vám za sražení zvěře nehrozí. Střet se zvěří se posuzuje jako nezaviněná nehoda, nepřijdete tedy ani o své bonusy. Jak postupovat, když dojde na srážku se zvěří?

Nejprve se ujistěte, že jste vy i další cestující v pořádku. Zpozorujete, že je potřeba zavolat sanitku? Na nic nečekejte a volejte. 

Označte místo nehody výstražným trojúhelníkem, stejně jako u jakékoliv jiné nehody. Nechte zapnutá výstražná světla, aby před odklizením nehody nedošlo k dalšímu neštěstí.  

Zavolejte policii. I když na vašem vozidle nevznikla významná škoda, k jakémukoliv střetu se zvěří ji musíte přivolat, nezávisle na druhu zvěře. Tedy i ke sraženému zajíci. Policie vám vystaví protokol, který si uschovejte.

Na sraženou zvěř nesahejte, nijak ji nepřemisťujte a ani nemyslete na to, že si zvěřinu odvezete na domácí „zpracování”. Policie musí ke zvěři zavolat zástupce mysliveckého spolku, který uhynulý nebo zraněný kus odklidí. Ohlásit nehodu policii a myslivcům je nutné i v případě, že zraněná zvěř ještě stihla utéct. 

Pořiďte si fotodokumentaci události – pokud máte palubní kameru, bude se vám hodit záznam. Stačí ale i fotografie škod na autě, které pořídíte mobilem. U pojišťovny by se vám mohly hodit, pokud budete uplatňovat škodu z havarijního pojištění nebo připojištění střetu se zvěří, které jste si sjednali spolu s povinným ručením. 

Proč je dobré si postup při střetu se zvěří zapamatovat? Jedná se o jednu ze situací, kdy vždy musíte zavolat policii, bez ohledu na to, jestli a jak velká škoda vznikla. Volně žijící zvěř sice není ničím majetkem, ovšem raněné kusy (k utracení) a usmrcené kusy se již stávají majetkem místního mysliveckého spolku. 

Za samotný střet se zvěří vám žádná sankce nehrozí, nenahlášením srážky byste se naopak mohli dopustit přestupku. A pokud byste si usmrcenou zvěř chtěli naložit do kufru a odvézt, mohlo by se jednat i o přestupek proti majetku mysliveckého spolku nebo dokonce o trestný čin pytláctví.  

Jaké pojištění pomůže, když vás potká srážka se zvěří?

Platí, že za škodu způsobenou hospodářskými zvířaty nebo domácími mazlíčky je zodpovědný jejich majitel. U volně žijící lesní zvěře, která za svého života nemá žádného majitele, vám ale náhradu škody nemá ani kdo poskytnout. V případě řešení škody v důsledku střetu se zvěří byste se neměli spoléhat na nic jiného než na své pojištění. S obyčejným povinným ručením si v této situaci nevystačíte. Na výběr máte dvě možnosti – havarijní pojištění nebo připojištění střetu se zvěří ke svému povinnému ručení. 

Havarijní pojištění

První z nich je dobře známé havarijní pojištění. To vám poskytne komplexní ochranu proti hrazení škod na vlastním vozidle z důvodu vámi zaviněné dopravní nehody, přírodních katastrof, vandalismu, krádeže nebo třeba právě střetu se zvěří. Pokud jste si havarijko se všemi nabízenými riziky sjednali, můžete být za každých okolností v klidu. 

Ještě ho nemáte? Prozkoumejte, zda by se vám nevyplatilo. Sjednání havarijního pojištění je vhodné především pro vozy mladší sedmi let nebo vozy, které mají vysokou hodnotu. Obvykle za kvalitní havarijní pojištění s krytím všech důležitých rizik nedáte více než 8-12 tisíc korun ročně. Srovnejte si ceny havarijního pojištění a zjistěte, jaké pojistné byste platili za váš vůz. 

Připojištění střetu se zvěří

Co když si ale havarijní pojištění nechcete sjednat kvůli ceně nebo ani nemůžete kvůli vyššímu věku auta? Jasnou volbou by pro vás pak mělo být připojištění střetu se zvěří k vašemu povinnému ručení. Nabízí ho všechny pojišťovny, u kterých si můžete připojištění sjednat s různými pojistnými limity. Nesnižujte ale v honbě za co nejlevnějším pojištěním částku pod 50 000 korun. Takovou škodu totiž na vašem autě srna napáchá poměrně snadno. U hodnotnějších kousků aut se nebojte limit ještě zvýšit. Průměrná výše škody činí zhruba 40 tisíc korun, na luxusním vozidle ale může přesáhnout i půl milionu korun. Zvlášť ničivé pak bývají třeba střety s divočáky. 

Na kolik vás takové připojištění vyjde? Cenu připojištění stanovují pojišťovny podobně jako cenu samotného povinného ručení. Záleží tedy na vašich vyježděných bonusech, věku, bydlišti i stáří a modelu vašeho vozidla. Obecně můžeme říci, že cena připojištění střetu se zvěří se nejčastěji pohybuje v rozmezí 300-800 korun ročně. Výrazné rozdíly najdete i mezi cenami jednotlivých pojišťoven. 

Zajímá vás, kolik by připojištění stálo ve vašem případě? Srovnejte si nabídky povinného ručení s připojištěním střetu se zvěří od předních pojišťoven na RIXO.cz. Stačí vám na to jen dvě minuty! 



Martin Ždímal

V pojišťovnictví se pohybuje od roku 2006 a to jak v ČR, tak i dalších zemích, kdy od roku 2013 zodpovídal za vývoj a provoz IT systémů pro pojišťovny pod hlavičkou skupiny Generali PPF v rámci regionu CEE. V RIXO.cz stál u zrodu firmy a je z velké části autorem její filosofie – tedy bezplatného srovnávání pojistek klientů a nabídky nejvýhodnější alternativy z pohledu ceny i šíře pojistného krytí. Od listopadu 2022 je generálním ředitelem společnosti.



RIXO.cz

RIXO.cz je česká online pojišťovací služba. Od roku 2018 pomáhá klientům najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění. Nabízí srovnání a sjednání autopojištění, pojištění majetku, životního a úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti pro občany i zaměstnance, cestovní pojištění nebo energie (elektřinu a plyn) a hypotéky. Každý rok navíc RIXO výhodnost smluv kontroluje a doporučí lepší nabídky. Jako jediný srovnávač RIXO umí srovnávat a sjednávat životní pojištění online. Má také vlastní mobilní aplikaci, kde klienti najdou všechny své pojistky.

Více informací na https://www.rixo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688